Банкеръ Daily

Позиции

Сиромахомили, бюджетари или просто безхаберници?

"Трябва да се търси рационалната лекарствена политика и рационалното изписване на лекарствата, което да се съобразява и със здравословното състояние, но и с финансовите възможности на пациента". Препоръката, от втората част на която ми настръхнаха косите, е на управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев. Отправи я при изнасянето на данни за диспропорции при цените на платените от касата медикаменти.

За да не излиза, че я вадим от контекста, приемаме представената информация поначало с доверие. Абсолютно съгласни сме с нуждата от повишаване на контрола над лекарствения пазар. Както и че Здравната каса трябва да следи и ползва всички възможни правомощия за ограничаване на спекулата и източването на публични средства. Не можем обаче да приемем на доверие "социалната" препоръката на професора по социална медицина "да се насърчава рационалното изписване".

"Има случаи, в които пациенти се налага да доплащат за лекарства, които НЗОК покрива на 100%, тъй като лекарите почти не изписват т.нар. референтен продукт с най-ниска цена в група от идентични продукти. В момента се изписват както прецени лекарят. Всеки лекар има право на мнение с какво да лекува пациента на базата на неговото състояние, но когато става въпрос за близки по съдържание и безопасност продукти, разминаването в цените е неефективно. Трябва да се прилага рационалната лекарствена употреба и на пациентът да се предлага първо продукта, който е с най-ниската цена, а след това по избор да бъдат следващите", уточни Салчев.

За въвеждането на такава прогенерична политика , при която лекарствата да се изписват по непатентно наименование, а след това пациентът да прецени кой продукт с това активно вещество да си купи в аптеката, Салчев каза че ще са нужни години обучение на лекарите. Никой все пак не можел да им отнеме правото да преценят с кое лекарство да бъде лекуван пациентът.

А защо тогава им препоръчваме да предписват най-евтиното без да обяснят на пациента кое е най-доброто? Наясно ли сме колко убити пациенти има от това неизкоренимо сиромахомилство, понеже народът бил беден и пенсионерите нямали пари за лекарства? Връзвайте си бюджета на Касата, както знаете - затова ви се плаща, но не пробутвайте сурогати на хората, които държат на здравето си и могат да си плащат. Познавам достатъчно жертви на тази противна и престъпна практика, чието здраве е увредено или са се споминали скоропостижно, понеже са ползвали заместители.

Ако сам не повдигнеш твърдо въпроса за доброто и скъпо лекарство, може и да не дочакаш евентуалното подмятане: Абе, има едно много добро, ама е скъпо". А с това лекарите трябва да започват - по обратния ред, пък пациентът да си прави сметката. Никой не го спира да си вземе евтинията, както няма подобна забрана за която и да е стока или услуга. Затова да ни прощава шефът на Здравната каса - нека следят пазара, нека връзват бюджета, но рационалната лекарствена употреба е друга. На пациента да бъде предлаган първо най-добрия продукт, а след това низходящите. Какво сложно има да обучите или направо задължите докторите да го правят?!


Facebook logo
Бъдете с нас и във