Банкеръ Daily

Позиции

Рефлация, ротация и горещи пари

Инвестиционната тактика е в процес на голяма реорганизация, наложена от няколко фактора, пише Шули Рен - коментатор на агенция "Блумбърг" за азиатските пазари и бивш инвестиционен банкер. 

 

Госпожа Рен посочва, че големи количества  от спекулативен капитал - т. нар. горещи пари - са се вляли в Китай през последните месеци. През миналата година чужденците, примамени от успеха на Пекин в овладяването на пандемията от COVID-19 и от бързото икономическо възстановяване на азиатския колос, са "напазарували" експресно

китайски облигации и акции за рекордните 408 млрд. щ. долара.

Което се дължи и на залога, че геополитическото напрежение между Китай и САЩ ще отслабне след неуспеха на бившия щатски президент Доналд Тръмп да спечели втори мандат за Белия дом. Китайският юан е поскъпнал с 10% спрямо зелените пари под въздействието  на широко прокламираната теза на чуждестранните портфейлни мениджъри: "купувай Китай". 

Всичките тези горещи пари разтревожиха и поставиха нащрек Пекин. Централната банка на страната предупреди за

ценови балон на активите и зад граница, и у дома.

А в края на миналата седмица Националният народен конгрес обяви консервативен икономически дневен ред, който охлади обезумелите борси в  страната.

Напоследък обаче се наблюдава сериозен обрат, който, според госпожа Рен, се дължи на няколко фактора.


Първият и най-важен от тях е ефектът от растящата доходност на американските държавни облигации.


През миналата година чужденците са купили китайски дългови книжа, основно от държавни емисии, за рекордните 187 млрд. долара. Лихвеният диференциал между американските и китайските облигации, който е основният двигател на този приток, обаче вече се свива. В средата на 2020-а той е бил 2.5%, докато в момента доближава 1.5 процента. Евентуалното задълбочаване на този тренд вещае нови проблеми за инвестициите. Защото доходността на щатския дълг вероятно ще продължи да расте заради оптимистичните прогнози на икономистите за 7.6% номинален ръст на БВП на страната  - най-високият за последните 32 години. 


На второ място - световните фондови борси са в процес на драматичен обрат  - от акции на фирми с потенциал за бърз растеж и печалби към книжата на подценени компании, предлагащи дългосрочен доход.


В последните дни инвеститорите бягат от акциите на високотехнологичните компании, включени в индекса NASDAQ Composite. Той приключи търговската си сесия на 10 март с котировка 13,068.83 пункта - доста под тазгодишния си максимум и исторически рекорд от 14,095.47 пункта при затварянето на борсата на 12 февруари. Аналогична е и съдбата,

сполетяла любимеца на инвеститорите "Тесла"

- книжата на компанията олекнаха до 668.06 точки в края на търговията на 10 март, а бяха на максималните 880.80 пункта на 25 януари. 

За сметка на NASDAQ Composite, елитният DJIA, в който са включени акциите на най-едрите американски компании от банковия, информационния, здравния и търговския сектор, приключи сесията си на 10 март на рекордните 32,297.02 пункта. А базовият индекс S&P 500 се търгува в близост до най-високите си нива от тази година. Той "затвори" на 10 март с котировка 3898.81 пункта  при максимални 3934.83 на 12 февруари. Негови "членове" са основно фирми от секторите на технологиите, здравеопазването и потребителските стоки за дълготрайна употреба с тегло над 50 процента. Финансовият сектор има 12% дял, а енергийният - три процента. 

Сегашната ротация - т. нар. "рефлационна търговия" - обяснява защо щатският пазар е толкова нестабилен напоследък. Което не означава, че китайският изглежда по-прекрасно. 

Ако концентрацията на средства в т. нар. акции FAANG (бел. ред. - книжата на компаниите "Фейсбук", "Амазон", "Епъл", "Нетфликс" и "Алфабет" - предишния "Гугъл") е обезпокоителна, защото

огромната им пазарна оценка ще увеличи загубите

от масови разпродажби, то инвеститорите би трябвало да са истински разтревожени от асиметрията на техните китайски еквиваленти: "Алибаба груп холдинг", "Тенсент холдингс" и супер приложението за доставка на храни "Мейтуан". Тройката, с прякор ATM, има почти 35% дял в борсовия индекс MSCI China Index, който е загубил 16% от максималната си оценка в средата на февруари. 


Третият фактор са вечно променящите се икономически приоритети на Пекин, които могат бързо да потопят пазара.  


Например, през 2018-а акциите на компаниите от континентален Китай влязоха в дълбока низходяща корекция заради драконовската кампания на управляващите за намаляване на корпоративната задлъжнялост, особено в публичния сектор, започнала в края на 2017 година.

Подобна

прекалена задлъжнялост се наблюдава и в момента.

И купувачите на корпоративни книжа трябва да са много внимателни, предупреждава госпожа Рен. Защото президентът Си Дзинпин и висшите му подчинени отново говорят за ценови балони и за редуциране на дълговете. А огромният бюрократичен държавен апарат е в пълна готовност да приложи вече отработените схеми и политики с фантастична скорост. 

Засега възходът на високотехнологичните акции, както в САЩ, така и в Китай, все още не е капитулирал пред рефлационната търговия.

В миналото, когато лихвените проценти са тръгвали нагоре, американските домакинства се прехвърляли свободните си авоари от кешови вложения в акции, твърди "Голдмън Сакс груп". Което има смисъл, особено ако растящата доходност на облигациите е в резултат на икономическа мощ. 

Но дори акциите на фирмите с потенциал за бърз растеж и печалби да останат на мода, конфигурацията се е променила. През миналата година Китай беше

единствената голяма световна икономика, отбелязваща растеж

в пандемична среда и гобалните инвеститори нямаха друг избор, освен да влагат пари в акции и облигации на компании от континента,

въпреки държавния контрол. Днес обаче американското стопанство пое пътя на възстановяването. И няма да се налага инвеститорите да търпят непрекъснато променящите се политики на Пекин. 

Развиващите се пазари знаят най-добре, че горещите пари могат да получат студен душ. И да избягат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във