Банкеръ Weekly

Християн Митев, депутат от парламентарната група на "Обединени патриоти"

Ще подкрепим инициативата за ревизия на приватизацията

ГЕРБ ще внесе проект за промени в конституцията, с които да се премахне давността за престъпления при приватизационни сделки от 1992 до 2017 година. Това обяви в началото на седмицата шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. По думите му и досега е имало разследвания на такива престъпления, но много производства са били прекратени по давност, която в момента е пет години. 

 

Г-н Митев, какъв резултат може да се очаква, ако идеята на ГЕРБ за промяна в конституцията, и по-точно за падане на давността за престъпления при приватизацията, бъде осъществена?

- На първо място, очаквам тези разследвания, свързани с приватизацията, които не са приключили заради изтичането на давностния срок в сега действащия Наказателен кодекс, да продължат. И да завършат или с повдигане на обвинение, или с мнение, че не е извършено престъпление. На следващо място, по отношение на тези, които ще стигнат до осъдителни присъди - убеден съм, че все някои от тези производства ще стигнат до такива - ще се възстанови чувството  справедливост в българското общество във връзка с процеса на приватизация, което е силно накърнено.

Но от ГЕРБ казаха, че няма да се развалят приватизационни сделки. След толкова много години едва ли ще се намерят виновни. В този смисъл това не е ли едно безсмислено упражнение?

- Аз не бих го нарекъл безсмислено, при положение че имаме случаи на разследвания, които не са завършени. Или съдебни производства, които поради изтекла давност също не са приключили с краен съдебен акт. Никога целта не е била да се развалят приватизационни сделки с такива промени. Идеята на практика е там, където има започнали производства, те да бъдат завършени и истината да бъде разкрита докрай. При едно неприключило разследване и неприключило производство в съдебна зала винаги остава съмнението, че някой по някакви причини е направил всичко възможно, така че процесът да бъде забавен максимално и тази давност да изтече.

В такъв случай не е ли твърде закъсняла тази инициатива?

- Може би е закъсняла в известна степен, но по-добре късно, отколкото никога. В края на краищата подобни инициативи и законодателни промени се случват тогава, когато има политическа воля и мнозинство. В противен случай остават само част от платформите на политическите сили. В този случай явно се събира и консолидира подобно мнозинство за такава идея.

Защо оставате с такова впечатление? От БСП поставиха условия. Корнелия Нинова иска ревизия на целия преход - и на мутренските групировки, и на концесиите.

- Ами, това е много добре, само че не съм видял и чул колегите от БСП да предлагат конкретни текстове. Това са по-скоро някакви декларации и изявления. Аз се надявам въпреки това да се стигне до подобно мнозинство. Обратното би означавало, че на практика цялата риторика на БСП е само и единствено с цел политическа употреба и евтин пиар, тъй като непрекъснато слушаме за борба с паралелната държава, за това как е била ограбена и ощетена българската икономика по време на приватизацията, основно направена при кабинета на Костов, след това и при правителството на НДСВ. Така че време е тези заявки да бъдат подкрепени с реални действия. В противен случай остават само едни думи, които служат единствено за привличане на електорат по време на избори.

Това не е ли извънредно законодателство?

- Не бих го възприел като извънредно законодателство. Възприемам го като законодателство, което следва да внесе баланс в очакванията на обществото по отношение на процеса на приватизация. И да внесе повече яснота, разбира се, по отношение на фактите и обстоятелствата, свързани с тези процеси, особено тогава, когато става въпрос за извършване на престъпни деяния.

А приватизацията, извършена от кабинетите на ГЕРБ, ще бъде ли ревизирана?

- Да, доколкото знам, в текста, който ще бъде предложен за промяна в конституцията, се предвижда периодът, за който няма да важи давността по отношение на престъпленията, свързани с приватизацията, да обхваща от 1992 до 2017-а. Ще изразя лично мнение: може би трябва да няма такива времеви ограничения с оглед на факта, че все още съществува някаква, макар и малка част, по която още не е започнал процес на приватизация.

Тази инициатива на ГЕРБ не е ли реакция, вид отмъщение заради готвения от опозицията вот на недоверие на правителството?

- Може би има и такъв момент, но трябва да питате ГЕРБ. Това, което аз знам, е, че те неколкократно и в предишни години са правили такива заявки. В програмите на партиите от "Обединени патриоти" също е залегнала подобна ревизия на приватизационните сделки и ще подкрепим една такава инициатива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във