Банкеръ Weekly

Драгомир Стойнев, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Проектът АЕЦ "Белене" доведе до еволюция в мисленето на ГЕРБ


"Един вот на недоверие не е само гласуване, а е сблъсък на аргументи и на алтернативи."

"Ще се радвам, ако България открие обещаните от Борисов находища на природен газ в Черно море, но ще трябва да чакаме поне още 10-12 години."

"Определено има натиск за промяна на позицията на БСП относно Истанбулската конвенция."


 

Г-н Стойнев, защо БСП изведнъж реши да иска вот на недоверие на правителството за сигурността? Дали защото вече се вижда краят на европредседателството?

- Е, не е свързано с европредседателството. Ние ясно заявихме, че за големите приоритети БСП ще подкрепя правителството. Когато става въпрос за национална кауза, не трябва да се делим на управляващи и опозиция.

Ние дори закъсняхме за този вот, защото през тези няколко месеца се натрупаха доста скандални случаи, които показват, че това правителство не може да гарантира сигурността на българските граждани. Тук можем да говорим и за убийството преди няколко месеца на един великотърновски бизнесмен в центъра на София, за което все още нямаме никаква разкриваемост. Става въпрос и за начина, по който избягаха двама затворници от Централния затвор, а след това МВР беше неспособно да установи къде е тяхното местоположение. Последва и показният разстрел в центъра на Ботевград при престрелка между избягалия от затвора и друг криминално проявен. Ясно се вижда, че в сферата на сигурността има проблем.

Тук говорим и за финансова сигурност. Преди няколко седмици излезе доклад на ОЛАФ, който ясно показа, че има пробив в системата БАЦИС - нещо, за което ние от дълго време говорехме.

Има проблеми и в отбраната и за съжаление загинаха пилоти. Това показва, че може би недостигът на средства или отклоняването им понякога води до фатален край. Затова считам, че по-скоро закъсняхме с този вот на недоверие на тема сигурност. Хората не се чувстват сигурни дори в своите домове, битовата престъпност нарасна. Министърът на вътрешните работи показа досега, че е неспособен да овладее ситуацията, да ръководи МВР и най-малкото, което може да направи, е да си тръгне. Виждаме, че и журналистите вече се подиграват с неговата работа, което не е достойно за институциите в България.

Нали знаете, че този вот няма да мине, тъй като парламентарното мнозинство е монолитно. Тогава каква е целта?

- Вижте, когато има дебат, той не трябва да се води единствено и само в парламента. Важното е да се води в българското общество. По този начин хората ще бъдат информирани освен за алтернативите, но и за големите пропуски и неспособността на правителството да се справя в сектор "Сигурност". Един вот не е единствено и само гласуване, а е сблъсък на аргументи, на алтернативи и също така по-голяма информираност на българските граждани. Така че считам, че е правилен, както беше и първият вот на недоверие. Все пак той беше победа за БСП, защото тя бе първата партия, която от началото на прехода се осмели да вкара вот на недоверие на тема корупция. Тоест омертата между политическите сили беше нарушена. Новото ръководство на БСП показахме, че сме длъжни да бъдем откровени и да казваме истината пред българското общество. Пък българските граждани решават в крайна сметка кой е спечелил от този дебат и кой не.

Защо на пленума през уикенда пак извадихте Истанбулската конвенция? В момента никой не се занимава с нея.

- Да, но в нашето европейско семейство има напрежение за начина, по който БСП реагира относно приемането на Истанбулската конвенция. Знаете, че във вътрешен план ние бяхме подкрепени от всички вероизповедания. Неслучайно и БПЦ излезе с позиция - нещо, което не се е случвало от далечната 1944 г., когато излиза с позиция за спасяването на българските евреи. Но за съжаление нашите европейски приятели може би не разбират нашите реални притеснения и определено има натиск за промяна на позицията на БСП относно Истанбулската конвенция. Но Ви уверявам, че ръководството твърдо е решило да не променя своята позиция. Ние считаме, че трябва да се предприемат нужните законодателни промени с цел да се гарантира по-голяма сигурност на жените, които са жертви на насилие. Неслучайно предложихме и два законопроекта, които на първо четене бяха подкрепени и от ГЕРБ. Първият е, че насилието над жена става престъпление от общ характер, т.е.не жертвата да събира доказателства и да съди своя насилник, а прокуратурата може да се самосезира и да повдигне обвинение. Вторият закон предвижда във всеки областен град да има център, който да приютява и да пази тези жени, които са станали жертви на насилие. Ако искаме реално да се борим с насилието над жени, трябва да предприемаме подобни действия. Но когато става въпрос за приемането на "трети пол", сегашното ръководство на БСП не може да се съгласи с подобни формулировки, които да навлизат в българското законодателство.

Как ще коментирате "тангото" около оставката на социалния министър Бисер Петков?

- Повтаря се ситуацията с Теменужка Петкова. Мисля, че министър Петков не е имал желание да подава оставка. Тя е била поискана от министър-председателя с цел да се потуши пожар. А пожарът е свързан с големите проблеми на децата с увреждания и техните семейства. Не е нормално да се прави една крачка напред и две назад - по този начин се обезличават институциите. Но истината е, че с оставка не се решават проблемите така, както е свикнал да действа министър-председателят. Просто трябват конкретни политики, които да решат проблемите на децата с увреждания. Ние отдавна апелираме за решения. Спомням си, че когато имахме среща с майките на тези деца, г-н Цветан Цветанов се самопокани на тази среща и обеща, че ще направи работна група, в която и ние ще бъдем поканени. Ние не бяхме поканени, но готвим наши законодателни промени. В крайна сметка обаче социалното министерство трябва да свърши своята работа, защото наистина майките на деца с увреждания са прави в техните искания. Но видяхте, че не бяха допуснати в парламента.

