Банкеръ Daily

Мика Зайкова пред "БАНКЕРЪ“:

Предвиждаме необлагаемият минимум да бъде 4560 лева

* България умира в нея не се раждат деца 

* Електроенергията се купува от свободния пазар, според поправките на Борисов от 2018-а

* Някои хора натрупаха милиони. И тези хора са от контингента на ГЕРБ.

* Радев има двама съветници, които му дават грешни съвети.

* Ако имате милиарди в офшорна сметка, можете да си купите и конституционен съд.

 

Г-жо Зайкова, инфлацията у нас се тълкува по различни, понякога диаметрално противоположни начини. Например, известният макроикономист проф. Минасян смята, че тя далеч няма да бъде рекордна. Какво е вашето становище?

- Най-напред да кажа, че тази инфлация не е временна и ще продължи да се покачва. Основно перо във всяка себестойност са енергийните източници, а там картинката е ясна. Най-пострадали ще бъдат, както винаги, бедните. И независимо от различните становища, аз съм убедена, че до края на годината „изгладената“ инфлация ще надмине 6 процента.

Но ето, че Кремъл внезапно смени курса и руският газ за България вместо да поскъпне, поевтинява, макар и с малко. Това политика на моркова и тоягата ли е?

- Кремъл направи жест към България и това не значи, че газът ще поевтинее и за Западна Европа. Но за разлика от Европа, у нас цените на електроенергията имат по-скоро спекулативен характер.

Защото изпратихме евтиния български ток на гръцкия пазар?

- Не може мегаватчас от микса на АЕЦ “Козлодуй“ да струва 50 лв., а на свободния пазар да се продава за 450 лева. Това ще засегне и регулираното битово потребление. Всичко това се случва така, защото през 2018 г. екип на Бойко Борисов преправи закона за енергетиката. 

Цената на регулираната електроенергия се образува от два основни елемента: цена на производителя и цена за пренос, която се изчислява на 12-20% от крайната цена. А електроенергията се купува от свободния пазар, според поправките на Борисов. Е, колко са 20% от 450 лева? Някои хора натрупаха милиони. И тези хора са от контингента на ГЕРБ. В енергетиката нищо от техните структури не е разградено.

Не е голяма новина, че цялата енергетика е овладяна от кадри на ГЕРБ и ДПС. Въпросът е защо тази схема продължава да функционира.

- Никой не е побутнат. Г-н Валентин Николов, който е бил производител на банички, ръководи БЕХ. Попитах министъра на енергетиката какво прави този човек още там. Отговор не получих.

Всички си задават въпроса защо служебният министър на енергетиката е така видимо пасивен. Как си обяснявате това, с личностна нерешителност или със зависимости?

- Извинявайте за израза, но така като го гледам, този човек е мухъл. Какъвто е страхлив, едва ли е зависим. Има един-единствен зам.-министър на място, който се казва Мирослав Дамянов. Това момче разбира, работи и когато може, поправя нещата. Аз бях депутат от смолянския регион, а там се намира ПАВЕЦ “Чаира“.

За който се твърди, че умишлено е саботиран, в полза на енергийни лобита, при положение, че произвежда най-евтиното електричество?

- Точно така. Цените на „Чаира“ са близки до тези на „Козлодуй“, а ремонтите там текат с години. Питала съм лично президента защо държи този министър на енергетиката на работа. Отговор също нямам. Радев има двама съветници, които му дават грешни съвети.

Изключвате ли варианта сегашният управленски мандат изобщо да не стигне до промяната, която да осветли сектора?

- Такива пари се хвърлят, че никак няма да се изненадам, ако ГЕРБ стане първа политическа сила. По регионите стават чудеса. В Смолян никой не може да си купи дърва, освен ако не ги получи като предизборен подкуп срещу гласуване. Ако имате милиарди в офшорна сметка, можете да си купите и конституционен съд. С толкова пари можеш да купиш 24 президентски двойки, за да попречат на истинския президент да спечели на първи тур.

Излиза, че ако цитираме нашумелия напоследък Данте Алигиери от репликата на Борисов, че „има нещо гнило тук“, то автентичната фраза на Данте „надежда всяка тука оставете“ звучи с пълна сила днес у нас. Толкова ли е безнадеждна борбата със статуквото?

