Банкеръ Daily

Позиции

Синдромът "Евъргранд" ни връща към времената на Бърнанке

Месеци преди да избухне финансовата криза през 2008-а банкови величия - от тогавашният шеф на Федералния резерв Бен Бърнанке надолу - успокояваха, че сътресенията в сектора на високорисковите ипотеки са "управляеми".

Тази фраза се върна, този път в речника на китайците, докато регулаторите от Пекин се надпреварват да уверяват пазарите, че второто по мощ световно стопанство ще може да премине безпрепятствено през кризата в "Чайна Евъргранд груп". Инвеститорите пък се надяват, че китайските парични стратези ще бъдат по-добре подготвени, за да изолират пораженията от нея, отколкото бяха партньорите им от Уолстрийт преди 13 години.  

Председателят на Народната банка на Китай - Уай Ганг - заяви по време на виртуална среща на Г-30 на 17 октомври, че властите "могат да овладеят риска "Евъргранд" и че докараният до окаяно състояние имотен предприемач буди съвсем слабо безпокойство. Друг представител на китайската централна банка пък определи два дни по-рано в брифинг за медиите положението като "контролируемо". 

Засега финансовите пазари не изглеждат особено разтревожени, че проблемите на "Евъргранд" могат да прераснат в криза, подобна на срива през 2008-а.

Кредитният стрес не се е разпрострял кой знае колко извън китайския бранш на строителните предприемачи, а стабилността на юана предполага, че капиталов отлив не е на дневен ред. Централните банкери в Южна Корея, Малайзия и Европа са оптимисти за рисковете, а мнозинството играчи от Уолстрийт отхвърлят сравненията със съдбата на "Лиймън брадърс холдингс". Цените за застраховане срещу фалит на китайския държавен дълг се понижиха през последната седмица. 

Един от рефрените на оптимистите е, че Пекин е допринесъл за възникването на стресовата ситуация в "Евъргранд" като е затегнал изискванията към имотния бранш, поради което може да реши да ограничи щетите, ако се наложи. Регулаторите са поискали през септември от някои банки да ускорят утвърждаването на ипотечните договори през четвъртото тримесечие, твърдят запознати с въпроса лица - сигнал, че отговорните органи смекчават мерките в някои области. 

Все още обаче не могат да се пренебрегнат сериозните сигнали за отражението на кризата върху по-широк кръг икономически субекти. Публикуваните на 18 октомври данни показват, че жилищните продажби в Китай са паднали със 17% годишно през септември, а икономическият растеж се е забавил по-значително от очакванията. Континенталният пазар на облигации, оценяван на 12 трлн. щ. долара, също е започнал да се пропуква. 

Шефът на звеното за азиатски проучвания в швейцарската "Банк Юлиус Бер" - Марк Матюс - коментира за телевизия "Блумбърг" на 18 октомври, че "секторът на недвижими имоти има една трета дял в китайското стопанство и е големият слон в стаята". Матюс добавя, че "проблемът с този вид слонове е, че те могат да предизвикат криза, но точният й момент не може да се предскаже".

Какво показват данните за произтичащите от "Евъргранд" опаности?

Кредитен стрес

Стресът е очевиден в имотния сектор на Китай, който е емитирал почти половината от проблемния глобален дълг, деноминиран в щатски долари. Доходността на доларовите облигации с високорискова оценка (junk) на китайския пазар, доминиран от имотните предприемачи, през последните дни надхвърли 20%, което е най-високата й стойност за последното десетилетие. Китайските високодоходни кредитни спредове са по-високи от сравнимите по срочност и оценки американски книжа с около 2055 базови пункта - най-голямата разика в историята. А облигациите с инвестиционен рейтинг изглеждат подценени, според експерти на "Ситигруп".

Напрежението е предизвикало и спад на дълговите продажби. Китайските длъжници са пласирали книжа за едва 1.7 млрд. долара на офшорния пазар през октомври - най-малко от 2015-а за същия период. Продажбите в Азия са паднали до 3.5 млн. долара, което вероятно ще е най-слабият им месец за тази година.  

Финансово преливане

Увеличеното количество суапови контракти долари/юани предполага, че китайските банки натрупват юани, за да се застраховат срещу евентуален ликвиден спазъм. Народната бака на Китай обаче е изтегляла почти ежедневно средства от финансовата система през октомври - белег, че кредитните институции са имали адекватно количество кеш. Краткосрочните кредитни разходи остават ниски - около 2.1% на репо-пазара, който, подобно на щатския, е първичен източник на средства за секюритизираната банкова система. С други думи, пазарът за междубанковото кредитиране в Китай е в отлична форма.     

Парични потоци

Китайската ваута съхрани стабилността си по време на кризата "Евъргранд". Юанът се е засилил с почти 0.5% към щатския долар през миналия месец. Липсват доказателства за интервенции на централната банка, като националните чуждестранни резерви остават високи.  

Вътрешният фондов пазар също е спокоен. Базовият борсов индекс CSI 300 е загубил 16% от върховата си оценка през февруари, но голяма част от спада е предизвикан от усилията на Пекин да редуцира напомпаните от противопандемичните стимули "пазарни балончета". През послените четири седмици индексът почти не е претърпял промени. Докато показателят за китайските имотни компании се търгува в близост до най-ниското равнище за последните три години. 

Икономика

Охлаждането на китайския имотен сектор оказва влияние върху националното стопанство, защото браншът има почти 30% дял в БВП и 40% от активите на домакинствата. БВП на Китай е нараснал с 4.9% през третото тримесечие - доста под отчетения 7.9% ръст през второто, показват публикуваните на 18 октомври официални статистически данни. Енергийната криза също възпрепятства възхода. 

Наложените от Пекин ограничения върху сектора за недвижими имоти потисна активността в строителния бранш и оряза финансирането му. Общият размер на продажбите на стоте водещи имотни компании на страната са паднали с 36% през септември спрямо същия месец на 2020-а.   

Извън Китай

Индексите на дълговите книжа със спекулативна оценка на развиващия се свят и в САЩ са сравнително спокойни, а доходността им е съответно около 7.2 и 6.5 процента. Базовият индекс MSCI на глобалните акции е едва с 2.2% под историческия си връх. Финансовите отчети за третото тримесечие показаха, че бизнесът на инвестиционните банки от Уолстрийт процъфтява. А "сраховият" индекс VIX е с около 18% под средната си стойност за тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във