Банкеръ Daily

Позиции

Предстои екстремно десетилетие

Стратези на "Бенк ъф Америка" вече предупреждават клиентите си да се подготвят за "разтърсващо върхово десетилетие", което ще разстрои бизнеса и инвестициите. А Ян Бремер - основател на Eurasia Group, описва тази година като "повратна точка". 

Агенция "Блумбърг" събра най-горещо дискутираните пунктове от тези прогнози.

Глобализацията е достигнала максималния си предел

Епохата на свободно движение на хора, стоки и капитали по света вероятно е изчерпала потенциала си след като правителствата поемат по пътя на протекционизма и издигат все повече прегради пред миграцията. Вече са изградени близо 77 физически бариери, които очертават държавните граници срещу едва 15 през 1989-а след падането на Берлинската стена, твърдят анализатори на "Бенк ъф Америка". Световната търговска организация пресмята, че скоростта на увеличение на международната търговия е паднала под темпа на икономическия растеж през 2019-а, което се случва за пети път след финансовата криза от 2008-а. Чуждестранните директни инвестиции пък намаляват от 2015-а, отчита ООН.

В центъра на обрата е търговската война между САЩ и Китай. И дори след подписването на временното споразумение между двете водещи световни стопанства, средната стойност на американските мита върху китайския внос е 19.3% срещу 3.1% през 2018-а, твърдят специалисти от Института за международна икономика "Питърсън". Извън разпрата с Пекин, американският президент Доналд Тръмп има амбиции да реформира СТО и да ограничи износа на произведените в Европа коли. Великобритания пък все още не е подписала търговска сделка с Европейския съюз, която да регламентира отношенията след BREXIT.

Капитализмът под въпрос

Главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън, и основателят на "Блек Рок" - Лорънс Финк, са сред най-активните участници в дебата за необходимостта компаниите да третират по-справедливо всичките участници в бизнеса, включително потребителите и служителите, а не само да се грижат за дивидентите на акционерите. Съществуват множество основания за този обрат: възходът на популизма; притесненията, че заплатите не нарастват съразмерно с пазарните оценки на активите (като например акциите); страхът от климатичните промени. 

Действително, по сметки на клона на Федералния резерв в Минеаполис, индексът на личните състояния на щатските домакинства се променя доста несправедливо от 2005-а насам. За 50-е процента най-бедни домакинства индексът запазва стойността си от 1971-а, за средните 40% той се е увеличил малко над два пъти, а за върховите 10% - почти тройно.

Неравенството е на върховото си равнище

Натискът за редуциране на неравенството ще се засили през новото десетилетие, защото всичките 17 основни цели за изкореняване на бедността, за изчистване на околната среда и за разпределяне на богатствата между всички хора, заложени в проекта на ООН за устойчиво развитие (Sustainable Development Goals), трябва да бъдат постигнати до 2030-а. Под тях са се подписали 193 правителства, както и под предложените 304 индикатора за идентифициране на основните проблеми. 

Действително, повече от 1.3 млрд. души в света са живели в бедност през 2018-а, като почти 1.1 млрд. от тях са жители на Южна Азия и на Африка от региона под пустинята Сахара.

Уйлям Гейл от Института "Брукингс" посочва, че най-заможните 400 американци са притежавали 3.26% от богатството през 2018-а срещу 0.93% през 1982-а. А върховият 1% са харчили около една трета от доходите си за данъци както през 1979-а, така и през 2019-а. Тези числа със сигурност ще бъдат обсъждани активно преди изборите в САЩ през ноември, защото някои кандидати за Белия дом от Демократическата партия искат по-високи корпоративни налози и въвеждане на данък богатство.

Таван на младежите

Експерти на ООН алармират, че за първи път в света има повече възрастни отколкото деца и тази тенденция ще се ускорява.

Докато през 1955-а на всяка жена в глобален план са се падали средно по пет новородени деца, днес тази бройка е паднала наполовина. Същевременно, продължителността на живота се е увеличила от средно 31 години през 1900 г. до 72 през миналата и се очаква да достигне 83 в края на века.

До 2030-а населението на планетата ще се увеличи с още 1 млрд. души, но демографският микс ще е коренно различен, като броят на индивидите от 65 години нагоре ще е по-голям отколкото на децата под петгодишна възраст.

До 2100-а Земята ще има малко над 11 млрд. жители. Под 1 млрд. от тях ще са деца под пет години, 2 млрд. ще са до 15-годишна възраст, 5.5 млрд. ще са между 25 и 64 години и около 2.5 млрд. ще са на възраст от 65 г. нагоре.

Ще се забави и ръстът на работоспособното население, което ще ограничи средствата за пенсии и здравеопазване. В публикувано неотдавна проучване професор Чарлз Джоунс от университета в Станфорд пише за "определена възможност" глобалното население по-скоро да намалее вместо да се стабилизира в дългосрочен план, което застрашава глобалния растеж. 

Екстремни климатични промени

Светът е застрашен от цяла поредица природни бедствия, които ще настъпят в резултат на топящите се ледени шапки на планетата и умиращите коралови рифове. Двадесет и една от най-горещите години в историята са се случили през последния четвърт век. Това налага да се вземат бързи политически решения за вредните емисии.

Търсенето на суров петрол достига своя пик

Високите температури поставиха отново под стриктен надзор енергийния микс на Земята. Международната агенция по енергетика прогнозира забавяне на растежа на нефтеното потребление след 2025-а. Което означава, че енергията от възобновяеми източници (като слънчевите панели и вятърните централи) плюс електрическите превозни средства ще оглавят списъка от спешни политически решения за сметка на изкопаемите въглеводороди. Ръководителите на големите петролни групи очакват търсенето на черно злато да достигне своя максимум (от малко под 110 млн. барела дневно) в края на 30-е години на нашия век. Например, най-големият производител на петрол в света - "Сауди Арамко", записа в проспекта си за борсова регистрация, че пикът в търсенето на горивото ще е около 2035-а.

Максимален брой превозни средства

Движещите се в наши дни по пътищата общо 1.3 млрд. коли вероятно няма да увеличават броя си в бъдеще. Мегаполисите ще приютят около две трети от населението на планетата до средата на нашия век, което ще намали нуждата от скъпи возила.

Развиващата се градска архитектура също ще започне да ограничава все повече ползването на личен превоз. Обратът вече е налице в по-старите пазарни стопанства. Само 26% от 16-годишните американци са получили шофьорски книжки през 2017-а срещу почти 50% преди 36 години, според агенцията за проучвания Sivak Applied Research. И дори продажбите на коли да останат силни, по-евтините технологии като роботизираните таксита и  споделените пътувания ще отнемат от блясъка на традиционните превозни средства.

Централните банки са на предела на възможностите си

Глобалните централни банки успяха да спасят света от депресия по време на финансовата криза от 2008-а, но възможностите им да дадат тласък на националните стопанства оттук нататък са ограничени. "Бенк ъф Америка" пресмята, че от 2009-а насам са направени 700 намаления на лихвените проценти и са били инжектирани близо 12 трлн. щ. долара в подкрепа на стопанския растеж.

Брожението срещу негативните лихви обаче се засилва и те са главните обвиняеми за ограничените възможности на банките да реализират печалби. Демографските промени, рекордните дългови равнища, пробивът на технологиите и намаляването на задълженията на кредитните институции пък ограничават възможностите на монетарната политика. Това натиска политиците да преосмислят фискалната си политика при следващите затруднения на световната икономика. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във