Банкеръ Daily

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в „СТУДИО БАНКЕРЪ“:

Ще избистрим водата на всички, свикнали да ловят риба в мътното

Г-н Сандов, като еколог приемате ли предложението газът и атомът да бъдат признати като зелени енергоносители в ЕС?

- На този етап това е само предложение. Доколкото решението е от изключителна важност, то трудно може да мине с делегиран акт. Затова Австрия и Люксембург са готови да го обжалват. Ако ЕП му даде зелена светлина, вероятно и Германия ще го направи.

Освен това и метанът е парников газ.

- Именно. При добива и транспортирането на газ също се отделят вредни емисии. Така че газът трудно може да се нарече нисковъглероден енергоносител. При атомната енергетика нерешените въпроси са свързани с ядрените отпадъци. Очаквам политическо решение от „триалога“ – ЕК, ЕП и Съвета на Европа. Ще заложим на грешна стратегия, ако решим да инвестираме публични средства в този тип източници. При свободен пазар на електроенергийната система ще стане ясно, че ВЕИ-тата са най-изгодни.

Генерален противник ли сте на атомната енергетика, допускате ли като компромисен вариант микроядрените централи, за които все повече се говори?

- За модулните реактори и за студения синтез се говори от десетилетия. Засега те са експериментални практики. Но бъдещето им е илюзорно. Аз съм противник на ядрената енергетика, но това не означава, че ще настоявам за спирането на АЕЦ “Козлодуй“. Централата трябва да изкара докрай технологичния си цикъл. Значи още около десетилетие.

С решението си за окончателно спиране на въглищата и атома, германският план търпи доста критики. Как си представяте технологично, икономически, финансово, а и във времето преобръщането на нашата енергетика на зелена основа?

- В енергийния сектор са съсредоточени огромни интереси. Не бих подценявал немската експертна и технологична мисъл. При един интегриран европейски енергиен пазар, ние имаме възможността да бъдем изцяло независими от фосилни горива и внос на енергоизточници. Трябва да е ясно, че ядреното гориво също е вносен източник. Има страни - като Коста Рика и Исландия например, които вече на 100% са ВЕИ. Ако намерим начини за складиране на зелената енергия – било през батерии или ПАВЕЦ - ние също можем да решим този проблем.

Като говорим за ВЕЦ, как си обяснявате странния и проточен ремонт на ПАВЕЦ “Чаира“, не обслужи ли той определени газови интереси?

- Така си го обяснявам – като обслужване на нечии интереси. Макар че в България много ситуации са свързани и с ниско ниво на компетентност. Но при ПАВЕЦ “Чаира“ съмненията за влияния са доста основателни.

Влиза ли във вашата концепция България да се пребори за удължаване на живота на въглищните централи, но при паралелно изграждане на мощности, които усвояват въглеродните емисии - като определен тип химически комбинати?

- Всяко разумно и пазарно решение, свързано с улавяне на въглеродните емисии, може да бъде разглеждано. Но истината е, че на този етап се предлагат главно технологии, които трябва да бъдат финансирани от данъкоплатеца и то на много висока цена. Всяко отлагане на въглищните централи ще рефлектира като повишена себестойност на електроенергията. Цените на въглеродните квоти вече са на 90 евро.

А колко ще станат след десетина години?

- Оттук насетне те само ще поскъпват. А в съседни нам страни се продават дългосрочни договори от фотоволтаични централи на стойност 3 евроцента на киловатчас!

Разумните гласове говорят, че имаме уникалния шанс да преобразим цялата си икономика с тези близо 60 млрд. лв., които предстои да постъпят по линия на ЕС, а не с тях да рециклираме и реанимираме архаизми.

- Точно така е, но има и още нещо. България, освен по линия на европейското финансиране, получава солидна част в бюджета си от квоти. Направих си труда да проверя: за 2021 г. в бюджета ни са влезли 5.4 млрд. лв. от свободни квоти. Тези средства също би трябвало да се вливат в енергийния преход, но опасенията ми са, че те отиват не по предназначение.

Част от критиците на новия кабинет смятат, че правителството не залага достатъчно на концесиите като ефективен начин за спестяване на публични средства. Смятате ли, че концесиите имат място на полето на екологията и енергетиката, при изграждане на съпътстващи мощности за усвояване на въглеродни емисии?

- Би могло, но засега не знам за такъв проект на частни начала.

Как според вас би изглеждала в обозримо бъдеще нашата зелена енергийна „торта“, в какви пропорции ще бъдат разпределени сегментите на отделните чисти енергии?

- В перспектива 2030 г. делът на АЕЦ ще се запази на около 40%, въглищата ще намалеят на 10-15%, а останалата част ще е заета от различни ВЕИ. Само ВЕЦ-овете могат да достигнат до 15% от „тортата“, геотермалната енергия може да бъде около 5%, 5-10% ще остана биомасата. Голям въпрос е можем ли да развием потенциала на Черно море във вятърната енергетика - с големи паркове навътре в морето. Така обемът на вятърната енергия може да се вдигне до 15-20 процента. И останалото – слънце по места. Трябва обаче да се знае, че когато говорим за ток, България продължава да изразходва около 3.5 пъти повече енергия за производство на единица продукт. Отделно, че харчим 4-6 пъти повече ресурси за производството на същата единица продукт. Това ни прави крайно неконкурентни. В момента продължаваме да се чудим как да нахраним народа с две "библейски риби", вместо отдавна да сме научили хората как сами да ловят риба. Или да произвеждат електроенергията си.

Как ще отбиете „вълците“ от изяждането на обществената риба? Конкретен е примерът със с. Върбовка, където се строи завод за каменна вата, в който ще се горят български и вносни боклуци.

- Да, говори се, че се планира горене на боклуци в огромни размери. Ще изсветлим водата на тези, които са свикнали да ловят риба в мътното. Казусите са безброй, като започнем с нарицателния вече случай с подпорната стена в Алепу. Те съществуват, защото няма ясни правила. Прозрачността е най-големият враг на върколаците.

Готвите се да засадите 100 млн. дръвчета до 2030 година. Не е ли прекалено амбициозно?

- Ще го направим с цялостна кампания. Идеята е тя да е национална - с малки грантове, но повсеместно и не само в горите. Целта е не само да засадим 100 млн. дръвчета, а да отгледаме 100 млн. дървета.

Какво се случва с мега аферата „Камчийски пясъци“, осветлявана обстойно в „СТУДИО БАНКЕРЪ“  от сегашния ви заместник Тома Белев?

- За съжаление там нещата са изтървани отдавна, при това - със съдействието и на трите власти.

Отговарят ли на истината слуховете в района на Камчия, че в казуса интересите са главно на ДПС?

- Много е възможно, защото ДПС има всеобхватни интереси. Там беше замесено и семейството на покойния вече бивш кмет на Москва - Юрий Лужков, така че ще се опитаме да откупим обратно за държавата поне дюните.

Доволно ли е МОСВ от отреденото му в Бюджет' 2022?

- Има значително подобрение, в сравнение с предходни години. Министерството на околната среда и водите беше системно недофинансирано и аз лично никак не се учудвам - това министерство е с контролни функции и когато недофинансираш контрола, получава се "онова" - с рибата в мътната вода!

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във