Банкеръ Daily

Позиции

Резервната валута е по-могъща сила от военната

"Наложително е да разберем как работят парите, кредитите и дългът", написа Рей Далио в поредица публикации, предшестващи появата на книгата му, озаглавена "Променящият се световен ред".

Милиардерът инвеститор и основател на хеджинговият фонд "Бриджуотър асошиейтс" споделя, че работи с експерти в областта на историята и на политиката, за да подреди парчетата от миналото с цел да разбере по-добре бъдещето. Просто защото те (историците и политиците) нямат адекватно понятие за практическото действие на парите и на кредитите, докато той (Далио) не познава истински как работят политиката и геополитиката. Именно чрез обединението на тези три гледни точки може да се постигне по-задълбочено познание за начина, по който се движи машината. 

Какво представляват парите?

Повечето от тях, според Далио, нямат действителна стойност, не са богатство и макар че печатането им не е непременно лошо нещо, централните банки накрая ги девалвират и накрая просто ги унищожават.

Макар че съдбата им може да се повтаря в дългосрочни цикли, някои от които са по-продължителни от средния им живот, държавите с възможности да  печатат резерви, все пак успяват да извлекат полза от това. Типичен пример в този план е щатският долар, който има 55% дял от международните транзакции. 

"Резервната валута е може би най-важната сила, дори по-могъща от военната",

посочва Далио, сравнявайки опитите на Белия дом да отговори на провокираната от разпространението на коронавируса криза с "хеликоптерните пари" след отказа на президента Франклин Рузвелт от златния стандарт на 5 март 1933-а.  

Въпреки че имат едва около 20% от световния БВП, САЩ все още са с 60% участие в глобалните резерви и с 55% в международните транзакции. Поради което щатският долар и основаните на него парична и платежни системи удържат "ръководната роля" и "гигантския обем" в сравнение с размера на американската икономика. Заключението на Далио: "Федералният резерв в момента е в силната, но обезпокоителна позиция да провежда собствена монетарна политика по начин, който е добър за американците, но не и за други държави по света, които са зависими от долара".  

Ключови акценти от позицията на Рей Далио за парите:

- Правителствата, които имат възможности, печатат пари, за да облекчат дълговото бреме и да помогнат за финансирането на разходите, направени в собствените им валути. Това ще отслаби националните парични единици и ще увеличи равнищата на собствената им парична инфлация, която трябва да компенсира дефлацията, произтичаща от ограниченото потребление и от принудителните продажби на активи, целящи да набавят недостигащия кеш;

- Никой не може да създава повече богатство просто като печата повече пари и тегли повече заеми. По-голямо състояние се натрупва само с по-висока производителност.

 - Когато се наложи мнението, че парите и дълговите активи (които на практика са обещания да се получат пари) не са добри хранилища на богатство, дългосрочният дългов цикъл е в края си и трябва да започне преструктуриране на паричната система.

- Няма нищо лошо в увеличението на паричния вместо на кредитния/ дълговия растеж, ако парите се използват за производство на реална продукция.  

- Историята ни показва, че не трябва да разчитаме на държавата да ни защитава финансово. Точно обратното - трябва да очакваме повечето правителства да третират като злоупотреба привилегированата си позиция на печатари и потребители на пари.

- Печатането на пари за покупката на дългове (известно като монетизация на задълженията) е по-приемливо от политическа гледна точка като начин за получаване на средства и за прехвърляне на блага от онези, които ги притежават към онези, които се нуждаят от тях, вместо да се въвеждат допълнителни данъци, ядосващи данъкоплатците.

- Съединените щати, които разполагат с щатския долар като световна резервна валута, с банка, която печата тази валута, и с мощта да дава тези долари в ръцете на американците, може да им помогне по-ефективно отколкото правителствата на другите държави - на собствените си граждани. Същевременно, САЩ рискуват да загубят това привилигеровано положение като напечатат прекалено много пари и натрупат огромен дълг. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във