Банкеръ Daily

Прокурорите удариха съдиите в земята:

Разбунтуваха се по команда и под строй

Случи се нещо съвсем неочаквано. В продължение на петилетка и кусур "едни" депутати, магистрати и политици на свободна практика неуморно разпъваха на кръст председателят на ВКС Лозан Панов, че през 2015 г. е озлочестил богинята на правосъдието и е получил пари за това. Става дума за прословутия мълчалив протест на 25-30 съдии, които излязоха да подкрепят гражданския протест срещу поредното стопиране на правосъдната реформа.

Припомняме накратко: през декември 2015 г. депутатите от 43-ото Народно събрание, с активното съдействие на кабинета "Борисов 2", промениха конституцията в поръчаната от задкулисието посока:  орязаха правомощията на съда и увеличиха правомощията на прокуратурата, т.е. на главния прокурор.

В знак на протест, Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието, а протестът на Лозан Панов и колегите му от Съюза на съдиите бе превърнат в любима дъвка на враговете им.

Квалификациите ги помним: шепа грантаджии, шайка платени американски подлоги, банда соросоиди, един микробус храненици на подсъдимиия олигарх Прокопиев и т.н.

Помним и още нещо: колкото по-рядко депутатите и политиците на свободна практика пускаха в употреба тези епитети, толкоз по-често те става любимо "оръжие" на главния прокурор Иван Гешев и неговия предшественик и патрон Сотир Цацаров.

Е, вчера (28 април) следобед палачинката се обърна - уж за малко, но от сърце. А днес (29 април) преди обед на стълбите пред Съдебната палата виснаха и предводителят на държавното обвинение Иван Гешев, и рицарите му от софийските прокуратури, и оръженосците им от следствените отдели.

Минути по-късно от всички краища на милата ни татковина към столицата захвърчаха благи вести, че софийската искра на бунта вече е общодържавен прокурорски пожар!

Къде по 10, къде по 20, къде по 50... Абе - колко успяха да избягат от работа и да се подредят за снимка на съответните стълби, толкоз прокурори и следователи декларираха своята принадлежност към каузата и заветите на Главния.

Поводът е известен: Постоянната комисия по правни в 45-ото въпроси одобри предложенията за закриване на четирите специализирани съдилища и прокуратури. Аргументът - тези институции бяха превърнати в бухалка срещу инакомислещите граждани и бизнесмените, които отказват да плащат рекет на задкулисието.

Аргументът, който всички прокурори и следователи безкритично прегърнаха, гласи: "Считаме, че се извършва груба намеса в дейността на съдебната система, нарушава се нейната независимост и самостоятелност, в частност - на дейността на Прокуратурата на Република България. Така се цели нарушаване на правовия ред в държавата, на върховенството на закона и разделението на властите. Считаме, че с опитите за такъв тип промени в законите се уронват устоите на държавността в страната".

Всъщност, никакъв аргумент не е това, а най-обикновена манипулация. Или фалшива новина. Или тролски фейк, ако искаме да бъдем в крак с времето. Само един контрааргумент: България е република с парламентарно управление, т.е. Народното събрание има право както да закрие специализираните прокуратури и специализираните съдилища, така и да отвори техни "клонинги" във всички 28 областни града.

Както и да е. За всички тези нещица ще си говорим отново през следващите три-четири месеца, защото каквото и да се случи на все по-ясно очертаващите се предсрочни избори, връщане назад трудно може да има.

А днес Иван Гешев просто да бъде почерпен, че най-после онагледи сбъдната мечта на няколко поколения главни прокурори - железен ред и още по-желязна дисциплина.

Така де - ще ни се фука Лозан Панов цели шест години с някакви си 25-30 съдии по тъмно... 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във