Банкеръ Daily

Осман Октай пред "БАНКЕРЪ“:

Политико-олигархичният модел от Кръглата маса приключи

Г-н Октай, преди известно време допуснахте, че когато „жегата“ дойде, ДПС ще удари по Борисов и Пеевски. Валидна ли е още тази ваша прогноза?

- След като президента Радев получи доверие за втори мандат, след парламентарната победа на „Продължаваме промяната“ и избирането на млад, подготвен и решителен човек за председател на Народното събрание, аз казах, че в този ден най-после се сбогуваме с политико-олигархичния модел, заложен от Луканов още на Кръглата маса през 1990 година.

Според вас този цикъл е приключен?

- Точно така. Президентът заяви, че преходът свършва, а аз казвам, че си отива един политико-олигархичен модел. Преди 30 г. комунизмът бе преобразен в система за превземане на държавата във всичките й сектори – от икономика до местна власт. Със старта на протестите през миналата година, преизбирането на президента и вотът за младите момчета, започва нова ера. От тук нататък всеки ден ще виждаме как превзелите държавата няма да се дават без бой

(Цялото видео интервю с Осман Октай може да гледате ТУК)

Значи с политико-олигархичния модел не е напълно приключено.

- Опитите за провал на новата формула за управление и отнемане на бухалките от мафията не спират. Моделът направи така, че за последните три десетилетия българите намразиха демокрацията. По-възрастните чак сега осъзнават, че очакването им за промяна е откраднато. В задкулисието играчите се сменяха, но тактическите ходове са едни и същи и доста старовремски. Позволявам си да кажа, че дори ръководителите на „Демократична България“, въпреки претенциите си за промени, не разбраха, че трябва да предложат радикални промени и нови лица, а не да се самопредлагат. Това също са рефлекси на задкулисието, срещу което те всъщност се борят.

Говорите за тактически ходове, но кои тогава са стратезите, които определят целите и подбират изпълнителите?

- Заради ключовата си геостратегическа позиция, България винаги е заемала важно място в плановете на Великите сили. Така е от освобождението от османско иго до сега. Дори обикновен анализ показва, че политико-олигархичният модел на днешна Русия и превземането на тяхната държава се припокрива с действителността у нас. Има съгласие между САЩ и НАТО (от една страна) и кръгът около Путин (от друга) да влияят и да работят на нашата територия. Сделката е Русия да държи политико-олигархичните кръгове, а Щатите - военната логистика. След идването на Байдън този баланс започна да се променя, а бъдещето на България и Балканите започна да изглежда по различен начин. Затова е и тази нервност сред политико-олигархичните кръгове. Чрез „Унибит“, фондация „Примаков“ до ден днешен контролира различни икономически сектори в страната. До Десети ноември 1989 г. например, българските служби обслужваха руските интереси чрез контролирането на контрабандните канали за наркотици, оръжие, тероризъм. Нашите служби бяха най-лоялните партньори на руските. След това тези схеми бяха приватизирани. Няма как иначе по времето на Борисов определени структури да отидат в Ирак и Кюрдистан, за да прокарват  икономически интереси. Няма как без участието на службите да попаднеш в центъра на световните събития и да въртиш контрабанда на цигари, оръжие и паспорти.

По времето на Костов също започна процес на промени и опит за еманципация от мафията и службите, но той продължи твърде кратко.

- Костов имаше властта да преобразува икономиката на България след фалита на държавата при Виденов. Тогава заявката ни за членство в НАТО и ЕС стана реална. Със 137 депутати Костов си помисли, че може да се еманципира от това влияние, но се оказа в капан. Неслучайно през 2001 г. същите "коридори" го детронираха с активното съдействие на агент „Румянцев“.

Напомнете кой беше агент „Румянцев“.

- Банкерът Атанас Тилев, собственик на "Банка за земеделски кредит". Той е бил едновременно агент „Румянцев“ - на Първо главно управление на ДС, агент „Зингер“ - на Разузнавателното управление на Генералния щаб на армията, и зет на финландския министър-председател, където пък изпратиха като посланик Стоян Денчев. Царят пристигна чрез този агент, взе властта без да има никакви партийни структури и в капана „Доган“ започва превземането на България като държава на мафията. През следващите 20 г. тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов внедри кадри на всички нива на властта и днешната съпротивата срещу промените идва именно от тях.