- Много е страшно. Все пак се надявам, че машинният вот ще попречи до известна степен на масовото купуване на гласове.

Защо тогава ИТН се присъедини към ГЕРБ, ДПС и БСП за ръчното броене на квитанциите от машинното гласуване?

- Не ми давайте този въпрос! Нямам отговор, аз не съм политик.

Вие съгласна ли сте с това решение на ръководството на ИТН?

- Категорично не! ИТН създаде закона за машинното гласуване, отстояваше и електронния вот. И за мен позицията на партията за ръчното броене е непонятна. Това е пълен абсурд. Разпитвах колегите, но никой не ми отговори. Но да се върнем на инфлацията – трябва да се вземат парите от спекулантите!

Как да се вземат, това би било експроприация? Или да им се спрат кранчетата?

- Кранчетата трябва да се спрат. В България са монтирани над 10 мгвт/ч мощности, а държавата ползва 3, в пикови моменти до 5 мгвт/ч. Тоест, имаме много свободно производство, което се продаван навън.

Но освобождаването на пазарите на електроенергия е европейска директива. Има ли възможна регулация, която хем да не ни противопостави на Брюксел, хем да защити националните и обществените интереси?

- В тежки моменти могат да се слагат тавани на продажбите, на надценките, макар че това не е пазарен подход. Но ситуацията със спекулата с тока продължава с пълна сила. И големите пари отиват в ръцете на – разбрахте кои. Цялата енергетика е овладяна от ГЕРБ и ДПС.

В предишния парламент вие бяхте в основата на дебата за пенсиите. След повишаването на парите за пенсионерите, Симеон Дянков заяви, че оттук насетне повишаването на данъците е неизбежно. Какъв е отговорът ви?

- Това не е вярно, много поздрави на Симеон Дянков! Човекът, който ограби Здравната каса няма право да говори такива глупости. Печалбите се правят от оборот, а не от високи данъци. Напротив, ние имаме намерение да оставим повече пари в ръцете на хората. Първо, с необлагаем минимум. И то не на една минимална работна заплата, а на три средни работни заплати. 1520 е средната заплата в момента. Значи говорим за 4560 лв. необлагаем минимум. Това е издръжката на едно семейство. Ще приложим и семейното подоходно облагане. Но при неповече от 3 деца, защото иначе нашите братя роми ще ни разорят. Записали сме тези мерки в програмата на ИТН. 

Защото България умира. Не се раждат деца. В Смолян математическата гимназия по качество е втора в страната. А в нея учат 62 деца.

В някои икономически среди се коментира и концепцията за безусловен базов доход. Какво е вашето становище?

Като бивш профсъюзен деятел, бих го приветствала. Но за въвеждането му се иска ръст на БВП от над 10%. А ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в ЕС. Ако не е достатъчно висок, безусловният базов доход звучи като подаяние. Така смята нашият екип.

Като говорите за вашия екип, имате предвид само хората от ИТН или по-широк кръг специалисти, защото вашия капацитет е оценяван високо и в други партии?

- Да, има хора от различни партии, с които мислим в една посока. В 46-ия парламент това се доказа и с експерти и от ИБГНИ, и от ДБ, и от БСП също. Имахме различия, но стигнахме до единомислие по приоритетите и политиките за тяхното осъществяване. Но изведнъж на финала някой каза „не“. Кой е този някой, и аз не знам.

Съжалявате ли, че от средите на ИТН тръгна скандала с гражданството на Кирил Петков?

- С Кирил Петков съм работила много добре. И той като министър ми е помогнал да реша редица проблеми. Истината за случая е, че в цяла Европа, с изключение на една държава, казус с двойно гражданство не съществува. Напълно съм солидарна с действията на Петков – подал е нотариално заверена декларация и си е върнал паспорта. Нищо фатално не се е случило.

Защо тогава тръгна този „приятелски огън“ от страна на ИТН?

- Не питайте мен.

Ще останете ли много изненадана, ако в следващия парламент се роди кабинет на ГЕРБ и ДПС, подкрепен от депутати на БСП и ИТН?

- Това са глупости. Въобще не мога да го допусна. Никога повече ГЕРБ на власт!

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във