Банкеръ Daily

Позиции

При свръхрегулация - пишман администрация

Синдикатите щели да палят протести, ако новият кабинет пристъпи към шокови съкращения в администрацията. Вдигнали мерника на бъдещия финансов министър Асен Василев, който първо заяви свиване на разходите за персонал с 10%, а после "надгради" с 15 % орязване на държавната администрация.

Та според профсъюзите съкращаването на 30 000 чиновници щяло да доведе дотам "съвсем да останем без държава" и да напомпа безработицата. Всъщност, трябвало да се направи точно обратното - да се назначат няколко хиляди нови чиновници, понеже държавните институции страдали от тежък недостиг на кадри. И когато някой се чудел защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, да си знае урока - защото нямало "кой да отиде на място и да проверява".

Бравос, за държавата не знам, но поне не сме останали съвсем без синдикати. Да разбираме ли обаче, че извън учрежденията тези хора не могат да работят каквото и да било друго? Последните доклади за състоянието на администрацията сочат, че чиновничеството и бюджетните разходи за издръжката му продължават да растат необратимо и главоломно. Пише още, че електронизацията и намаляването обема на работа не водят до съкращаване на персонал, а пък обучението им няма за резултат повишаване на квалификацията.

Ако така ще бъдат ометени хилядите калинки от управлението на ГЕРБ, чиито заплати бяха раздути целенасочено - приветстваме. Борисов и компания пропуснаха парадоксалния ефект на масовото чиновничество, което все е недоволно от заплатата, колкото и да я вдигат. Което не е трудно обяснимо , понеже големите пари лапат големите началници, а масата все роптае. Армията от хрантутници около държавната софра обаче се възпроизвежда и набъбва като инструмент на дълбоката държава, в която всички останали граждани са просто досадни натрапници. 

Нещо повече - в очакване на електронното правителство в бюджетните прогнози трябва да залегне поне двойно съкращаване на държавната администрация. Ако 15 % са музика за ушите, 30 % би била музика за душата. Паралелно предвиденото свръх регулиране трябва да бъде максимално свито, защото дивият формализъм е хранителна среда за нищоправене, тормоз и корупционни схеми. 

Да не стане обаче още веднъж така, както обикновено се случват нещата в милата ни татковина - по модела на храбрия войник Швеик: "Какво трябва да направиш, за да арестуваш 10 школника? Арестуваш 20 и освобождаваш 10!" Чунким не знаем какво жадуват коалиционните партньори, ако пратениците им в изпълнителната власт се развихрят безконтролно в поверените им министерства...

Facebook logo
Бъдете с нас и във