Погледнато в перспектива, ГЕРБ бита карта ли е? Няма ли това да се разбере по реакциите на ДПС, което не обича да плава на пробит кораб?

- Съжалявам, че го казвам, но ДПС беше нормална партия до 2001 година. След това стана партньор на „царския модел“. Доган и обръчите около него превърнаха Движението в корпоративна формация за кадруване и контрол във всяко управление. Принципът беше да защитават своите действия чрез заплаха за етническия модел. Днес, ако посегнеш на Пеевски и фирмите му или върху Доган и неговата ТЕЦ“Варна“, ДПС веднага етнизира конфликта. Всяко разобличение се представя като заплаха за етническия мир. ГЕРБ също никога не е била нормална политическа формация. Тя беше създадена като милиционерско-полицейски инструмент за управление, за да се внедрят обръчовите кадри от различни групировки – Г-13, клуб „Възраждане“, СИК, ВИС...

Все пак, ако се приеме, че политически проектът ГЕРБ е износен и изконсумиран, ДПС насочи ли се вече нова посока?

- Движението се бие в гърдите с 34 мандата, но картината е друга: 85 000 гласа бе контролираният вот в Турция, 60 000-65 000 гласа е контролираният ромски вот у нас. Като бивш шеф на предизборен щаб на ДПС, с цялата си отговорност заявявам, че на тези избори ДПС падна на 190 000 реални гласа. Нещо повече - за първи път е пробито твърдото ядро на електората им. Всичко това е вследствие на етническата карта, корпоративните игри и присъствието на санкционирания по „Магнитски“ Делян Пеевски в листите, който в парламента седи до председателя на партията Карадайъ. Образованото младо поколение в ДПС се отдръпва от твърдото ядро и политическата цена ще е висока.

Тази цена би могло да бъде и добра – прочистване и връщане към началните принципи на Движението. Какво очаквате?

- Очаквам "Продължаваме промяната" да състави правителство въпреки саботажите на задкулисието. И първата им работа, както вече декларираха, е да сменят структурата на КПКОНПИ и да допълнят разследващите функции. Още при назначаването на Цацаров за шеф на КПКОНПИ казах, че той назначава мъжката си секретарка за главен прокурор и ще има значително повече власт и от главния прокурор. Пример: американските власти заловиха Ал Капоне не за убийства и контрабанда, а за укрити оходи и неплатени данъци. Ако реши, Цацаров може да разследва главния прокурор до девето коляно и да "закопчее" и парите, и имотите му. А закопчеят ли финансите ти - ти си на колене! Затова и атаките им срещу "Продължаваме промяната", Румен Радев и Бойко Рашков са за реваншизъм. И от какво се плашат? Че младите ще променят закона за КПКОНПИ и ще назначат нов шеф. След това ще сменят състава на контролният орган на ВСС – инспектората. Така ще осигурят възможност за обективно наблюдение върху бизнеса, финансовите действия и имотните кръгове на всички магистрати и политици. Най-голямата грешка на Доган, за която той ще плати висока цена, е ТЕЦ “Варна“. Защо му трябваше да излиза на светло като физическо лице, собственик на 75% от активите на ТЕЦ-а? Не можеха да го хванат нито за Сараите, нито за Росенец, нито за нещо друго. Единствената му собственост беше мезонет в „Белите брези“. Вкараха го в сделката за ТЕЦ “Варна“, за да го употребят докрай. И да го направят зависим от задкулисието.

Но Доган далеч не е глупав, за да попадне в този капан.

