Банкеръ Weekly

Таско Ерменков, депутат от "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Поведението на ГЕРБ е шизофренично


"Няма как чешката държава да продава нещо на който и да е от българската държава, без преди това да е получила някакви уверения, че Гинка е много читава и готина."

"Ако ЧЕЗ спечели арбитражното дело срещу България, можем да кажем: Честито, Гинке!"


 

Г-н Ерменков, какво разбрахте Вие от сагата с покупко-продажбата на "ЧЕЗ-България"?

- Това, което разбрах, са няколко несъответствия, които няма как да си ги обясня. Първото е - как човек, който никога не се е занимавал с операторска дейност, с електроразпределение, си позволява и има смелостта да си купи един такъв бизнес. От изявленията, които чух от тази, която твърди, че тя е собственичката, разбрах, че тя хал хабер си няма от електроразпределение, но си имала бизнес план. Това е първият абсурд, който ми се струва възмутителен.

Вторият абсурд вече граничи с внушения за някакво вмешателство на министърката. А внушенията са подкрепени от нейната оставка, защото ако нямаше нищо, какъв е смисълът човек да си подава оставката. И твърдението, че те са приятелки от 20 години и че Теменужка била много добър човек по думите на Гинка, но Гинка не е информирала Теменужка, че ще купува ЧЕЗ.

Нещо повече - това, че Теменужка уж не е знаела, че Гинка ще купува ЧЕЗ, беше потвърдено от самата Теменужка на 22 февруари на блицконтрол в енергийната комисия. Ние с Жельо Бойчев я попитахме какво става с ЧЕЗ, кой ще го купува, има ли намерение държавата да се намеси и по възможност тя да бъде един от кандидатите? Г-жа Петкова отговори: ами, аз нямам никаква информация по въпроса. Как си представяте при едно 20-годишно приятелство министърът, който отговаря за политиката в областта на енергетиката, да няма никаква представа? И нейната 20-годишна приятелка даже не я е информирала, че купува ЧЕЗ? Това как Ви се струва? Нормално ли е, достоверно ли е?

Третото нещо, което силно ме притеснява, е, че в момента става сделка за един огромен актив от около милиард и нещо, за обслужването на между 2 и 3 млн. клиенти в най-стратегическата част на България, включваща и столицата с всички държавни учреждения и тези за сигурност и правораздаване. Ако тази сделка се легализира окончателно, не мога да си обясня какво става с проблемите на националната сигурност?

И последното нещо, което силно ме притеснява - дали някой някога ще се поинтересува от произхода на парите? Защото кредитът си е кредит, но ако ти не си получил някаква банкова гаранция, каквито и акции да искаш да залагаш, никоя банка няма да ти даде кредит, освен ако тя лично или неин клиент не са заинтересовани от покупката на такива активи.

Теменужка Петкова не е ли едни "бушон", който просто трябваше да изгори, да поеме вината и въпросът да се приключи по изпитаната схема, която прилага Бойко Борисов?

- Вече имах "удоволствието" да спомена, че Теменужка е поредният "бушон" на Бойко Борисов, като започнете с Искра Фидосова, минете през ген. Тонев (лека му пръст), през няколко министри, които бяха жертвани по същия начин. В това правителство вече имаме един министър на здравеопазването, който беше "гръмнат" по този начин. Предишният министър на енергетиката Трайчо Трайков, който също беше уволнен. Теменужка си е поредният "бушон". Дори бих казал, че те не са "бушони", а средства за химическо чистене. Опетнява се, омърсява се или се омазнява премиерът и средството се използва за химическото му почистване, а празната бутилка се хвърля на боклука.

Татяна Дончева каза, че юридически има начин сделката да бъде спряна, но ако това стане, ще избухне голям скандал между Борисов, Доган и Пеевски.

- Така. Тук също следват няколко въпроса, които искам да задам. Внушават ни, че това е сделка между две частни фирми. Ако от едната страна стои частната фирма "Инерком", този параван, който виждаме, то от другата страна стои чешката държава, защото тя е 70% собственик на ЧЕЗ. И аз задавам първия въпрос: дали и кога, и ако (защото това беше премълчано) Бойко Борисов е обсъждал по време на посещението на чешкия премиер в оставка проблема с покупката на ЧЕЗ? Както и това, че независимо че там стои някаква си Гинка (да ме извини госпожата, но в енергетиката тя е точно някаква), държавата ни в лицето на премиера и министъра, който изгоря, са гаранти, че сделката ще е читава и няма да има проблеми.

Вторият въпрос, който възниква, е, че през ноември месец 2016 г. Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна един кредит от 116 млн. евро на ЧЕЗ за инвестиции в трафопостове и изплащане на вече изградени такива съоръжения. В този договор, доколкото съм информиран, има клауза, че ако ЧЕЗ се продаде на нестратегически инвеститор, този кредит прекъсва и в тази връзка става веднага изискуем. Та питам аз: при посещението си в Лондон (в понеделник, 26 февруари - б.р.) дали пък Бойко Борисов не е обсъждал с ЕБВР и този проблем със 116-те млн. евро, за да може Гинка да се чувства комфортно с всичките тези средства, които са отпуснати. От една страна, е гаранцията на държавата към чехите. От друга, разговорът на Бойко Борисов с ЕБВР.

