Банкеръ Daily

Позиции

Рей Далио: за парите тип "Монополи", за капитализма и за империите

Рей Далио

"Печатането на пари е най-бързият, най-зле разбираният и най-често използвният начин за преструктуриране на дълговете", посочва Рей Далио в поредната глава от книгата си за променящия се световен ред, която подготвя за издаване. И допълва, че "това е все едно да играеш Монополи по такъв начин, че банкерът да може да прави повече пари и да ги преразпределя към всеки когато прекалено много играчи загубят и започнат да се бунтуват".   

Инвеститорът милиардер и основател на хеджинговия фонд "Бриджуотър асошиейтс" подчертава, че печатането на пари, сравнено с други инструменти, които могат да използват политиците, като - стриктна фискална дисциплина, спиране на обслужването на дългове и по-високи данъци - изглеждат "по-скоро добър отколкото лош вариант" за мнозинството граждани. Защото хората си въобразяват, че стават по-богати, а всъщност в повечето случаи активите им растат заради обезценяващата се валута, в която ги измерват.  

Всичко това се случва и в момента в хода на битката на националните власти с пораженията от пандемията от COVID-19 когато правителства и централни банки се надпреварват със стимули в подкрепа на икономиката.

Ключовите забележки на Далио в този аспект са, както следва:   

- Никой не се оплаква за парите и за натрупването на заеми; но пък от всички страни се трупат все повече обвинения, че държавата ще постъпи жестоко, ако не даде повече средства;

- Мнозинството хора не обръщат достатъчно внимание на валутния риск. Повечето от тях се тревожат дали активите им ще растат или ще намаляват, без да се безпокоят дали националната им валута ще поскъпва или ще поевтинява;

- В случаите, при които дълговите облекчения улесняват вливането на пари и кредити в производителността и в печалбите на компаниите, ще се получи реален ръст на цените на акциите (с други думи - на оценките на книжата след инфлационните корекции);   

- Когато дадена централна банка трябва да направи избор между две възможности: да разреши на реалните лихви (лихвеният процент минус стойността на инфлацията) да растат докато започнат да застрашават икономиката или да не допуснат лихвен ръст като печатат пари и впоследствие купуват този кеш и дълговите активи, те ще изберат втората опция. И по този начин ще влошат допълнително доходността от вложенията в депозити и във въпросните дългови активи; 

- Средният годишен доход от инвестициите в лихвоносни инструменти от 1850-а насам е 1.2% - малко под средната реална годишна възвръщаемост от вложенията в злато от 1.3%, въпреки огромните различия в доходностите в различните времеви периоди и в различните държави;

- След всяка девалвация резултатите се различават значително в зависимост от отделните казуси. Тук ключовата променлива е колко икономическа и военна мощ е успяла да съхрани държавата по време на обезценяването на валутата, което ще повлияе и на желанието на спестителите да продължат да държат парите си в нея. 

По отношение на капитализма Далио отбелязва, че "огромните пропасти в разходите и в условията за живот заплашват съществуването на нашата система"..."и ние трябва да я реформираме, а не да я премахнем", защото тя се е доказала като най-добрата икономическа система в историята. Въпреки това обаче има сериозни недостатъци и е "недопустимо несъвършена в създаването на равни възможности". Според Далио, за да може обществото да работи по-добре, новата система трябва едновременно да увеличава големината на баницата и да я разпределя по-добре. За което трябва да са съгласни всички - капиталисти, социалисти, републиканци и демократи. 

Инвеститорът набляга на няколко основни момента: 

- Световният икономически ред се променя, независимо дали го искаме или не;

- Не би трябвало да се въвеждат закони, които ограничават хората как да харчат парите си;

- Потребителските ни възможности зависят от способността ни да произвеждаме, а не от парите, които получаваме по пощата, защото те не стават за ядене;

- Ако постигнем съгласие по тези основни въпроси, защото в противен случай алтернативите са ужасяващи, хората от различни идеологии ще станат по-етични един към друг и ще са склонни по-охотно да разрешават противоречията си по цивилизован начин в името на общото благо.

На 21 май пък Далио написа в профила си в LinkedIn, че "в момента Съединените щати са най-могъщата империя, макар и в относителен упадък" и че мощта на Китай "бързо расте и нито една от другите световни сили не са достатъчно близо до тях".   

В есе, озаглавено "Големите цикли през последните 500 години", в което е представено развитието на нидерландската, британската и американската империи и на техните резервни валути, милиардерът посочва, че империите, точно като хората, имат собствен жизнен цикъл, който неизбежно приключва. И макар че те не са еднакви, имат много сходни черти.

Според Далио САЩ и Китай доближават точката на сравнимост, при която "рисковете от войни от един или друг вид са по-големи отколкото когато водещите сили са се намирали в по-ранния стадий на цикъла". И това се случва в коренно ново време "на големи изобретения благодарение на напредъка в управлението на данните и информацията и на замяната на човешкия с изкуствен интелект". Което създава огромни възможности, защото "човешката адаптивност и изобретателност са се доказали като най-мощните сили за разрешаване на проблемите и за постигане на напредък".

Заключението на Далио е, че "именно защото светът е по-богат и по-можещ от всякога преди, съществува огромен капацитет той да бъде направен по-добро място за живот на повече хора, ако те работят заедно, за да създадат повече блага и да ги разпределят по-добре".

Facebook logo
Бъдете с нас и във