Банкеръ Daily

Позиции

Ще ни оправиш, ама друг път!

"Аз вас ще ви оправя!", обещал в прав текст на ДПС премиерът Кирил Петков. Направил го при последния блиц контрол в Народното събрание. На излизане от пленарната зала, минавайки покрай т.нар. „кошара” на министрите, Петков опитал да привика с жест депутата Станислав Атанасов. Заместник-председателят на ДПС бил предпазлив и застанал на дистанция от метър и половина, понеже не искал някой да му "говори на ушенце - ние сме против тези неща". 

Петков обаче не мирясал и изстрелял, каквото си и наумил, а Атанасов не можал да повярва на ушите си и потресен едвам успял да промълви „Моля?” И за свой ужас в отговор чул: "Джеймс О`Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини!”

Няколко минути по-късно, Станислав Атанасов поканил премиера Петков да повтори от трибуната ангажимента си, но той не клъвнал. Само се облегнал назад и потвърдил срока за очакване на новините в тази насока. 

Предлагам да не се впускаме в семантичен анализ на оправянето по български. Не че няма спешна нужда от оправяне, но ако приемаш глагола "оправям” не като ръка за помощ, а като заплаха, значи искаш да останеш развален. А да се твърди, че партията гарант на етническия мир е развалена не е политкоректно. При тези здрави електорат и структури развалата е явно невъзможна. 

 Та, оправянето в случая е в обратния смисъл и неразривно свързано със заявката на Петков след завръщането му от САЩ преди две седмици: "Още днес ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на "Южен поток". Този тип проекти са точно това, за което се говори, когато корупцията се използва като инструмент за външна политика от страна на Путин!"

После същото чу премиерът и от папата: “Знам, че тази болест е навсякъде, и във вашата страна. И поздравявам вашето правителство, че това е основна цел за изтръгването на тази болест. Вие трябва да продължите това дело!“ 

Тоест - големите началници разчетоха корупцията у нас като болест и основен руски инструмент за влияние. От ДПС не могат обаче да преглътнат премиерските внушения по техен адрес "за несъществуваща връзка с различните потоци – Южен, Турски, Балкански". То бива, бива, ама хич толкова небивалици не бива. Да твърдиш, че имат пръст в тези работи е пълен абсурд, истински разпад на мисълта, логиката и фактите. Просто Кирил Петков използва името на висш служител на Държавния департамент на САЩ, за да мачка опозицията, понеже "явно не му издържаха нервите". 

Оказва се, че сянката на Джеймс О` Брайън е надвикснала над ДПС поне една седмица преди премиерската закана. Затова преди време му пратили писмо с въпроса "Кой, как и защо ползва неговото име, и то основно за заплахи на политическите опоненти?" И надграждат с предложение за създаване на временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно газовите потоци и забавянето на интерконектора.

Ние обаче включваме таймера, за да отброим трите седмици от обещанието на Кирил Петков. Няма как да не сме заинтригувани, след като оправянето не се случи повече от три десетилетия. 

О' Брайън е координатор в Държавния департамент за санкциите като ключов инструмент срещу корупцията и заплахите за националната сигурност. В ресора му са  и списъците по глобалния закон "Магнитски", с който ДПС е също в особено положение. В смисъл, че водещите негови кадри попаднаха в тях и стана голяма олелия, след което стигнаха до извода че е станало нищо особено и съдът ще ги извади оттам. 

Е, Кирил и Джеймс, ваш ред е! За тези много обещаваха, но никой досега не можа да ги оправи, та ще ни прощавате за увяхналите надежди. И все пак дерзайте, че оправията ни плаче за оправяне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във