Една такава сделка с никому неизвестна фирма за стотици милиони евро може ли да стане и без гаранции от държавата?

- Аз точно това казвам, че силно се съмнявам, че може да стане, и затова задавам тези въпроси. Няма как чешката държава да продава нещо на който и да е от българската държава, без преди това да е получила някакви уверения - не знам под каква форма, че Гинка е много читава и готина и че това е баш професионалистът, който може да се справи с електроразпределение на между 2 и 3 млн. клиенти в България. И то в обстановка, в която и ЧЕЗ не успя да се справи като хората.

Както знаете сега вървят проверки на сделката от КЕВР, КЗК, НАП, ДАНС. Какъв резултат очаквате от тези проверки?

- Всичко зависи от професионализма, с който се подходи, дали няма да имаме поредната държавна поръчка към компетентните органи за разследване на такава сделка. Силно се надявам на професионализма на хората, които работят в тези органи, защото, както се казва, болката ще премине, но срамът от това, че не са си свършили работата, ще остане за цял живот. И не става въпрос само за днес, когато някой продава на някого и се чувства безнаказан. Това е сделка, която ще се отрази не само на днешните граждани, но и на нашите деца, ще има влияние и върху нашите внуци, ще има влияние върху цялата икономика на държавата. Затова призовавам всички органи, на които е възложена тази проверка, много професионално да си изпълнят задачите. Не само по отношение на това, дали са спазени всички процедури по самата сделка, но да се проверят произходът на парите, дали не стои някой зад тази сделка, какви са били миналите взаимоотношения на съпруга на г-жа Върбакова с "Фючър енерджи", която фалира. Имало ли е някаква негласна бизнес връзка между тях, при която "Фючър енерджи" е продавала енергията, която е вземала на пазара с помощта на връзките, посредничеството или контактите, които е имал г-н Върбаков.

"Фючър енерджи" имаше намерение с един индийски милионер да участва в покупката на ЧЕЗ. И дали някой не се е намесил и не е принудил г-н Върбаков той да участва, като по този начин се е развалила калимерата между него и "Фючър енерджи". В резултат на което от средата на миналата година "Фючър енерджи" не може да вземе и един киловат електроенергия да продаде и затова фалира. Ако съм на мястото на разследващите, ще се опитам да дам отговор на тези въпроси. Дори могат да се върнат още по-назад в миналото. По какъв начин и с какви пари са построени фотоволтаиците на семейство Върбакови.

ЧЕЗ води арбитражно дело срещу България във Вашингтон за стотици милиони евро. Какво ще стане, ако го спечели?

- Ако ЧЕЗ спечели арбитражното дело срещу България, можем да кажем: Честито, Гинке! Парите отиват в една фирма, на която Гинка вече е собственик. Друг въпрос, който трябва да си зададем, е дали защитата на България във Вашингтон се провежда професионално, за да не загубим делото? Или,  във връзка с новите обстоятелства, ще направим всичко възможно да го загубим.

Как преценявате поведението на ГЕРБ в цялата тази ситуация?

- Шизофренично. Виждате, че едни говорят сутрин по блоковете едно, след обед се отричат от него. Един говори за формалност, друг - че ние вдигаме скандалите. В крайна сметка виждате, че там единна позиция по въпроса ЧЕЗ няма. Видимо са се разделили на два лагера - единия, който ще намаже от сделката, и другия, който седи отстрани, гледа и се чуди защо и той не намазва. Това е, грубо казано, не искам да обиждам никой от колегите в парламентарната група на ГЕРБ. Говоря за лидерите на крилата.

Как гледате на идеята на Бойко Борисов за балканска АЕЦ "Белене"?

- Аз не мога да разбера - ще се връщаме по времето на др. Георги Димитров ли и ще правим балкански федерации ли? Какво правим? Балканска АЕЦ? Ние сме по-бедни от тези, които са около България, и те трябва да вземат участие в строителството на АЕЦ, за да може да си разпределяме печалбата. Вместо да си направим АЕЦ-а  и да продаваме, и да печелим ние. Тези бизнес модели, които ни се предлагат, не ги разбирам. Не разбирам как нещо, което може да ти носи печалба само на тебе, се опитваш част от това нещо да го дадеш на този, на когото ще му продаваш. И да си намаляваш печалбата. Не го разбирам този модел.

 

 

Таско Ерменков е роден на 4 октомври 1955 г. в София. Икономист по образование. Бил е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по енергийна ефективност. Депутат от БСП в 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Член е на парламентарната Комисия по енергетика. Участвал е в работата и на три анкетни комисии, свързани с развитието на енергетиката ни, за проекта "Белене" и за концесията за добив на въглища в Бобов дол. Владее английски, немски и руски език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във