Банкеръ Weekly

Красимир Велчев, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред в. "БАНКЕРЪ"

Правя разлика между политик и държавник


Държавник е този, който по време на неговото управление гледа на държавата като на собствено семейство и така се грижи за нея

Никога не съм упреквал хората, които протестират. Но съм се нагледал на платени протести пред Народното събрание.

Една опозиция е полезна, когато е градивна. Не може само с лъжи и интриги да казваш – ето, аз съм опозиция, аз посочвам пътя.

Колко години искаме да въведем електронно правителство и колко трудно става това, защото има саботиране от цялата администрация. 


 

Г-н Велчев, БСП и ДПС ще внесат вота на недоверие на правителството на 17 януари и той ще е за корупцията. Как ще коментирате?

- Шаблонно звучи, но крадецът вика "Дръжте крадеца!" Точно те, които създадоха всички тези схеми, връзки, обръчи, сега говорят за корупция... И при положение, че в последно време толкова много се говори за участието в приватизацията на лидера на едната партия. Мисля, че точно там е корупцията. Да влезеш в едно външнотърговско предприятие и да участваш в неговата приватизация, и да не си спомняш откъде си взел парите да си купиш дялове и на каква сума. Аз не съм запознат с документите, но поне това се разбира от изнесеното в медиите и пред обществото. И точно те от БСП да искат оставка на правителството заради корупция! Това не подлежи на коментар.

А притеснява ли Ви, че ще е точно след започването на нашето председателство на Съвета на Европа?

- Най-обезпокоителното е това. Аз поне правя разлика между политик и държавник. За мен държавник е този, който по време на неговото управление гледа на държавата като на собствено семейство и се грижи за нея така, както го прави за собственото си семейство, за дома си. И сега, когато всички виждат успешната външна политика на премиера Борисов и отношението  към него на всички европейски лидери, те внасят вот.

Смея да твърдя, че от 90-а година насам, а и преди това  няма български лидер на такова ниво, който да се ползва с такова уважение.

От друга страна, всичко това се прави за стабилността на Балканите. И от европейските политици и лидери се признава, че ние сме стабилизиращ фактор на Балканите. Аз не говоря това, защото съм от ГЕРБ и в ръководството на партията, а защото мисля, че всички го виждат. И в един такъв момент се иска дестабилизиране на държавата, това не е държавническо мислене.

Защо ГЕРБ реагира толкова нервно, дори първосигнално в някои случаи на всяка дума и действие от страна на БСП, и особено на лидерката й Корнелия Нинова? Вие сякаш сте се фиксирали в нея.

- Много правилно поставяте въпроса. Аз много пъти съм казвал и пред ръководството, че не трябва да й обръщаме внимание, защото по този начин тя (Нинова – б.р.) си прави успешен пиар. Ако непрекъснато критикуваш, а отсреща едва ли не непрекъснато се оправдават, всъщност те само ти вдигат топката. Така тя успява да постигне този резултат - за нея да се говори повече. Аз съм на мнение, че прекалено много й обръщаме внимание и сте права, че трябва да се коригира нещо в нашето отношение.

Отстрани погледнато, се създава впечатление, че Корнелия Нинова много успешно дразни ГЕРБ. Получава й се, както се казва.

- Да, получава се. Много пъти аз сам за себе си – не говоря сега за ГЕРБ – се упреквам след някоя реакция. Защо съм реагирал толкова остро? Но знаете ли, един приятел, който е в изпълнителната власт, ми каза: наблюдавам те, при теб е много обострено чувството за справедливост и реагираш мигновено и остро на всяко нещо, което приемаш за несправедливост. За съжаление, не мога на тази възраст да се променя. Не съм като онези шлифовани политици, както казваше един тук, че още от студентската скамейка е политик. Не съм и с притъпено чувство за справедливост, както повечето политици. Все пак цял живот съм работил с хора, във фирми, смятам се за човек от бизнеса. Там нещата са много по-директни. Не са като тук – да ти се усмихва някой, а зад гърба ти вече те е "сготвил".

Все пак не свикна ли ГЕРБ два мандата без опозиция или с една слаба, беззъба такава? И сега не може да преглътне една силна, остра опозиция?

- Не, не бих казал. Винаги съм смятал, че една опозиция е полезна, когато е градивна. Не може само с лъжи и интриги да казваш – ето, аз съм опозиция, аз посочвам пътя. Или пък – аз съм коректив на управляващите. Ако се върнем на този вот на недоверие, това ли е опозицията? Да, това им е работата, но те затова го правят, за да покажат, че са опозиция. Не може да не си дават сметка за отражението, което ще се получи във външен, в европейски план. Как ще се приеме от инвеститори, които искат да дойдат в България. От партньори, от европейските лидери. Трябва да се създаде впечатление, че има политическа нестабилност. Нестабилност няма, но те искат да създадат такова впечатление.

