Банкеръ Daily

Позиции

С каца без дъно какво ти възстановяване?

Воюва ли служебният кабинет със Столична община? Или софийският градоначалник Йорданка Фандъкова само така си говори, след като регионалното министерство извади четири ВиК-проекта от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост? Общата им стойност е 250 млн. лв., крайната цел - изграждане на канализация в районите "Панчарево - Кокаляне", "Кремиковци - Сеславци", "Волуяк" и "Ботунец".

Изключването на тези проекти от плана стана малко, преди да бъдат одобрени завинаги, защото вече имаха принципната благословия на Европейската комисия. Според служебният вицепремиер по управление на европарите Атанас Пеканов обаче разпределението на милиардите по Плана за възстановяване трябва да е по-справедливо и да не се допуска концентрация на огромни средства в най-развития регион. Другият аргумент в полза на изваждането е фактът, че качеството на ВиК-услугите в София не са грижа на държавата и общината, а на концесионера. Тоест - след време като нищо ще ни се наложи да връщаме тези 250 млн. лв., защото "някой" в Брюксел може да ги преоткрие като... неправомерна държавна помощ.

След бурната реакция на Фандъкова, служебното правителство се отказа от по-нататъшно рязане на софийските пари в плана и заложените 360 млн. лв. за метрото оцеляха. Столичният градоначалник обаче не миряса и се закани да пише възражения до Брюксел, призовавайки всички депутати от София - без значение коя политическа сила ги е пратила в парламента - да защитят интереса на на столичани.

"Той (вицепремиерът Пеканов - б.а.) твърди, че София взима огромни пари. Но от близо 13 млрд. лв., заложени в предишния вариант на Плана за възстановяване, защитените от нас средства бяха 360 млн. лв. за метрото и 250 млн. лв. за канализация на 4 населени места. Всеки сам може да пресметне какъв процент са те от тези 13 млрд. лева. София има интерес да се развиват и другите градове, но столицата е двигател на икономиката, тук се произвежда над 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Като физически лица, софиянци плащат над 40% от данъците, а като юридически - над 50 процента. Затова смятам, че този спор е нездравословен и тази битка не е нужна", настоя емоционално Фандъкова.

Да, не е нужна. Но защо Фандъкова реши да отвори тази страница, след като от 2009 г. "столичната" политиката на ГЕРБ е точно такава? И защо тя не отрони дори половин дума за милиардите левове (и българска, и европейска грешна народна пара), потрошени без София да се доближи дори до повърхностната представа за добре уредена и екологично чиста столица?

Затова не ни изненадва странната на пръв поглед оставка на шефа на общинската фирма “Софияплан”, отговаряща за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община. Оказва се, че издържаното пак със средства на данъкоплатеца дружество, изработило ключови стратегии и проекти като Общия устройствен план на столицата, "Визия за София", Програма за София" и др., съществува... просто така.  Или казано по друг начин, дружеството получава пари, за да може общината по-лесно да заблуждава столичани, че наистина мисли за тях. 

"Причината за напускането ми е, че работата ни в "Софияплан" остава почти винаги на хартия. Тоест - не води до реални действия за подобряване на средата, а понякога дори се предприемат такива в противоположната посока на това, което предлагаме”, заявява Любо Георгиев.

Та, дали служебният кабинет воюва със столицата ние не знаем. Със сигурност обаче поне от половин век софийските общинари денонощно воюват със столичани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във