Банкеръ Daily

Позиции

Сделката "ОПЕК+" през погледа на експерти

Както вече информира banker.bg, групата "ОПЕК+" успя да преодолее вътрешните си дрязги и на извънредно виртуално съвещание на 18 юли реши да предложи на пазара допълнителни количества суров петрол. Те ще са по 400 хил. барела дневно през всеки месец от август до декември 2021-а или общо 2 млн. барела дневно повече до края на тази година с амбиции тези увеличения на производството да продължат до пълното възстановяване на блокираните през април 2020-а 10 млн. барела на ден.

Новината за споразумението плюс подновените страхове от бързото и масово разпространение на вариант делта на COVID-19 свалиха цените на черното злато и в обедните часове на 19 юли то се търгуваше за 71 щ. долара на фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през септември и 69 долара за барел на американския лек суров петрол WTI с доставка през август.

Анализатори и търговци от бранша са коментирали за агенция "Блумбърг" как виждат перспективата на пазара на горивото.

"Ситигруп"

Пазарът е много напрегнат и увеличение на предлагането с 400 хил. барела дневно ще е просто капка в морето, смята Ед Морс - шеф на отдела за глобални проучвания на борсовите стоки и суровини. Търсенето е значително по-голямо от предлагането, въпреки пандемичните взривове на коронавируса в отделни части на света и петролните котировки вероятно ще се повишат още до края на лятото.    

"Ванда инсайтс" - фирма за проучвания на глобалните енергийни пазари 

Сделката доказва, че "ОПЕК+" не само че не се е разцеил, но е запазил и решимостта си да управлява контролирано и предпазливо възстановяване на орязаните преди повече от година количества гориво, за да избегне и най-малкия риск от свръхпредлагане на пазара, споделя Ванда Хари - основател на "Ванда инсайтс" в Сингапур. Тя добавя, че ограничаването на квотите вероятно ще остане трън в петата на алианса, особено когато членовете му започнат да се уморяват от лимитите при увеличение на пазарното потребление.   

"Голдмън Сакс"

Екип от анализатори на "Голдмън Сакс груп", начело с Деймиън Корвейлин - управляващ директор и старши стратег в областта на борсовите стоки - съветва клиентите на банката да са предпазливи в краткосрочен план заради очаквани колебания на цените, провокирани от разпространението на новия вариант делта на COVID-19. Според експертите планираното увеличение на производството е скромно и ще продължи да държи пазара на дефицит.

"Ви Ай инвестмънт"

Акцентът се измества върху търсенето след като непосредствената неизвестност около предлагането отпадна, посочва Уил Юн - старши анализатор на пазара на суровини в брокера "Ви Ай инвестмънт корп". Той добавя, че сделката е сключена въз основа на предположението за ограничаване на пандемията до началото на идната година, но бързо разпространяващия се индийски вариант на коронавируса може да продължи да оказва влияние върху нефтения пазар още известно време.   

"Ей Ен Зет бенк"

Сделката вероятно ще предизвика известно отслабване на ценовия натиск в краткосрочен план, защото инвеститорите закриват позициите си в очакване на по-голямо предлагане, коментира Дениъл Хайнс - старши стратег за суровините в "Оустрилия енд Ню Зийлънд бенкинг груп". Пазарът все още е сравнително незадоволен и разпродажбите ще са краткотрайни, добавя Хайнс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във