Банкеръ Daily

Позиции

Сачева - майсторът на пропагандатa

От социалното министерство традиционно излизат с грандиозни слова и се бият в гърдите за увеличения на заплати, програми и качество на социалните грижи. Ако се вярва само на изявленията на ресорния министър Деница Сачева и пиарите й, човек ще си каже, че сме прокопсали, а социалната ни сфера търпи "златен век".

 

"През следващите години ще поставим допълнителен акцент на заплатите в социалната сфера. През 2020 г. увеличихме с 30% тези на социалните работници и с 21% на служителите в социалните услуги. Предстои да разработим и стратегия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера".

Ненапразно отново рецитираме посланието от рекламната снимка на Сачева, която продължава да циркулира из социалните мрежи и да среща присмеха на работещите в старческите домове, в центровете за деца с увреждания, за кризисно настаняване и т.н. Тоест - на хората, които сменят чаршафите, дрехите и подлогите на болните, които провеждат терапията им, които ги обгрижват сутрин и вечер, задоволявайки и най-екстремните им нужди. 

"Когато медиите казват, че заплатите в социалната сфера се вдигат, никой не прави разлика между приятното прекарване на социалните работници в дирекциите и хамалогията на колегите им в домовете и центровете за социални услуги", заяви столична служителка, пожелала анонимност по разбираеми причини. 

На 30 юли 2020 г. от парламентарната трибуна социалният министър обяви, че "от 1 август ще се увеличат с 30% средствата за заплати на служителите от системата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), които са натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията".

За целта правителството задели 15.150 млн. лв., с които още през август бяха ощастливени 7600 души. Толкова, колкото по думите на министър Сачева били социалните работници в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд "Социлана закрила" и Фонд "Условия на труд".

Както се досещате, става дума за обитатели на канцеларии и офиси, за инспектори или с една дума - за чиновници. Според министър Сачева те били "натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията".

А "другите", които също са на терен, но явно не влизат в сметките на правителството? Ами те... продължават да си роптаят, макар и гласът им да потъва като вода в пясък:

С "БАНКЕРЪ" се свързаха десетки социални служители на фронтова линия, чиито имена ще запазим в тайна. Някои от тях споделиха, че тяхното "увеличение" е като триглавата ламя - всички са чували за него, но никой не го е виждал. Други казаха, че наистина са им обещани допълнителни пари, но засега продължават да чакат и да се надяват. Обобщаваме картинката с две изявления на реални социални работници, чиято самоличност ще запазим в тайна.

"Много хора от персонала се разболяхме и все още не сме възстановени напълно. Пандемията, строгите мерки и страховете на хората промениха коренно естеството на работа ни, но ние не бяхме оценени като "борци срещу вируса на първа линия" и поради тази причина не ни подпомогнаха по никакъв начин. Явно, защото не сме държавни служители като колегите от дирекциите..."

"След две години ще остане само администрацията в социалната сфера. Къде е увеличението за хората, които реално сме на първа линия и се грижим за потребителите? Увеличавате само нагоре. Успяхте да си вдигнете с 30 процента заплатите на назначените държанки по места като АСП, ДАЗД, РДСП, ДСП и т.н. Хайде честито на печелившите, но санитарката, детегледачката или рехабилитатора от някоя социална услуга не са сред тях!", заяви друг. 

Ако трябва да обобщим, през 2020 г. ситуацията е била доста странна, меко казано.

От една страна, министър Сачева съвсем отговорно заявява, че правителството е заделило 15.150 млн. лв. и тези пари са разпределени между 7600 социални работници,  които работели в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд "Социална закрила" и Фонд "Условия на труд".

От друга страна, "БАНКЕРЪ" си направи труда да порови из информационните системи "Дакси", "Сиела" и "Апис" и откри, че във въпросните държавни структури работят общо 3756 души. Или поне толкова са здравно и социално осигурените. Дори да прибавим и тружениците в самото социално министерство - общо 382 човека, до изравняването на бройката от "списъка" на г-жа Сачева ни трябват още... 3462 люде на държавна издръжка. 

От трета страна, ако предположим че тези 3462 бройки са пръснати из т. нар. провинция, т.е. в домовете и центровете за социални услуги, значи... пак става дума за шепа богоизбрани. Защото, доколкото човек може да пресметне от разнопосочните официално тиражирани данни, в тази система работят около 16 000 души.

Или, ако трябва да бъдем съвсем точни, ако правителството бе уважило труда на тези хора и бе увеличило персоналните им заплати с по 100 лв., само за тях трябваше да бъдат заделени не по-малко от 19.5 млн. лева.

 

Бъдещето на социалните бойци на първа фронтова линия също не изглежда кой знае колко розово. Увеличение със сигурност ще има, но от кога и с колко точно - никой нищо не казва. Ако трябва да съдим по онова, което ще се случи в София, ситуацията е по-скоро песимистична:

"Бюджетът на Столична община още не е приет. Щом това стане, увеличение ще има и то със задна дата. Парите обаче ще се дават на директорите на домовете и центровете за социални услуги. Те ще оценяват служителите и ще индексират заплатите им с оглед тези оценки, но максимум до 10% от сегашните трудови възнаграждения", обясни схемата Минка Йовчева, директор на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" към Столична община. 

Това е положението, в крайна сметка. За богопомазаните чиновници 30% - за да се знае за кого точно работят и чия ръка да целуват! За останалите простосмъртни бачкатори... както дойде - от 0 до 10 процента. Всичко зависи от волята и настроенията на преките началници, защото в този бизнес от край време е като в Лас Вегас: какво пише в законите и наредбите си остава в законите и наредбите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във