Борисов пък каза от Турция, че връща министъра на поста, за да "му се махне тази тема от главата".

- Това е цинично. Едно такова изказване ясно показва неразбирането на проблемите на тези хора, защото в крайна сметка майките жертват своето професионално развитие, жертват всичко - само и само да отглеждат децата си, които са с увреждания, и е съвсем нормално държавата да им помага. Жалко е, че министър-председателят остава безчувствен към проблемите на група български граждани.

Сбъдна се "детската мечта" на БСП да се строи АЕЦ "Белене". А ще се строи ли наистина, или това е някакъв конюнктурен блъф на Борисов?

- Много сме далече от вземане на решение за строителството на АЕЦ "Белене", тъй като ГЕРБ наложиха доста ограничения по изграждането на този проект. В крайна сметка ние подкрепихме едно решение, за да се даде глътка въздух на процеса и да се направи първата крачка, да може правителството да започне реални преговори. Но с подобни ограничения - да няма държавни гаранции, да няма договори за разлика, ясно се показва, че трудно ще бъде намерен конкретен чуждестранен инвеститор, който да се съгласи на тези условия. Китайската компания, която се интересува от проекта, е много сериозна. Може би причината за техния интерес е, че Китай планира бъдеща експанзия на Балканите и съответно ще им трябва евтина електроенергия. Жалко, че българското правителство не разбира ползите от една такава ядрена централа, и колкото по-голямо е участието на българската държава, това гарантира и по-ниска цена на електроенергията за крайния потребител, за домакинствата и за българския бизнес. Когато има чуждестранен инвеститор, той ще гони бързото изплащане на кредитите и съответно цената ще бъде висока и от това ще страдат всички. В крайна сметка  проектът АЕЦ "Белене" доведе до еволюция в мисленето на ГЕРБ - че България наистина трябва да строи нови ядрени мощности, което е положително. Ние останахме единствената държава на Балканите, която не инвестира в базови мощности на своята територия.

А възможно ли е да има втора тръба на "Турски поток", която да минава през България, или ще си купуваме руски газ от Турция?

- Напълно е възможно. Най-добре би било да мине по дъното на Черно море, но това няма как да се случи. Вече всичко е въпрос на преговори - дали турската страна ще бъде търговец, или просто ще бъде транзитна страна. Ако турската страна е и търговец, тя ще купува този газ, след което ще го препродава на нас. Но това ще бъде с много по-голяма надценка. Силно се надявам да се намери правилното решение, защото трябва да има отклонение към България и явно ще бъде през сухопътната част. Но това вече ни поставя в една тотална зависимост от Република Турция. Жалко е, че се стигна дотам, при положение че и тръбите бяха тук, и корабите, които трябваше да изграждат "Южен поток" бяха готови, имахме разрешение за строеж. Но при падането на правителството на Орешарски  следващото правителство на ГЕРБ просто спря един проект, който щеше да гарантира националната сигурност на българската държава.

Тези дни разбрахме от Борисов, че и азерски газ ще може да идва у нас.

- Да, това е хубаво. То е планувано от дълги години. Аз бях министър, когато се подписа и реалният договор за 1 млрд. куб. м природен газ. Досега се чакаше построяването на ТАНАП-ТАП, след което този газ трябва да дойде в България. Разбира се, ние трябва да ускорим интерконекторната връзка с Гърция, защото оттам трябва да влезе този газ. Надявам се, че правителството ще направи всичко възможно да осъществи бързата реализация на тази връзка.

Газовият хъб "Балкан" само мечта на Борисов ли ще си остане, или е възможно и той да се осъществи?

- Газовият хъб "Балкан" е нужен на страната проект и като част от опозицията го подкрепям. Но големият проблем е, че за него газ няма. Ще се радвам, ако България открие обещаните от Борисов находища на природен газ в Черно море, но ще трябва да чакаме минимум още 10-12 години, за да може този газ да стане търгуем. Тоест  дотогава не можем да говорим за газ от Черно море. Единственият газ, който може да захрани хъба, е от Русия. За съжаление  след спирането на "Южен поток" това трудно може да се осъществи. Сега, с евентуално разклонение от "Турски поток", ще е хубаво да захраним газовия хъб. Възможно е и с азерски газ. Но това е проект, на който му е нужно време за реализиране. А българските домакинства и бизнесът искат сега и на ниска цена природен газ. Така че това е все още медиен проект. ЕК го подкрепя, но бих желал тя да не е толкова лицемерна в тази своя подкрепа, а наистина да облекчи процедурите, така че  колкото се може по-бързо чрез "Турски поток" ние да можем да внасяме природен газ от Русия, а и от други държави. Да не забравяме, че ЕК беше в основата на спирането на проекта "Южен поток".

 

 

 

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в град Триполи (Либия). Завършва университета "Париж Х Нантер", Франция. Има магистърска степен по икономика от Университета "Париж 1 Пантеон" - "Сорбона", Франция. Владее френски, руски и английски език. През 2013 г. става министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Пламен Орешарски. Народен представител в 41-ото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във