Банкеръ Daily

Позиции

Шефката на ЕБВР защити кредитната стратегия в автократичните държави

Одил Рено-Басо

"Не съм убедена, че орязването на цялото финансиране (на диктаторските режими), подкрепя развитието на страните и демократичната им еволюция", споделя в интервю за "Файненшъл таймс" Одил Рено-Басо - председател на Европейската банка за възстановяване и развитие - по повод на банковите операции в Египет. Дамата допълва, че банката иска "да помогне на държавите да поемат в правилната посока".

С тези думи новият шеф на ЕБВР защити кредитната активност на институцията в автократичните държави, въпреки мандата й да работи в страни, прилагащи мултипартийната демокрация и плурализма. Част от най-големите пазари на ЕБВР, включително Турция, Египет и Беларус, направиха завой към тоталитаризъм през последните години. В тази връзка и по повод на отправените критики, госпожа Рено-Басо - бивш генерален директор на хазната към министерството на икономиката и финансите на Франция, която пое преди месец управлението на ЕБВР, пояснява, че акцентът на институцията върху кредитирането на частния сектор помага за активизиране на гражданското общество срещу репресивните режими.

Учредителните документи и уставът на ЕБВР сочат недвусмислено, че задачата й е да работи в "държави, поели ангажимент и прилагащи принципите на мултипартийната демокрация, плурализма и пазарните икономики". И "ЕБВР очевидно нарушава правомощията си в множество места", атакува Фиданка Бачева Макграт от неправителствената организация CEE Bankwatch. Госпожа Макграт допълва, че има бегли потвърждения на твърденията на банката, че инвестициите й могат да насърчат прозрачността и по-доброто управление.   

ЕБВР е създадена през 1991-а, за да улесни прехода към пазарна икономика на страните от бившия съветски блок чрез предоставяне на заеми за честния сектор в комбинация със съвети за политиката му. Институцията разшири дейността си до Близкия изток и Северна Африка и планира да навлезе и в африканските държави под Сахара. 

Най-големият й пазар през 2019-а е Египет, а третият по значимост - Турция, където гражданските права и свободата на изразяване се ограничават от години. Две от традиционните държави, в които развива дейност - Унгария и Полша - пък са в схватка с Брюксел заради отстъплението им от принципите на правовата държава и демократичните стандарти. ЕБВР кредитира и проекти на частния сектор в Беларус, където президентът Александър Лукашенко обяви победа на твърдо оспорвани от опозицията избори през август и периодично потушава с прекомерна сила протестите на недоволните. 

Банкерите от международния кредитор обаче са убедени, че грижата за частния сектор ограничава властта на държавата над населението. Още повече, ЕБВР вече не отпуска заеми на правителството в Минск или на държавни предприятия в Беларус. Огромният дял от кредитирането й в Египет и Турция също е съсредоточен в частния бранш, въпреки че един от най-големите й проекти през 2020-а е заем от 250 млн. евро, предоставен на египетското провителство за обновяване на петролна рафинерия. 

По отношение на десетките милиарди евро финансиране, които са под въпрос заради противопоставянето между Брюксел и Будапеща и Варшава, госпожа Рено-Басо посочва, че банката няма големи вземания от Унгария. Но пък има влияние върху управението и антикорупционната защита в проектите си за кредитиране. 

Рено-Басо ще ръководи ЕБВР в трудни времена на икономическа криза и съмнения в някои столици на Европейския съюз доколко целесъобразно е разширяването на дейността й извън първоначалните европейски мисии, както и за припокриването й с доста по-голямата Европейска инвестиционна банка. Европейските ръководители обмислят дали да подкрепят една от двете институции като кредитор за развитието на блока и да засилят "стратегическата й автономия". Още повече, ЕБВР не е европейска банка и сред акционерите й са Китай и САЩ. Глобалното акционерно присъствие обаче, според французойката, "има голям геополитически смисъл за ЕС".   

ЕБВР има предимството да работи "на терен", с доста по-голям персонал близо до клиентите от конкурентната ЕИБ, която акцентира върху едрите инфраструктурни проекти, обяснява госпожа Рено-Басо. Тя подкрепя плана за навлизане в областите под Африканска Сахара, където дейност развива и ЕИБ. Защото стабилността на Африка е толкова голямо предизвикателство за Европа, че "трябва да се използват всичките налични средства и всичките опции". 

Смяната на караула в Белия дом ще помогне на ЕБВР да насочи по-голямата част от финансовите си муниции към нисковъглеродни проекти в съответствие с Парижкото споразумение за въглеродните емисии, което Доналд Тръмп оспорва, посочва Рено-Басо. Което, според нея, "ще създаде нова динамика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във