Банкеръ Daily

Позиции

Рей Далио предупреждава за капиталова война

Рей Далио

Инвеститорът милиардер Рей Далио сподели, че конфликтът между САЩ и Китай може да прерасне в "капиталова война", което би навредило на американската валута. Това стана по време на сутрешно интервю във "Фокс нюз" с водещ Мария Бартиромо на 26 юли.

 

Основателят на "Бриджуотър асошиейтс" посочва, че американците са в "идеологическа гражданска война" с китайците, която, в комбинация с "икономическия спад, при който се печатат и се създават пари от нищото", е голям проблем за щатската икономика.

Далио представя възможен сценарий за следващия сблъсък между двете световни суперсили. "Има търговска война, има технологична война, има геополитическа война и е не е изключено да избухне и капиталова война", споделя милиардерът. И добавя, че ако по закон се забрани да се инвестира в Китай или "евентуално се задържат плащанията по облигации, които Вашингтон дължи на Пекин - все вероятни стъпки, те ще доведат до сериозни нежелани ефекти, примерно - стойността на долара". Чиято стабилност самите американски управници вече застрашиха и се превърнаха в "най-лошия й враг". 

Зелените пари се обезценяват през последните три месеца към всички основни валути, които агенция "Блумбърг" следи.

Именно стабилността на американската парична единица безпокои най-много Далио. Както и огромните дефицити, продажбите на дългови книжа и печатането на пари вместо усилията да се подобри производителността на труда, което да гарантира стабилност в дългосрочен план.    

Далио предупреждава, че щедрата фискална политика и идеологическото разделение тласкат Америка в низходяща посока.  

"Ако не работим заедно, за да заздравим стопанството, да бъдем производителни, да печелим повече отколкото харчим, да градим стабилността на нашата валута и на баланса, ще продължим да се хлъзгаме надолу", убеден е милиардерът.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във