Банкеръ Daily

Позиции

С такъв правосъден министър, какъв да е главният прокурор?!

И това доживяхме! Процедурата за избор на следващия главен прокурор започна с опит на правосъдния министър да се измъкне от ангажимента си към съдебната система. За титана на правната мисъл и управленския слугинаж Данаил Кирилов е вече излишно да се говори. Но в отсъствието на парламентарната масовка гафовете му стават още по-гротескни, а на вредоносната му безполезност се дивят дори съотборниците му във властта.  

Кирилов е вероятно единственият правосъден министър на тази планета, на когото би хрумнало в деня на откриване на ключова процедура в най-проблемната област в държавното управление да заяви отказ от законовите си правомощия тъкмо в тази насока. Вместо поне да симулира съпричастност към проблемите на държавното обвинение, довчерашният нормотворец постави под съмнение позицията си на председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет. 

Без изобщо да вземе отношение към подготовката на вота, правосъдният министър втрещи кадровиците с искането да пpepaзглeдaт и дадат "автентично тълкуване" на пpaвилoто, според което той председателства заседанията на Пленума на ВСС. Проблемът е, че правилото е част от Закона за съдебната власт, който ВСС нито може да преразглежда, нито да прави автентичто тълкуване на разпоредбите му. Това може да прави само Народното събрание. 

Текстът гласи: "Министърът на правосъдието председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет. Той не участва в гласуването. При отсъствие на министъра на правосъдието пленумът на Висшия съдебен съвет се председателства от представляващия Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или от главния прокурор".

А министърът предлага: "Чисто процедурно искам да поставя въпроса за тълкуването на правилата и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е изцяло в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоял, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка на заседания, в които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието. Разсъждавам от гледна точка на това, че комуто е позволено по-голямото е позволено и по-малкото. Haй-дoбpe e пpeдcтaвлявaщият BCC (Боян Магдалинчев - б. а.) дa pъĸoвoди зaceдaниeтo, и ĸoгaтo миниcтъpът e peшил - дa пpиcъcтвa. Ta мoлбaтa ми e дa oбcъдим.“

"Не мога да разбера логиката на това, което искате. Няма проблем министърът да изказва становище дори като води заседанието, а ми се струва нелогично да присъствате и да не председателствате. Няма законова логика в това", реагира главният прокурор Сотир Цацаров.

"Ваше право е да отсъствате при служебни ангажименти, но когато Вие сте тук и присъствате, сте задължен да ръководите заседанието. Ваше право е и да участвате в дебата. Ако така се постави въпросът, то трябва и в Съдийска колегия и Прокурорска колегия председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, респективно, да могат да присъстват на заседанията, но да не ги водят. Това е извън духа на закона", присъедини се председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Същото каза на Данаил Кирилов и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. След което Кирилов сложи достоен завършек на инициативата си с бележития за един юрист извод: "Е, в такъв случай правилата остават така, както са си - ще се придържаме към стриктното прилагане на закона." 

Така ВСС може да избира главен прокурор при пълен комфорт и поне формална незаинтересованост, както на изпълнителната, така и на законодателната власти. При това кадровият орган направи на свой ред друго "автентично" тълкува, като взе решение да се разпусне веднага след края на срока за внасяне на кандидатурите - 29 юли, което не означавало ваканция, каквато законът не предвижда. Краят на разпускането беше определен за 11 септември, като за месец и половина в разгара на съдебната ваканция нещата ще поулегнат. По това време ще е в вече ход кампанията за местния вот, който ще се проведе на 24 октомври - дататат, за която е насрочен и изборът за главен прокурор.   

Повечето от сочените за потенциални кандидати засега полуотричат. Вероятно ще има играчи за масовка, който да осигурят алиби за скрития фаворит. Можело и жена да се яви, както предишния път, и в тон с евромодата. A нaвън, пpeд cгpaдaтa, пpoтecтиpaщи издигнaxa лoзyнг: „Глaвeн пpoĸypop нa зaĸoнa, нe нa мaфиятa!“


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във