Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание от "БСП за България", пред banker.bg

Първата и най-важна задача е да се отстрани ГЕРБ от управлението на София

Г-н Вигенин, каква пленарна сесия на Народното събрание да очакваме, след началото, което видяхме?

- Чухме основните послания на политическите сили. Въпреки прехвърчането на искри, основните формации заявиха желание за обща работа по някои от темите, за търсене на съгласие по въпроси, които са важни за страната. Надявам се да не останат само като пожелания, от една страна. От друга – стори ми се, че управляващите живеят в свой собствен свят. За тях нещата вървят добре, страната се развива, всички са щастливи, цветя и рози. А картината по места е доста по-различна. Може би са загубили контакта с хората, но ако правят своите изводи по данни от статистиката, мисля си, че ще сбъркат. Разбира се, идват избори. А когато има избори, неизбежно е напрегната и парламентарната дейност. Надявам се предстоящите местни избори да дадат възможност на депутатите – преди всичко от управляващата партия, да пообиколят своите райони, да видят живота там и може би това ще помогне наистина дейността на парламента в следващите месеци да бъде фокусирана повече върху проблемите на хората. А не върху лобистко законодателство и удовлетворяване на специфични бизнес и олигархични интереси, каквато беше ситуацията в първата половина на годината.

Президентът препоръча повече прозрачност, отговорност, отчетност...

- Очевидно те не бяха чути. Това стана ясно както от изявленията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, така и от неуместните коментари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Струва ми се, че – особено в такава ситуация – председателят на парламента трябва да се опита да стои над чисто партийните и политически пристрастия. Поне аз така разбирам ролята на един председател на Народното събрание. В последните дни Цвета Караянчева се превърна в острие на атаката на ГЕРБ срещу президента. Това е лош знак. Не е добре институцията парламент и нейният председател да се използват за атака на друга ключова институция. Все пак държавният глава е избран от над 2 млн. българи и мисля, че това, което той говори, трябва да бъде слушано  с по-голямо внимание. Определено има нужда от повече отчетност, от стабилност на законодателния процес, от по-сериозен парламентарен контрол на дейността на правителството и от по-сериозно отношение на министър-председателя към парламента. Той идва веднъж-два пъти в годината, което е един тъжен антирекорд в цялата демократична история на България след 1989 година.

На какво ще разчита БСП при предлагането на законодателни инициативи, алтернативен бюджет и т.н.?

- Ние разчитаме поне хората да чуят това, което предлагаме. Наясно сме, че много често управляващото мнозинство се превръща просто в една група от хора, които натискат копчета, за да подкрепят предложенията на правителството. Не така разбираме ние ролята на парламента. Но това няма да ни демотивира. Ние искаме един жив, действащ парламент. Той може да бъде такъв, само ако има и активна опозиция в него. Ние сме такава. Ако има по-голяма чуваемост от страна на управляващите, това би довело и до едно по-положително отношение и на гражданите към парламента. За съжаление така, както се действа в момента, ние ще продължаваме да дълбаем дъното и парламентът ще продължи да е най-неодобряваната институция в парламентарната република.

Очаквате ли мръсна и подла предизборна кампания в София, както се изрази премиерът? А и не само в София.

- Аз бих искал да видя кампания, в която има състезание на идеи, на виждания за развитието на града. Разбира се и на личности, не само в София, но и във всяка една община в България. Такива са амбициите на БСП. В подготовката за изборите ние изработихме нашите национални насоки за работата в общините. Искаме да покажем на хората, че една лява политика е възможна в местното самоуправление. Една различна политика, която се фокусира върху нуждите на хората – нещо, което липсва като усещане, като виждане в огромна част от българските общини. Особено тези, които се управляват от ГЕРБ и то от 2-3 мандата насам. Смятам, че премиерът предварително се застрахова за неубедителните резултати, които се очертават за неговата партия. Поне моите впечатления от срещите с хората са, че има много по-голяма чуваемост за алтернативните предложения, които идват от БСП като програма по места, като личности не само за кмет, но и за общински съветници, като подход изобщо към местната власт. И вярвам, че нашият резултат ще бъде далеч по-добър от този преди четири години.

Как ви се вижда тактиката БСП да не издига свой кандидат за кмет на София, а да подкрепи Мая Манолова?

