Банкеръ Daily

Позиции

Русия си иска Путин доживот

Независимо от манипулирания вот руският лидер е без алтернатива

S 250 01305e48 ae2b 433f 9845 7eb954a23fab

Руският президент Владимир Путин си осигури власт доживот. Всъщност не – той я е осигурил отдавна, но с приключилото на 1 юли национално допитване формално откри пътя, за да може законно да остане в Кремъл поне докато стане на 84 години. Думата "законно" в случая трябва да се използва предпазливо, защото нагаждането на законите според волята на един човек, бил той и държавният лидер, противоречи на идеята за законност. А и едва ли някой се съмнява, че ако Владимир Владимирович е в добро духовно и телесно разположение в 84-ата си година и има желание още да поуправлява, ще намери начин да го направи.

Гласуваните конституционни поправки вече влязоха в сила. Освен че анулират ползваните от Путин мандати, те забраняват еднополовите бракове, решават въпроси за минималните заплати и пенсиите, забраняват на висшите държавни служители да имат двойно гражданство и вкарват "вярата в Бог" в конституцията. Подкрепата, която получиха, бе повече от убедителна – при избирателна активност от 67,97% за измененията гласуваха 77,92% от избирателите. В абсолютни числа това са 57,7 милиона гласа или

повече от половината руски граждани,

имащи избирателни права.

Тази подкрепа може да се обясни със страха на руснаците от несигурността, която съпътства всяка промяна в тяхната страна. Подкрепилите допитването помнят добре разпадането на СССР, хаоса от 90-те години и вероятно смятат, че сегашната стабилност, добра или лоша, не е вътрешна характеристика на държавата им, а моментно състояние, дължащо се на силната ръка, която я ръководи. Хората се страхуват, че изградената от Путин властова структура е податлива на подкопаване от представители на елита, включително и под влияние на Запада. Самият Путин каза преди вота, че ако не бъдат приети поправките, анулиращи досегашните му мандати, "след две години, знам го от собствен опит, вместо нормална ритмична работа на много етажи на властта ще започне оглеждане за възможните наследници".

Факторът, че Путин няма алтернатива, има съществена роля. Това е типичното затруднение, в което изпадат авторитарните държави, когато са в етап на предаване на властта. Тъй като самата система не позволява да се появи от само себе си жизнеспособна алтернатива,

намирането на наследник се оказва тежка задача 

Във властовия вакуум съревнованието между претендентите може да се окаже смъртоносно. Очевидно хората не желаят развитие в тази посока и затова Путин ще остане на власт, докато иска, и ще си избере сам наследника. Това е посланието, което националното допитване отправи както към елитите, така и към недоволните от авторитарното управление.

Недоволните, от своя страна, изтъкнаха колко манипулиран е бил вотът, фалшифициран, направо фарс. В редица опозиционни медии като "Эхо Москвы", "Дождь", "Новая газета" се появиха материали, разобличаващи начина на провеждане на гласуването. Снимки с членове на избирателни комисии, разположени на скамейки между блоковете, и на

урни в автомобилни багажници

бързо обиколиха социалните мрежи и предизвикаха критики и подигравки.

Първоначално председателката на руската ЦИК Ела Памфилова отричаше това: "Никакви гласувания на пейки и багажници не е предвидено да има", каза тя преди вота, но след него Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, не видя нищо необичайно в урните в междублоковите пространства. По думите му важното било да се реализира "правото на волеизлияние", а гласуването по скамейки било "въпрос на обстановка".

Според източници от администрацията, цитирани от опозиционния сайт "Медуза", зависимите от властта избиратели (например хора на държавна заплата, сътрудници на държавни предприятия, работници в големи корпорации и т.н.) са били задължени да гласуват масово още в първите дни на вота. Това е било нужно, за да могат организаторите на изборите да анализират активността, а чиновниците по места и ръководителите на предприятия да повлияят на гражданите, които не се явяват пред урните.

Една от главните опори на Кремъл при допитването е била

корпоративната мобилизация 

Президентската администрация е започнала да прилага тази технология, след като политическият й блок е оглавен от бившия ръководител на "Росатом" и бивш премиер от Елциново време Сергей Кириенко. Тя се е практикувала редовно в предприятията на тази държавна корпорация, а на последните президентски избори опитът й е бил разширен до мащабите на цялата страна.

Схемата е била организирана така: към голяма компания (държавна или частна) се прикрепя политтехнолог, който работи с ръководството й. Освен това хора от президентската администрация се занимават и с мобилизация в регионите – сътрудничат с регионалните власти, като по правило се фокусират върху служителите на държавна заплата. Във фирмите се извършва агитация под надзора на началниците, които обяснява колко е важно да се гласува. В деня на изборите се разпращат СМС-и. Звъни се и по телефоните с напомняне, че е изборен ден.

Разтеглеността на допитването във времето още повече разширява възможностите за такава мобилизация – на работниците не им се налага никъде да се придвижват, по-малък е рискът масовото гласуване да бъде забелязано от наблюдатели, а урната сама идва в предприятието. В Москва за корпоративната мобилизация широко е използвано и електронното гласуване. Впрочем участието на държавните служители и сътрудниците на предприятия в много региони е било контролирано с помощта на специална електронна система.

Гласуването на поправките се е отличавало и с невероятно активна организация на

панаири, лотарии, конкурси...

В Москва хората са били материално поощрявани да се явят пред урните за сметка на градския бюджет. В провинцията нещата са отишли много по-далече – на лотарии са се разигравали жилища, автомобили, смартфони, кухненски роботи, а на някои места директно са се давали пари.

Истината обаче е, че голямото мнозинство руснаците наистина споделят възгледите на Путин. Той ги накара да свързват името му с политическата стабилност и растежа. За Запада периодът на Борис Елцин може да е бил разцвет на демокрацията, но за жителите на Русия това е време на унижения и беззаконие, а измъкването от това унижение отдават на Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във