Банкеръ Daily

Позиции

Скандалът за търговските навици на ФЕД засегна и висшия мениджмънт

Джеръм Пауъл

Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл полага усилия да потуши общественото недоволство срещу търговските сделки на висшестоящи служители като обяви през седмицата поредица от нови рестрикции на инвестициите им. 

Приетите правила забраняват на членовете на паричния комитет и на висшия управленски персонал на щатската централна банка да купуват акции на индивидуални компании, да влагат пари във фирмени облигации, както и в други пазарни продукти, включително финансови производни или инвестиции, включващи гарантирани от правителството ценни книжа. 

Широколентовите инвестиции, примерно във взаимни фондове, остават разрешени, но те трябва да се държат поне една година. В допълнение, всяка покупка или продажба трябва да бъде одобрена предварително и огласена публично в рамките на 30 дни. Търговските сделки са забранени също в периоди на повишен пазарен стрес.  

В официално изявление Паул посочи, че новите правила, които се отнасят за управленските екипи на централата и на регионалните клонове на Федералния резерв, целят да предпазят институцията от всяка поява на конфликт на интереси. 

Въпреки повишената активност, анализаторите на американската централна банка посочват, че недоволството вече е стигнало и до най-висшите ръководители, включително и до финансовите операции на самия Пауъл. И, което е по-лошо, това се случва точно когато президентът Джо Байдън трябва да посочи следващия председател на Федералния резерв.

Когато, в началото на септември, избухна скандалът, той бе насочен срещу едри индивидуални търговски сделки на шефовете на клоновете на централната банка на Бостън - Ерик Розенгрен, и на Далас - Робърт Каплан. Каплан е купувал и продавал акции на стойност над един милион долара през 2020-а във всяка от почти две дузини компании, между които "Амазон", "Крафт Хайнц" и "Делта еърлайнс". Розенгрен пък е търгувал с ценни книжа, свързани с недвижими имоти. Транзакциите са осъществени точно когато Федералният резерв наля трилиони долари във финансовите пазари. 

И двамата банкери защитиха търговските си сделки като отговарящи на съществуващите етични норми, но въпреки това подадоха оставки - Розенгрен по здравословни причини, а Каплан - защото приема, че транзакциите може да се възприемат като несъвместими с политиката на институцията. 

През последните седмици обаче скандалът стана още по-разрушителен когато засегна по-директно и членове на борда на Федералния резерв.

Първо се разбра, че заместник-председателят на банката Ричърд Кларида, е прехвърлил през февруари 2020-а 5 млн. щ. долара от облигационен фонд във фонд, инвестиращ в акции. Говорител на щатската централна банка заяви, че това е била "предварително планирана операция по пребалансиране", одобрена от етичните служби на правителството. 

През седмицата пък новинарски сайт съобщи, че финансовите декларации на Пауъл показват, че шефът на Федералния резерв е изтеглил между един и пет милиона долара от индексния фонд на "Вангард" през октомври 2020-а. Банков говорител уточнява, че продажбата, която е била одобрена от етичните правителствени служби, е била предназначена за покриване на семейни разходи. 

Белият дом унерява, че президентът Байдън има доверие в Пауъл, чийто четиригодишен мандат изтича в началото на февруари. Все пак обаче Байдън тепърва ще мисли дали да номинира за втори четиригодишен период сегашния шеф на Федералния резерв - опция, която се усложнява от търговския скандал. 

Анализатори отбелязват, че е налице опасност от "евентуален вакуум в управлението на централната банка", ако администрацията на президента не вземе бързо решение както за съдбата на Пауъл, така и за другите вакантни длъжности на върха.

Рандал Куорълс, чийто мандат като заместник председател за надзора, отговорен за банковото регулиране, изтича през този месец и никой не е посочен за негов наследник. Същевременно, Федералният резерв се подготвя да започне да редуцира количествата активи, които купува, в условията на висок инфлационен натиск. През 2022-а пък централните банкери ще дискутират кога и как да започнат да качват лихвените проценти. 

Обявените промени на етичните норми биха могли да удовлетворят някои членове на Конгреса от Демократическата партия, че Федералният резерв и Пауъл приемат нещата достатъчно сериозно, за да възстановят доверието в институцията. Предприетите стъпки са сериозна промяна на традиционния подход на централната банка към търговската дейност на високопоставените служители, които получават много по-ниско възнаграждение отколкото биха взели в частния сектор. И в замяна получават право да управляват активно портфейлите си докато персоналните им интереси не започнат да влияят директно върху политиката и те не получават предимство от информацията, която им гарантира заеманите позиции. 

Критиците на централната банка, които се опитват да притиснат Байдън да замени Пауъл, пък не смятат за достатъчни направените нормативни промени, което означава, че облаците над главата на шефа на Федералния резерв не са се разкъсали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във