Банкеръ Daily

Позиции

Ще влезе ли Румъния в Шенген без България?

В последната седмица все по-често се говори, че е твърде възможно България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген, тоест Румъния да влезе в престижния клуб, а ние не.

В последната седмица все по-често се говори, че е твърде възможно България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген, тоест Румъния да влезе в престижния клуб, а ние не. Това, за съжаление, е твърде възможно да се случи.

Нидерландия, Швеция и Австрия са скептични, че двете балкански страни могат да пазят добре външната граница на ЕС заради несправяне с корупцията и организираната престъпност. В същото време Европейската комисия и Европейският парламент твърдят, че двете страни са напълно готови за влизане в пространството за свободно пътуване и настояват страните от блока да не ги спират. Показателно е, че освен България и Румъния, и двете основни европейски институции не се ползват с голям авторитет, защото не се вслушват особено в преценките им.

Въпросът за

присъединяването на България, Румъния и Хърватия

към Шенген ще бъде гласуван на съвета на министрите на правосъдието от ЕС в началото на декември (8-9 декември). За да бъдат приети, държавите членки трябва единодушно да гласуват в подкрепа на това. Дори една държава може да блокира присъединяването им.  България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от блока, които не са част от Шенгенското пространство, а държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Въпреки че времето е малко, все още има време за дипломация. Похвалното е, че евродепутатите ни, без значение от коя партия, работят активно по въпроса, но възможностите им са ограничени. Евродепутатът Радан Кънев смята, че българските власти не полагат достатъчно усилия и затова рискът да бъдем отхвърлени е съвсем реален. Причината е, че

все още България изглежда като напълно неуправляема държава.

"Аргументите, свързани с корупцията в България, са легитимни, но няма никаква логика една държава - поради високите нива на корупция и затрудненията, които изпитва в налагането на закона си - да бъде наказвана чрез изолация по този начин, защото такава изолация само задълбочава проблема", коментира Кънев в интервю за "Дарик" на 22 ноември (вторник).

Според патриотът Ангел Джамбазки причините, поради които България и Румъния продължават да са извън Шенген, са чисто икономически. И той е на мнение, че корупция има навсякъде, проблеми по границите - също.

„Много е смешно и лицемерно, когато хора, държави или правителства, които не контролират собствената си територия, говорят за сигурност и за корупция. Говоря за Нидерландия и Швеция“, каза Джамбазки преди заседание на ЕП в Страсбург.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев смята, че

зачестилите инциденти с участието на мигранти

не може да се използват за отлагането или неприемането на България в Шенген. Той е категоричен, че такива инциденти се случват навсякъде и това, че има такива инциденти по никакъв начин не променя нашата пълна готовност за пълноправно членство. Социалистът Петър Витанов пък призова през следващите две седмици България  да положи максимални усилия, за да разубеди всички, които искат отново да ни спрат. Според него няма да се стигне до разделянето на България от Румъния и Хърватия, защото няма аргументи за това.

В същото време, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изпрати отворено писмо до президента Румен Радев с настояване държавата да положи повече усилия, та влизането ни в Шенген да не бъде отложено за пореден път.

"Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес и нанася не само огромни щети върху индустрията и икономиката ни, а влияе и върху целия обществен интерес на българските граждани. Целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите", се казва в писмото.

Бизнесът смята, че влизането на България в Шенген е

национална цел, която стои над партийните интереси

и че с всеки изминал ден страната ни губи нови и нови възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции.

Да се надяваме, че ЕС няма да загърби интереса си, защото е в общ интерес България и Румъния да влязат в Шенген, както и че не е твърде късно за по-рязка и категорична българска дипломация.

Сериозна спънка за нас е обстоятелството, че в момента Европа се намира под засилен мигрантски натиск, което принуждава управляващите политици да отговорят на това. И понеже общ отговор на нелегалната миграция в ЕС се чака от години, а страните от блока се чудят как да преселят мигрантите в друга държава и да се отърват от допълнително бреме, България и Румъния може да станат изкупителните жертви. За Румъния все още не е сигурно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във