Банкеръ Daily

Позиции

Регистрацията на Coinbase - доказателство за контрола над Bitcoin

На фона на Bitcoin еуфорията някак незабелязано мина новината, че Coinbase Global внесе на 25 февруари документи за директна борсова регистрация на NASDAQ.

Най-авторитетната и използвана американска борса за криптовалути предпочете по-нетрадиционния директен метод вместо конвенционалната първоначална публична емисия с мотив, че чистите й приходи през 2020-та са нараснали над два пъти - до 1.14 млрд. щ. долара, срещу 483 долара през 2019-та. С допълнителните постъпления от други дейности, включително от директни продажби на криптоактиви и от лихви, общият размер на полученото през 2020-та надхвърля 1.2 млрд. долара. Като един от рисковите фактори в регистрационните документи Coinbase изтъква потенциалния ценови спад на Bitcoin. Компанията е имала 43 млн. потвърдени реални потребители към края на миналата година.

Евентуалните бъдещи акционери обаче нямат достатъчно информация за начина, по който частните инвеститори оценяват книжата на Coinbase, защото, според проспекта й, през 2020-та са били продадени само 2.1 млн. акции чрез две частни сделки. Но според лице, запознато с последните частни транзакции през януари и февруари, оценката на компанията е почти 100 млрд. долара. 

Индиректната борсова регистрация на Coinbase Global открехва завесата пред поразително малкия, преобладаващо мъжки кръг, властващ над изключително съблазнителната дигитална среда. 

Начело на американската криптосила са Брайън Армстронг - вече преминалият в милиардерската ранглиста главен изпълнителен директор на Coinbase и съоснователят на компанията Фред Ерзам, който се оттегли, за да основе фирмата си Paradigm Operations. Милиардерът Фред Уилсън - основател на компанията за рисков капитал Union Square Ventures, и главният партньор в Andreessen Horowitz - Крис Диксън, пък са сред основните капиталисти, инвестиращи в рискови дружества, които ще получат "водопад" от пари от директната борсова регистрация на Coinbase. 

Въпреки че доказаните потребители на криптоборсата скочиха с 34% - до 43 милиона през миналата година, когато Bitcoin поскъпна над четири пъти, контролът върху най-голямата криптоплатформа остава в ръцете на малцина избраници. Под 2% от анонимните собственици на сметки, които могат да се проследят във веригата от регистри на Bitcoin, контролират 95% от дигиталните активи, показва анализ на фирмата от бранша Flipside Crypto.

Във влиятелната група от вложители в Coinbase личат имената на известни играчи. Сред тях е Дан Морхед, основал Pantera Capital Management през 2003-а и създал първия американски криптофонд през 2013-та. Там е и основателят на Digital Currency Group - Бари Зилбърт, чиято бизнес империя се докосва до всеки ъгъл на криптосвета. В елитния клуб са и близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос, които са купили първите си активи в Bitcoin през 2012-та, когато виртуалната валута струваше 8 щ. долара. След това те стават съоснователи на Gemini Trust - първата криптофирма, регулирана от щата Ню Йорк като доверително дружество. 

Всеки от членовете на този кръг е своеобразен гений. 

Особено впечатляваща е кариерата на Ерзам, който изглежда буквално "роден" за новия дигитален свят. Той е играл професионално видеоигри в гимназията, завършил е компютърни науки в университета "Дюк" и след това става валутен дилър в "Голдмън Сакс груп" в Ню Йорк. Много бързо работата в банката го отегчава и Ерзам започва да търси нещо, което да го заинтригува след работа. Чрез един блог открива Bitcoin и е буквално запленен от идеята. По онова време виртуалната монета струва 6 щ. долара, а единственият начин човек да си я купи, е чрез фалиралата борса Mt.Gox или чрез посредници. И Ерзам осъзнава, че трябва да има по-лесен достъп за покупки и продажби на криптовалути. Така се ражда идеята за Coinbase и след среща в един социален форум с Армстронг, двамата създават криптоборсата през 2012-та от апартамент в Сан Франциско. 

Морхед е за кратко инвеститор във високорискови мероприятия като руския приватизационен процес и селскостопански терени в Аржентина - залози с мощен потенциал за солени загуби, но и за огромни печалби.

Свързва се с Coinbase, когато създава фонда си Pantera Bitcoin през 2013-та. когато едрите инвестиции във виртуалната монета са трудно осъществими. Изпраща 2 млн. долара на криптоплатформата и се опитва да купи с тях Bitcoins при дневен търговски лимит от 50 щ. долара. Оттогава Pantera израства до един от най-едрите притежатели на криптовалути, инвестирал в повече от 50 прохождащи фирми. В ранните дни от съществуването на виртуалната монета обаче Морхед обикаля персонално всяка голяма университетска фондация, за да убеди ръководителите, че трябва да имат Bitcoin в портфейлите си, въпреки предупрежденията за използването на дигиталните пари от криминалния свят.

Тъмната страна на виртуалните валути не отблъсква и Уилсън и Зилбърт - и двамата първокласни инвеститори в Coinbase.

Фирмата за рискови инвестиции на Уилсън - Union Square - е вложила парите си в близо 15 фирми от два основни сектора: инфраструктура и фондове, инвестиращи в криптовалути.

Зилбърт е далеч по-мащабен: неговата Digital Currency Group е осъществила почти 300 инвестиции и поглъщания в почти всяка част на криптопазара. Зилбърт основава и Grayscale Bitcoin Trust през 2013-та, който е най-големия инвестиционен криптопродукт с активи от около 31 млрд. долара. 

Близнаците Уинкълвос, които нямат кариера на Уолстрийт, пристъпват към Bitcoin с отворени обятия, движени от любопитство и от желание да изпробват нови идеи.

Научените уроци от битката с Марк Зукърбърг за "Фейсбук", когато осъзнават мощта на социалните мрежи, им помага и в подхода към виртуалната монета, зад която разпознават същите движещи сили. "Това е парична мрежа", споделят Уинкълвос. И допълват, че когато в нея се вкарат икономически стимули, тя има потенциал да стане най-ефективната в света. 

За Ерзам, оценката на Bitcoin и на целия криптопазар е надхвърлила и най-смелите му очаквания. Просто защото през 2012-та идеята за дигитални пари е изглеждала много странна за повечето хора. И е нужно време тя да бъде приета от обществеността и да завоюва нейното доверие. 

Bitcoin се върна над 50 хил. щ. долара на 3 март след като ден по-рано загуби 2.9% от пазарната си оценка. Това се случи след коментара на Гари Генслър, номиниран за председател на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси на 2 март. Генслър каза, че за агенцията е предизвикателство да гарантира, че криптопазарите са "обезопасени" срещу измами и манипулации. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във