- Достатъчно добре познавам Ахмед. През годините той не е имал възможности за самостоятелни решения, защото е силно контролиран проект. Хранят го, поят го, возят го, обслужват го, плащат му - всичко. Като политическа държанка е. В миналото ми интервю за „СТУДИО БАНКЕРЪ“ избрабхе много сполучливо заглавие: Доган не е кукловод, а златен затворник. Изведнъж обаче, новата структура на КПКОНПИ ще покани Доган, за да обясни откъде има средства, за да купи 75% от предприятие, което струва 300 млн. Няма как да ги докаже. Влиза ли в капана, влиза. Затова предварително се вдига врявата за етническия мир. Това им е играта. По същия начин новото КПКОНПИ ще стигне и до Гешев – какво има той. Настръхват и всички членове на ВСС. Така ще се стигне до всички, ограбили активите на КТБ и прикривани от разследващия прокурор Гешев. Разбирам и нервността на Блъсков, както и на първановци, кольодобревци, да не ги изброявам всички. Всичко това сега е на масата. Петков и Василев казват, че няма да има компромиси дори за техни кадри. Не е само, защото им вярват. Геополитически интереси ще контролират тяхното поведение. Забелязвате ли също, че всички големи министерства, където бъка от корупция, са предоставени на малките партньори. Какво би могло да се случи? С промените в КПКОНПИ и съдебната система, през май месец, да речем, освен закопчаването на хора като Доган и близки до чекмеджето на Борисов – все неща, които чакат и ЕС, и Кьовеши, - можем да видим и други затворени фигури. Познатите ни лица ще ореват навред, че това е реваншизъм и ще се направят на жертви. В този момент новите управляващи от ПП извеждат собствен министър с белезници! Нека при такъв развой на събитията гражданите да не се изненадват, че ще има арестувани и сред своите.

Това няма ли да бъде риск за лодката на властта на почтените?

- Ако някои министри и екипи действително направят грешни стъпки и нагазят в батака, нищо нелогично няма и те да бъдат закопчани. На този фон, да направим хипотетично следната политическа картина. Арестуват се скандални министри. Как ще реагират малките партньори? Напускат коалицията и избирателите ръкопляскат. Ако дотогава ПП са оправдали доверието на българите, отиват на предсрочни избори, печелят ги убедително със 130 мандата и стават независими от останалите партии в парламента. В Европа често сме виждали политически сили да отиват на предсрочни избори, за да спечелят още по-убедително. Това е нормалната практика, когато искаш да преподредиш държавата си. Аз нямам нищо против, че президентът Радев застава зад "Продължаваме промяната". Лично съм му казал, че го подкрепям, защото не може да нямаш доверие в офицер, който над 20 г. всекидневно се качва на изтребител, залагайки живота си в името на знаме, отечество, народ.

Съзирате ли и лош сценарий за промяната?

- Лошият сценарий е отново да не бъде съставено правителство. Друг лош сценарий не виждам. Начинът, по който ПП водят преговорите много ми допада. Казвам го като човек, участвал в много политически преговори още от времето на Филип Димитров. Силата на ПП идва от слабостта на другите три формации. Христо Иванов го каза при консултациите в президентството: ситуацията е безалтернативна. Ако те се провалят в преговорите или в управлението с ПП, на следващите парламентарни избори ще бъдат пометени.

Като вътрешен за ДПС човек, как четете мълвата, че Пеевски си има парламента бодигард-депутат и достоверна ли е изобщо тази версия? Самият Карадайъ не я отрече и се похвали, че цялото Движение е колективен охранител на демокрацията?

- Карадайъ само повтаря концепцията на модела „Доган“: ние сме охранители на правата и свободите в България. А със случая „Пеевски“ ръководството на ДПС се самоуби. Фактът, че при откриването на парламента - пред очите на всички и след акта „Магнитски“ - Пеевски седеше на първия ред до председателя на партията, е изключително тежка провокация към нашите партньори, към българските граждани и към избирателите на ДПС.

След като говорите за взаимни зависимости, кой би могъл да бъде „началникът“ на г-н Пеевски в задкулсието?

- На опразнения след убийството на Илия Павлов стол, до Доган сложиха и Делян Пеевски. Ахмед от 30 г.е политически посредник за кадруване и подкрепа за обръчите на мафията. Хора като Пеевски пък винаги са били финансови посредници за създаването на зависимости. Това е силата на Пеевски. Както елиминираха хора като Илия Павлов и Луканов, който си въобрази, че може да е гуру от тук до Москва, така може и да продължи.

Очаквате „мокри“ поръчки?

- Страхувам се, че в битката за отвоюване на държавата ще има кръв.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във