Банкеръ Daily

Позиции

Рей Далио: Глупаво е да се инвестира в дългови активи

Рей Далио

Инвеститорът милиардер Рей Далио е пословично известен като твърд противник на кешовите вложения заради бясното печатане на пари и инфлацията. Оказва се, че той вече гледа с лошо око и на облигациите.

В свой коментар в LinkedIn на 15 март Далио написа, че е "глупаво от икономическа гледна точка да се инвестира в дългови книжа". И че е по-добре "вместо да получаваме по-ниски от инфлационното равнище приходи, да купуваме какъвто и да било пълнеж, чиято възвръщаемост е равна или по-висока от инфлацията". Инвеститорът отива и по-далеч с идеята си, че моментът е подходящ да се теглят заеми и с получените средства да се купуват високодоходни активи и да се структурира "добре диверсифициран" портфейл без дългови и доларови инструменти. 

"Убеден съм, че кешът е и ще продължи да бъде боклук (т. е. ще носи значителна отрицателна доходност в сравнение с инфлацията), поради което си срува: а) по-скоро да вземаме назаем пари отколкото да ги държим като актив; б) да купуваме по-високодоходни инвестиционни активи, различни от дълговите инструменти", пише Далио. Основанията за препоръките му са, че "огромни количества пари са инжектирани на пазарите и в икономиките, които превръщат тържищата в казино, където хората играят с кеш без никаква стойност".

Според Далио, ако историята и логиката се ползват като ориентир, паричните стратези, след като останат без достатъчно налични, ще повишат данъците и изобщо няма да харесат отлива на авоари от дълговите активи, нито насочването им към други финансови инструменти или към други данъчни области. И вероятно ще въведат забрана срещу движението на капитали към други активи (злато, Bitcoin и т.н.) и към други локации. При това, тези данъчни промени могат да са по-шокиращи от очакванията. 

Инвеститорът пише, че "Съединените щати могат да се превърнат в негостоприемно място за капитализма и за капиталистите". Той посочва, че заради ограниченията на минималните нива, до които могат да слязат лихвите, цените на облигациите са близки до фиксираните тавани, което прави късите залози в тях сравнително нискорискови. И препоръчва да се следят действията на централните банкери, по-специално - дали те започват да купуват по-големи количества облигации при ръст на лихвените проценти под натиска на дългосрочните лихви и когато пазарите и икономиките са силни. Защото подобна активност е вероятен сигнал, че те изпитват проблеми при търсенето и предлагането.  

Далио е убеден, че колкото повече "стимуланти" се използват за единица растеж, толкова по-ниско ефективни са те и положението е по-сериозно. Милиардерът е пресметнал, че пазарните оценки на 5% от водещите 1000 американски компании са раздути изкуствено до нереално високи стойности. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във