Банкеръ Daily

Премиерът Кирил Петков в интервю за неделното издание на „Ди Велт“:

Помагайте в борбата и срещу корупцията, и срещу руското влияние

В интервю за неделното издание на германския вестник "Ди Велт", излязло на 22 май, българският премиер Кирил Петков заявявява, че срещу България е организирана голяма битка и че ако страната ни трябва едновременно да се справя и с корупцията, и с влиянието на Русия у нас, тя има нужда от помощ. Ето някои от акцентите в разговора, воден от журналиста Филип Фолкман-Шлук.

Първият въпрос към българския премиер е доколко България изпитва гнева на Кремъл, при положение, че след началото на войната незабавно и категорично е застанала на страната на Украйна.

"В България се извършват поредица от хибридни атаки. Те са наказание за ясната позиция на София на страната на Украйна. Те организираха голяма битка, трябва да им се признае. Имаше кибератаки срещу нашите пощи, които непосредствено преди Великден не можаха да изплатят пенсиите. Атакувано беше и електроснабдяването. Те мобилизираха всички сили. Така например изведнъж се появи една странна опозиция. Демонстранти развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Помислих си, че ще влязат при мен.

Русия има много така наречени приятели и сътрудници тук. В руското посолство в София, в нашата малка страна, бяха регистрирани 118 служители! Сега намаляваме броя им, някои бяха експулсирани по обвинения в шпионаж. И през април Русия ни спря газа, от който бяхме много зависими" - обяснява премиерът. След това споделя удивен:

"Невероятно е, че 20% от българите все още подкрепят Русия", казва министър-председателят и уточнява:

"Значителното мнозинство обаче е загрижено, тъй като войната е близо, и хората смятат, че аз, с моята твърда позиция за Украйна, поемам голям риск. Т.е. сигурността е важна тема", допълва премиерът.

Кирил Петков посочва, че има нужда от повече натовски войски на югоизточния фланг на Алианса и разяснява какъв вид военна помощ ще окаже България на Украйна, а именно - ще ремонтира военна техника.

Кирил Петков изтъква и че България подкрепя европейското членство на Киев, защото за страната ни това е е въпрос на национална сигурност.

Интервюиращият журналист поставя въпрос за зависимостта на България от руската енергия, която преди войната в Украйна е била 95 процента. Въпросът на Фолкман-Шлук е как сега изглеждат нещата.

"Успяхме буквално за една нощ да станем независими", отговаря Петков и продължава:

"До юли ще обновим договора за доставки с Азербайджан, което ни гарантира една трета от потребностите. Наскоро бях във Вашингтон и сключих договори за втечнен газ със САЩ. През лятото ще влезе в експлоатация нов тръбопровод с Гърция, по който ще се правят доставки и за други държави от Европейския съюз."

Що се отнася до нефта и дали България ще се присъедини към нефтеното ембарго срещу Русия, Петков обяснява, че България разполага само с една рафинерия, която при това работи с руски технологии.

"Не можем да ги заменим толкова бързо. Но щом получаваме 95% от газа от други източници, ще сме внесли съответстващ дял в редукцията на изкопаемите енергии от Русия."

Водещият интервюто Филип Фолкман-Шлук припомня, че Петков е дошъл на власт с цел да пребори корупцията, във връзка с което премиерът отбелязва:

"Установихме, че двете неща са свързани - борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва. Путин използва корупцията като външнополитическо средство". Помолен да поясни, Петков казва: "Когато дойдох на власт и започнахме да разчистваме, открихме интересни неща. Съветничка на моя предшественик Бойко Борисов имаше чисто нов джип в гаража си. Тя го караше, но колата бе платена от строителна фирма, изграждала тръбопровода "Турски поток", казва Петков.

"За него са дадени 1.5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, а той не докарва газ на България - служи изключително на руските геополитически интереси, тъй като прекарва газ встрани от Украйна през Турция към Сърбия и Унгария. Мога да дам много такива примери. Нашата държавна газова фирма бе решила преди встъпването ми в длъжност да се откаже от сключването на договор с Азербайджан, който би диверсифицирал нашите доставки. Вместо това пак трябваше да се разчита на "Газпром", при това на много по-висока цена. Освен това идентифицирахме сътрудници на нашите тайни служби, получавали пари от Русия", отбелязва премиерът.

Той споделя и за още един проблем пред германското издание - фактът, че българското правосъдие продължава да не работи независимо:

"Главният прокурор Иван Гешев все още е под контрола на бившия премиер, а ние не разполагаме с мнозинство в парламента, за да го сменим. Но знаехме предварително, че борбата ще бъде дълга. Работим в тясно сътрудничество с разследващите органи на Европейската комисия, тъй като корупцията в нашата страна често е свързана с европейските средства", заявява той.

Българският премиер заявява и: "Не искаме да изчистим дома си заради Брюксел - самите ние искаме да живеем в чист дом. И не само ще изпълним изискванията на Брюксел, а дори ще ги надхвърлим. Но ако едновременно трябва да се борим и срещу корупцията, и срещу влиянието на Русия, имаме нужда от помощ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във