Опасявате ли се, че по време на европредседателството ще се засилят протестите на различни групи недоволни граждани? Например полицаите да искат по-високи заплати. Пациентски организации срещу мораториума върху новите лекарства...

- Защо не посочите, че имаше и протест на "Дондуков" срещу кмета на София? Много ме притеснява друго. Притеснявам се от платени и нагласени протести. Иначе протестът е демократичен начин за изразяване на несъгласие. И в това няма нищо лошо. Никога не съм упреквал хора, които протестират. Но съм се нагледал на платени протести тук, пред Народното събрание. Хора, които са изпратени, за да крещят на входа на парламента. Наистина е обидно.

Цял живот да градя името си, убеден съм, че съм живял честно и че един лев не съм откраднал, и да идват отвън едни хора, на които им е платено, да викат "крадци", "мошеници" и т. н. Не е приятно наистина. И се опасявам, че по времето на нашето председателство ще има някой, който да плаща, за да показва, че България не е стабилна държава. Това не е добре за държавата и за бизнеса, разбира се.

Патриотите по-добри коалиционни партньори ли са от Реформаторите?

- Бих казал каква е разликата. При Реформаторския блок, знаете, че още на шестия месец те бяха се разделили на две. Едните клоняха към опозицията, другите – към управляващите. Нямахме достатъчно мнозинство, за да не ни влияе това. Това първо. Второ, директно погледнато в работата на парламента разликата е голяма. В предишния парламент ние се молехме непрекъснато на народните представители от Реформаторския блок да присъстват в залата. Не е въпросът само да кажеш: ние сме партньори и се подкрепяме. Какво подкрепяш като не можеш сутрин да направиш кворум? И сега е много трудно, защото имаме 123 депутати. По принцип винаги може да се направи кворум, макар БСП и ДПС да се опитаха един-два пъти да го провалят. Не им се получи, но е трудно, защото винаги може да има болни, хора в командиравка или на някой да му се наложи за даден ден да отсъства. Не е приятно непрестанно да смяташ хората до бройка. Затова благодаря на "Обединени патриоти", че от септември всички гледат да са вътре в залата. Естествено, че съобразявайки се със собствената си програма, за някои неща не гласуват заедно с нас. Но това не е проблем. По-скоро е начин ние да не седим спокойно, да не лежим на едната си бузка, както се казва, ами да гледаме винаги да търсим максимално правилното решение, което да бъде най-малко възможно за оспорване.

Каква беше изминалата година за ГЕРБ?

- Беше тежка година за цялата политика. Непрекъснати избори. Не беше добре нито за държавата, нито за политиката. Виждате, че за да може да се провежда някаква реформа, трябва да има стабилност. Трябва да има и стабилно мнозинство, защото реформата е промяна. Никой обаче не желае тази промяна.

Да вземем например здравеопазването. Много тежък сектор, което личи и от факта, че толкова пъти се сменят министрите. И не е съвсем правилно да бъдат упреквани само партии и политици, че няма реформа. Законодателството е необходимо условие, но не е достатъчно. Ако хората в сектор здравеопазване не желаят реформа, много трудно можем да я направим.

Виждате колко години искаме да въведем електронно правителство и колко трудно става това, защото има саботиране от цялата администрация. Не може да правим закони и те да не действат.

Преди няколко години приехме закона за основното образование, в който е задължително от първи до четвърти калас обучението е целодневно. И това го направихме, за да може децата, на които в семейството не се обръща достатъчно внимание върху тяхното образование, това да се прави от училището или от държавата, ако щете. Тези деца не са само от малцинствата. Има много семейства, в които родителите или са много натоварени в работата си, или просто не ги интересува какво правят децата им през деня. Основен приоритет на ГЕРБ е образованието, а то не е на достатъчно добро ниво. Проверете в колко училища в София този закон се изпълнява. Убеждават ме, че в провинцията този проблем го няма, но в София проверете колко деца до четвърти клас учат целодневно. В крайна сметка именно през първите четири години се създават навиците децата сами да започнат да искат да четат и учат.

 

 

Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 г. в София. По образование е инженер със специалност „Автоматизация на производството“, а по професия - бизнесмен. Изучавал е "Контрол над мениджмънт и качеството" в Токийския университет, специализирал е "Управление на човешки ресурси" в УНСС. Има завършен курс за пилот на ултралек самолет. Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Депутат в 41-ото, 42-рото, 43-ото и 44-ото НС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във