Банкеръ Daily

Позиции

Слабите места на съвременния капитализъм

Рей Далио

Американският милиардер Рей Далио, който сподели в пространен анализ в LinkedIn, че съвременният капитализъм има нужда от лечение (бел. ред. - откъси от който бяха публикувани на 15 април 2019-а в banker.bg, рубрика "Позиции"), посочва кои точно слаби страни на този пълен с необятни възможности строй будят сериозно безпокойство.

Според Далио "проблемът е, че капиталистите по правило не знаят как да поделят добре баницата, а социалистите не знаят как най-правилно да я направят по-голяма". И, противно на твърденията на популистите отляво и отдясно, неприемливите за мнозинството американци резултати от функционирането на съвременния капитализъм не се дължат нито на "дяволски богатите хора, които правят лоши неща на бедните", нито на "мързеливите бедняци и на неефективната бюрокрация". Просто защото Далио е убеден, че всички хубави неща, издигнати в култ, започват да се саморазрушават и че всичко трябва да еволюира или да загине. Тези принципи днес се отнасят и за капитализма.

Преследването на печалби обикновено е ефективно средство за мотивиране и за разпределяне на средствата, с което се постига висока производителност, и с което най-продуктивните си купуват власт. Днес обаче тази гонитба се превръща в самозахранващ се източник за разширяване на пропастта на доходите, състоянието и възможностите до точка, в която американската мечта е изложена на риск. Капитализмът днес работи така, че хората и фирмите смятат за по-изгодно да провеждат политики и да въвеждат технологии, които намаляват трудовите им разходи и лишават голям дял от населението от достъп до обществени ресурси. По-богатите компании и лица имат и по-голяма покупателна мощ, което мотивира преследвачите на печалби да насочват повече средства за производството на предпочитаните от заможните стоки и услуги в ущърб на по-бедните. Включително на фундаментални придобивки като добро здравеопазване и образование, от които са лишени много бедни деца.

В резултат на тази динамика системата произвежда самоускоряващи се възходящи спирали за имащите и низходящи за нямащите. Което води до вредни излишъци на върха и пагубни лишения на дъното.

В резюме най-слабите страни на съвременния капитализъм, според Далио, се свеждат до следните няколко основни точки:

1. Преследването на печалба и на по-висока ефективност е довело до разработването на нови технологии, които заменят хората. В резултат компаниите стават по-рентабилни, отплащат се по-щедро на работниците, изобретили въпросните технологии, и вредят на онези, които са заменени от машините.

2.  Жаждата за по-високи печалби и за по-голяма производителност подтиква фирмите да прехвърлят производствата си в други държави и да заменят американските работници с по-нископлатени чужденци. Стратегията е благоприятна за печалбите на тези компании и за ефективността им, но са "противопоказни" за доходите на американците.

3. Активното печатане на пари и покупките на финансови активи от централните банки (стратегия, наложителна за справяне с дълговата криза от 2008-а и за стимулиране на икономическия растеж) качиха цените на финансовите инструменти и по този начин помогнаха на притежателите им да станат по-богати. Когато Федералният резерв и повечето други големи централни банки провеждат подобни политики, за да подпомагат стопанствата си, продавачите на финансови активи (които са достатъчно богати, за да имат такива), на първо място стават още по-богати, защото тези инструменти поскъпват. И на второ място, е по-вероятно те да продължат да купуват финансови продукти вместо стоки и услуги, благодарение на което стават още по-заможни и "натъпкани" с пари и кредити. Докато мнозинството граждани, които са бедни, не получават пари и заеми, защото не са толкова надеждни.

4. Политиците обръщат прекалено много внимание на бюджетите за сметка на доходите от инвестиции. Това е особено пагубно за орязването на средствата за образование на децата и за здравеопазване, което е добро за бюджета, но много глупаво от гледна точка на инвестиционните перспективи. Защото лошото образование и здравни грижи водят до по-висок процент неадекватно подготвени за работа младежи и до изобилие от емоционални проблеми, подтикващи към криминални прояви и натоварващи обществото с огромни разходи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във