Банкеръ Daily

Позиции

При избори 2 в 1 активността ще е по-висока

Павел Вълчев

Има спад в доверието към „Има такъв народ“, дължащ се в невъзможността на партията да състави правителство в първи мандат. В същото време БСП бележи ръст сред анкетираните избиратели от „Алфа Рисърч“. В момента социологическата агенция провежда проучване за електоралните нагласи и очаквания при евентуални нови избори тази есен, чиито резултати ще станат ясни в началото на септември.

"БСП беше ощетена и на двата избора, които тази година се проведоха", коментира социологът Павел Вълчев. На 4 април възрастните избиратели се опасяваха от Covid-19, а на 11 юли – от машинното гласуване.

По думите му в момента се забелязва мобилизация сред „червения“ електорат, която се дължи и на провежданата политика.  БСП стана по-търсен партньор. При „Изправи се БГ. Ние идваме“ и „Демократична България“ няма съществени промени. ГЕРБ също запазват нивата си на доверие.

Според него за други партии в бъдещия парламент е рано да се говори.

"Ако изборите не са 2 в 1, хронологически първо ще са президентските, а след това – парламентарните", отбеляза Вълчев. По думите му избори 2 в 1 е по-добър вариант. Най-печеливши от тях ще са гражданите, защото в противен случай ще им се наложи да отидат няколко пъти до избирателните секции.

Освен това с два избора в една дата избирателната активност може да е по-висока. А и ще могат да се постигнат финансови икономии, смята социологът.

Неговото мнение е, че шансовете за съставяне на правителство в рамките на третия мандат са изключително слаби. Основание за такива очаквания са заявените позиции от ГЕРБ и ИТН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във