- Все пак предстои да бъде взето това решение. Аз лично подкрепям кандидатурата на Мая Манолова преди още тя да бъде обявена, когато започнаха да се чуват подобни идеи. Пред организацията, в която аз членувам в София, "Подуяне", подкрепих евентуална нейна кандидатура на предварителен етап. Вижте, София е много специфичен град. Тук гласовете са разделени приблизително на три – ГЕРБ, БСП и традиционната десница. За нас първата и най-важна задача е да бъде отстранена ГЕРБ от управлението на София. За тази цел ние си даваме сметка, че не можем да спечелим с чисто партиен кандидат. Историята след 1990 г. – тъй като БСП не е имала кмет оттогава до сега – показва, че ние сме постигали най-добри резултати, когато сме подкрепяли независими кандидати – кандидати, които не се асоциират пряко с БСП. Да припомня, че такъв беше Стоян Александров, който беше на косъм да спечели изборите в София, съвсем малко не му достигна на втория тур. А може би един от най-слабите резултати, които сме имали, беше през 2015-а, когато играхме с партиен кандидат (бел.ред.- Михаил Мирчев). Вярно, според мен и самата кандидатура беше неудачно подбрана, но така или иначе основният проблем беше, че се асоциираше само и единствено с БСП . С този кандидат, с този тип участие на изборите ние загубихме на първи тур. И второ, добрахме се до едва седем общински съветници. Което е един убийствен резултат, в столицата имам предвид, за партия с амбиции. Мисля, че сега нещата изглеждат по друг начин и че разумното решение е подкрепа за Мая Манолова. Да, тя не е член на БСП, няма да бъде партийна кандидатура. Но от друга страна е човек с мислене, което е много близко до нашето. Нейната работа като омбудсман показа, че тя приема присърце проблемите на хората и вярвам, че точно такъв кмет е нужен на София – кмет на всички софиянци. Кмет, който да е фокусиран върху проблемите на отделния човек в столицата. Това ще е една много различна политика, един много различен кмет. Аз вярвам, че тя ще успее, с подкрепата и на центристки и дясно настроени избиратели, които търсят промяна.

В кои други градове смятате, че БСП ще има пробив?

- Е, не бих искал да коментирам на предварителен етап, да не пропусна някой все пак. Но мога да кажа за моя избирателен район. Аз вярвам, че Ямбол ще бъде управляван от друг кмет. Смятам, че в областния град Ямбол БСП има възможността и ще успее да си върне позициите, загубени преди няколко мандата.

Ами, социолозите казват, че няма къде повече надолу да ходите, тъй като нямате кмет в нито един областен град...

- Това е резултат от тежката загуба, която претърпяхме през 2015 година, по обективни и субективни причини. Днес ситуацията е различна. Въпреки че загубихме европейските избори, ние показахме много добра кондиция в поне 2/3 от общините и при една добра кампания ще бъдем далеч по-добре представени в местната власт. Вижда се, че отстраняването на ГЕРБ от управлението ще бъде един труден и дълъг процес, който ще минава през бавно, мъчително изтласкване от позициите им в различни институции. Първата стъпка беше направена с президента. След това на парламентарните избори с удвояването на нашата парламентарна група. А след това на европейските избори - макар че ги загубихме, ние сме единствените, които увеличиха своя брой евродепутати. Сега идва ред на местната власт... И това ще бъде стъпка по стъпка, докато не успеем да пробием на следващите парламентарни избори, когато вече управлението ще бъде извадено от ръцете на ГЕРБ.

Вие как си представяте избори без Цветан Цветанов?

- Мисля, че ГЕРБ не е вече онази ГЕРБ от 2015 година. Нейните възможности по места ерозират. Много от кандидатите, които ГЕРБ ще издигне за следващ мандат, са омръзнали на хората. Има определена кадрова криза, трудно намират нови хора там, където искат да издигнат нови. Методите, познати ни от предишни избори, могат да докарат процент-два-три отгоре на тези кандидати, но няма да бъдат достатъчни за победата на много места. И картата на България ще бъде далече по-разнообразна след 27 октомври, респективно след втория тур седмица по-късно, отколкото беше преди четири години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във