Банкеръ Daily

Александър Ненков, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред banker.bg

Сигурен съм, че хората отново ще дадат доверието си на Йорданка Фандъкова

Г-н Ненков, как ще коментирате струпването на толкова много скандали за толкова кратко време – шпионска афера, подготовка на преврат, случващото се в БНР...?

- Историята помни и по-наситени със събития времена. Безспорно не са приятни някои от тези създали се ситуации, защото не влияят добре върху правителството. Смятам, че някои от нещата са малко повече преекспонирани, отколкото трябва да бъдат. Специално шпионският скандал. Даже имам чувството, че някой нарочно се опитва да повлече крак в това да се създаде някакво усещане или да си развалим отношенията с една или друга държава. Това е по-скоро под влияние на някакви външни фактори. Естествено, не съм аз човекът, който може да каже дали е така или не. Времето ще покаже. Но при всички положения е важно институциите, които имат отговорност към тези събития, час по-скоро да излязат с някаква обективна информация, с която да бъде запознато обществото, за да не се подлага на съмнение една или друга теза. В такива ситуации ние трябва да имаме тази склонност да се доверяваме на тези органи. Ако има някакво обвинение, то да бъде подкрепено с доказателства, а не да се интерпретира и всякакви знайни и незнайни хора, политици, критици да търсят поле за изява, лансирайки една или друга теза, включително скандала за БНР. Защото това не е добре за правителството. Някак си остава впечатлението, че едва ли не държавата в лицето на управлението има пръст в това дали ще бъде уволнена една или друга журналистка.

С предстоящите местни избори ли имат връзка всички тези скандали или с избора на Иван Гешев за главен прокурор?

- Специално за ситуацията в БНР, не мисля, че има връзка нито с едното, нито с другото. Смятам, че става въпрос за някакъв вътрешен конфликт. Каква полза би имал някой от един такъв скандал? Правителството със сигурност няма.

Лансират се обаче предположения за връзка с избора на главен прокурор, защото въпросната журналистка е критична към Гешев и прокуратурата.

- Много трудно мога да кажа дали това е някакъв мотив или не. Не познавам нито генералния директор, нито журналиста, за когото става въпрос. Много трудно мога да кажа дали има някаква такава обвързаност. По-скоро не мисля, че има. Много хора, много медии са критични към избора на главен прокурор и към процедурата, която тече в момента. По тази логика би трябвало всеки, който е критичен, да бъде уволнен. Не е рационално и не мисля, че това е възможно.

Каква кампания за местните избори да очакваме като се има предвид, че вече се започна с компромати и удари под кръста?

- Най-лошото е, че сигурно ще се засилват тези тенденции. Аз мога да кажа, че ние много стриктно спазваме едни определени рамки на нашата кампания. Искаме да убедим и да спечелим доверието на хората на базата на свършеното до този момент и ясно поети ангажименти, които са без кой знае какви фанфари. По-скоро те са плод на някакъв анализ, било то за София или друг град - какви са възможностите, какво сме свършили до този момент, какво предстои да бъде довършено, какви проекти сме започнали да реализираме. И да поемем отговорността, че през следващите четири години тези неща, които сме започнали или обещали, със сигурност ще ги изпълним. За нас е много важно да не подвеждаме избирателите. И ние ще се придържаме към тези рамки и в предстоящата кампания. Надявам се да има все пак някаква граница, която всичките политически партии да не я минаваме. Това са просто едни местни избори и нищо не е на всяка цена. И нищо не бива да е на всяка цена. Не трябва да се прекрачва някаква граница на разумното. Винаги си го пожелавам. Не че може би е възможно, но си го пожелавам – все пак дебатът да бъде на ниво идеи, на конкретни предложения, визии... А не на базата на някаква лична атака на един кандидат срещу друг.

Вие сте депутат от София. Страхува ли се ГЕРБ, че може да загуби столицата или ще направите всичко възможно Йорданка Фандъкова да спечели?

- Разбира се, че ще направим всичко възможно г-жа Фандъкова да спечели. Знаете ли, най-добрата социология е, когато попитате един чужденец, който не живее в София и идва по-рядко. Самите хора казват колко се е променил към добро този град за десет години. И наистина, сега има с какво да се гордеем. Не случайно столицата е на водещите места по ръст на туристи през последните години. Тук има хубави условия за хора от други европейски държави за един уикенд да посетят града, да го видят с всичките му красиви места, които до голяма степен са вече обновени. Това е най-добрата социология, която човек може да си направи. Ето, има завод за боклука. Помните каква криза с боклука беше преди години, как се изхвърляше всичко по улиците – това вече го няма. Улични кучета няма. Инфраструктурата е значително подобрена. Да, има какво още да се желае естествено, може би в по-страничните квартали. Но парите никога не стигат. Ние сме закъснели с много години да направим тези неща. И метро, и големи естакади, и дори околовръстни пътища е трябвало да се изградят много назад във времето. Нищо не става така, просто от днес за утре. И който дава гръмки обещания, по-скоро  лъже избирателите.

