Банкеръ Daily

Адв. Николай Хаджигенов пред „БАНКЕРЪ“:

Пример за политически хомосексуализъм е наци коалицията

Първа част на интервюто може да прочетете ТУК

 

Някои по-радикални общественици призовават лидерите на протестните партии да бойкотират големите електронни медии, които обслужват интересите на ГЕРБ и Борисов. Приемате ли такава стратегия?

Това е примитивно твърдение. По същия начин ни призоваваха да не влизаме в политиката, защото е кална локва. Самият аз мислех така дълги години. Но, ако ние не сме там, те ще са си там. Ако аз не отида в БНТ - ще отидат те! Ето защо и ние трябва да сме там – за да ги плющим с всичка сила, да правим това, което правим в „СТУДИО БАНКЕРЪ“ и в другите свободни медии.

Без прегръдки и любовни заклинания, създаването на единен блок и обща предизборна програма от десетина точки, няма ли да улесни по-сетнешното реализиране на управление от партиите на АНТИ статуквото?

Предизборно едва ли, но след изборите се надявам да стане. "Демократична България" вече са готови за тази крачка, което ме радва. Дано и "Има такъв народ" поотворят капаците, както и прогресивните сили в БСП да вземат превес, защото без техни гласове трудно ще се гласува кабинет на промяната. Това е непопулярно мнение, но аз си падам по непопулярните мнения.

Няма ли да е нова грешка, ако тези принципни договорки не се направят още сега, когато има достатъчно време?

Сега е моментът, съгласен съм. Предният път ние тръгнахме със същите предложения. Приеха ни, изслушаха ни и нищо. После в НС се разбра, че има около какво да се обединим, но не остана време. Дори БСП и ДПС бяха склонни да подкрепят някои идеи, но ИТН бързаха да приключат парламента. Още миналата година на площада казах, че няма как да се спрат депутати да гласуват както са решили.

В самия край на 45-ия парламент г-н Карадайъ заяви недвусмислено, че следващото НС със сигурност ще излъчи управление. Значи ли това, че ДПС, които са добри в аритметиката, вече имат готов план?

Винаги съм казвал, че ДПС са най-умният, образован и подготвен политически противник. Изявлението на Карадайъ показва, че правителство ще има. И това е правилната посока – да има управление, което да приключи с ГЕРБ във властта и да спре кражбите. БСП и ДПС няма да имат хора в следващото правителство. Макар че ДПС са единствените, които могат да си позволят да няма правителство следващите 20 г., защото имат половината държава.

Каква оценка давате в сегашната обстановка на президента Радев и неговия служебен премиер Янев?

Дотук добре.

А с темпото на работа добре ли са – в това отношение те получават единствения засега сериозен укор?

С темпото не са добре. Но те още изживяват шок. Само си представете: 55 000 милиционери и самотният войн Бойко Рашков. И да имаш желание, на колко хора можеш да имаш доверие, след като ГЕРБ 12 г. кадрува в МВР? Същият потрес е във финансите, в икономиката. Правосъдното министерство се движи по-мудно.

Може би точно затова последният парламент трябваше да поработи по-дълго. А вие бяхте сред малкото политици с протегната ръка.

Това се опитвах да им налея в главите на някои хора и то още преди парламента, преди изборите даже. Всички ме нахраниха обилно: ти си прост, ти си корумпиран, не разбираш. Казвах им, хора, това трябва да се направи – сигурно не е политическо и не е правилно, но е неизбежно, ако го правим за гражданите и за страната си. Ако го правиш за кюфтетата, добираш се до тях и точка.

Как ви изглежда една нова парламентарна конфигурация, с още 2-3 фрагмента като Цветанов, Божков и Виденов?

Виденов няма да попадне в парламента. Божков беше на прага и е най-богатият човек в държавата, напълно възможно е сега да влезе. Тогава ще трябва да се разговаря и с тази партия, защото тя ще бъде срещу ГЕРБ и кражбите. Но не мисля, че ще има сериозни промени в разпределението на силите. Най-много бих се подразнил, ако в НС влязат "наци"- партии. Макар че в тяхната коалиция цъка една бомбичка - скоро ВКС ще се произнесе по присъдата на Марешки. Питам се също, тези хора не бяха ли против еднополовите бракове? Ако на някой му е нужен пример за политически хомосексуализъм, нека погледне тази нова коалиция. „Македонска тройка“ не беше ли, когато двама са в леглото, а третият лежи заклан под него? И, ако ще е така, кой ли ще е закланият?

Ако се върнем на текущия скандал, вашата коалиция повече печели или повече губи от присъствието на Дончева?

Неутрално. Идеята при съставяне на нашата коалиция беше да съберем три партии с еднаква тежест и различно идейно позициониране, за да се балансират взаимно. Да покажем - мини вариант на площада. Хора, които харесват Манолова не гласуват за нас и обратно - тези, които харесват нас, гласуват за коалицията въпреки Мая Манолова и Татяна Дончева.

Разпадането на „Отровното трио“ се случи заради отношението към властта. Но какво се получи: вие не станахте министър, но Слави Минеков стана?

Аз съм все така обикновен адвокат и площададжия. А опитните политици винаги казват едно и правят друго.

Слави Минеков не беше от опитните.

Но ходът му е точно такъв. И аз нямам нищо против този ход – площадът може да постигне нещо донякъде, нататък е нужна политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във