Банкеръ Daily

Позиции

Рей Далио: САЩ имат нужда от доза китайски колективен просперитет

Рей Далио

Основателят на управляващата 150 млрд. щ. долара инвестиционна компания "Бриджуотър асошиейтс" - Рей Далио - настоява държавите, между които и Съединените щати, да свият пропастта между бедни и богати и хвали стремежа на Пекин към всеобщо благосъстояние.  

Натискът на китайския президент Си Дзинпин помага за по-равностойно преразпределение на богатствата и на  възможностите сред населението и помага на икономиката да използва по-широк кръг таланти, заяви милиардерът по време на инвестиционна конференция на "Ю Би Ес груп " в началото на седмицата. Той добавя, че международните инвеститори често разбират неправилно кампанията на китайското ръководство и се страхуват, че страната се връща към комунистическия си модел от времето на Мао Дзедун.

"Първо натрупвате богатство, след това преценявате да споделите добрия си шанс по по-равностоен начин", посочва  чрез видеовръзка Далио - отколешен поклонник на азиатския тигър. Той добавя, че и "САЩ, чрез собствената си система, се нуждае от повече споделен просперитет, както и много други държави".

Коментарите на Далио се появяват месец и половина след като предишна неговата позиция в полза на Китай предизвика критики от ред политици и създаде напрежение с бившия главен изпълнителен директор на собствения му фонд - Дейвид Макормик, който иска да се кандидатира за сенатор.

Пекин, който полага усилия да се справи с разширяващата се социална пропаст между бедни и богати, включи в битката и регулаторите, по-специално в областта на технологичния сектор, предизвиквайки сериозна тревога в инвеститорите. Властите се опитват също да ограничат, според правитеството, излишните обществени ексцесии, между които фанатичното преклонение към знаменитостите, пренаселените специализирани частни училища и видео игрите. В резултат, борсовият индекс MSCI China Index загуби почти 23% през миналата година - най-дълбокият спад от 2008-а, заради опасенията на инвеститорите за политическата и регулаторна среда в условията на пандемията от COVID-19. 

Почти 40 години Далио споделя колко е очарован от Китай и е гласовит, от време на време дори противоречив, защитник на страната и на нейното правителство. През 1995-а милиардерът изпраща по онова време 11-годишния си син Мат да живее и да ходи на училище в Пекин за една година.   

"Никой не знае от къде ще дойдат най-талантливите - от средите на бедните, на неоправданите или на най-добре образованите", обяснява Далио стремежа на правителството към споделено благополучие. И добавя, че по този начин икономиката ще стане по-преуспяваща, а системата - по-справедлива.   

През октомври 2021-а милиардерът заяви, че е готов да плаща повече данъци у дома, ако знае, че парите ще бъдат използвани за добри каузи, примерно - за създаване на еднакви възможности и за по-голяма производителност. 

Непрестанните регулаторни набези на Пекин разделиха Уолстрийт, пораждайки спекулации кой ще е поредният посечен. Джордж Сорос критикува политиката на Си Дзинпин и заяви през "Уолстрийт джърнъл" през миналата година, че "наливането на милиарди долари в Китай в момента е трагична грешка". А глобалният инвестиционен директор на "Гугенхайм партнърс" - Скот Майнърд - сподели през октомври, че азиатският колос "не става за инвестиции".

За разлика от тях, Далио твърди, че Съединените щати са много по-рисково място за инвестиции въз основа на критерии като генериране на икономически приходи срещу разходи, активи срещу пасиви, както и вътрешният ред в страната и вероятността от външни конфликти. По оценка на милиардера, Америка отговаря на повече от тези рискови елементи, както и на още някои: равнището на образование, конкурентните предимства и други, които са в упадък. Що се касае до технологиите, които все още са светъл лъч за Вашингтон, степента на промяната е по-бавна отколкото в Китай, добавя Далио. 

"Бриджуотър" управлява китайски държавни пари от 1993-а, включително около 5 млрд. щ. долара за държавния фонд "Чайна инвестмънт корп." и за административната агенция - Държавна администрация за валутен обмен. През ноември 2021-а фондът на Далио набра 8 млрд. юана (1.3 млрд. долара) за нов частен фонд в Китай, с което го превърна в най-големия глобален хеджингов играч в страната. 

Милиардерът предизвика бурно недоволство у дома с "китайските" си коментари по време на интервю по "Си Ен Би Си" на 30 ноември, включително на Макормик. Тогава Далио попита: "Не трябва ли да инвестирам в Съединените щати заради собствените ни проблеми с човешките права и заради други неща?" И добави за Китай: "Като йерархична държава те се държат като строг родител". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във