Нищо не чух за паркинги, за училища, за детски градини...

- В София стотици детски градини бяха обновени, реновирани, чисто нови...Ето сега, преди дни, видяхте колко прекрасно е станало 112-то училище, в което и аз съм учил.

В Манастирски ливади обаче, където живеят стотици млади семейства, няма нито една детска градина, нито едно училище.

- Вижте, много е важно да се знае, че общината, независимо кой я управлява, много трудно може да изпревари инвеститорския интерес. Тя прави всичко възможно – първо, трябва да намери място, където да направи една детска градина или училище. Мястото е проблем, защото това обикновено е свързано с някакво отчуждаване и много голяма инвестиция, която е необходимо да се направи. После е необходим проект, намирането на финансиране, изграждане... Всичко това изисква някакво време. Но навсякъде в тези квартали има идеи за проектиране на нови детски градини и училища, които са на някакъв етап. Така че съм сигурен, че и там, в най-кратки срокове този въпрос ще бъде решен.

Добре, но на това управление остана етикетът "ремонт на ремонта".

- Ако визирате "Графа", защото той е някак си по-знаков, аз не знам някъде другаде да е имало толкова ремонт на ремонта. При всички положения, има забележки, няма спор. Това е един много по-сериозен въпрос, който не касае само Столичната община, той се отнася за цялата държава. Доколкото на мен ми е известно, има какво да се желае и г-жа Фандъкова и нейният екип разработват в момента такъв вариант да се подобри наистина контролът. Но нито един кандидат-кмет, ако ще и да е Господ, не може да гарантира на сто процента, че една фирма ще бъде изрядна, когато предаде един обект. Затова е много важно да има финансови и всякакви други механизми, които да гарантират, че един такъв създал се проблем няма да е за сметка на бюджета на общината. Не случайно г-жа Фандъкова е може би кмета, който е налагал най-много санкции на такива компании и строителни фирми. Този етикет се лепна сега, заради "Графа", който стана прекрасна улица в крайна сметка. Може да има някакви дефекти, може да има някакъв проблем, но в крайна сметка се получи една прекрасна улица. София няма такава главна улица -  защото "Витошка" някак си се превърна в улица със заведения, с кафета, която е много приятна - но нямаме такава главна улица с магазини, за туристическо ползване. Мисля, че "Графа" ще бъде точно такава улица, на която чужденците ще идват да пазаруват и да харчат парите си на територията на града. Разбира се, проблем има, но помните ли какъв беше "Графа" преди да се направи ремонтът? А и в крайна сметка всички дефекти, които бяха установени, са поправени за сметка на фирмата изпълнител.

Все пак не се ли изхаби това управление за десет години?

- Всяко нещо се изхабява. Един човек винаги се изхабява. Но мотивът, с който с голямо желание издигнахме г-жа Фандъкова, е точно този – че тя наистина е един човек, който не се бие много в гърдите, няма желание за самохвалство, но обича да си върши работата. Човек, който е поел ангажимента да бъде градоначалник на този град и да направи всичко по силите си той да се превръща все повече в една модерна европейска столица. За десет години г-жа Фандъкова направи огромен скок в този град и аз съм сигурен, че ако хората й дадат доверие за следващите години, още по-засилено ще търсим възможност да се реализират всички хубави идеи, които имат и тя, и нейният екип. В сегашната си кампания ние говорим и за доста сериозна промяна от гледна точка на екип, на експерти, на идеи – точно за да има нов импулс. Един разумен политик, една разумна партия е тази, която успява да се адаптира към създалата се ситуация и към това да променя нещо в себе си. Ако застинеш десет години на едни и същи лаври, трудно можеш да очакваш, че хората винаги ще ти дават това доверие.

Страх ли ви е от Мая Манолова?

- Мен лично не ме е страх. Няма от какво да ме е страх. Г-жа Мая Манолова досега беше в един бял образ, с изваян ореол като омбудсман, където винаги заставаше на позицията, която звучи по-онеправдана. Но всичките си идеи, за които тя говори, ги е реализирала благодарение на правителството. Защото един омбудсман няма такива възможности. И без подкрепата на правителството много от тези теми, за които тя говори, не биха получили реализация. Още повече, много абсурдна ми се струва ситуацията, в която тя казва, че тъй като не е успяла да реализира в цялост своите идеи, ще стане кмет на София, за да ги реализира. Едното с другото няма връзка. Ако омбудсманът се занимава с общонационални теми, то градоначалникът се занимава с това да благоустроява един град, а не със законодателни промени и други подобни. Има и друго, не смятам, че до този момент г-жа Мая Манолова е допринесла с нещо да разреши някакъв сериозен въпрос. По-скоро го отдавам на някакви пиарски акции. И аз съм убеден, че накрая няма точно тя да спечели изборите. Ние и г-жа Фандъкова сме положили много големи усилия за този град, и аз съм сигурен, че хората ще й дадат отново своето доверие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във