Банкеръ Daily

Позиции

Победа на Байдън ще подкрепи европейските активи

Социологически сондажи и пазарни залози вещаят, че Джо Байдън може да спечели президентските избори в САЩ през ноември. Което окуражава доста пазарни мениджъри да купуват европейски активи в очакване Старият континент да се окаже големият победител от евентуалната смяна на караула в Белия дом.  

Сред тях са "Джей Пи Моргън асет мениджмънт", "Ийтън Ванс корп." и "Шрьодерс", които "пазаруват" акции, евро и облигации преди вота в опит да вземат преднина в състезанието. Анализатори прогнозират, че климатичните и инфраструктурните планове на Байдън ще тласнат нагоре цените на книжата на европейските фирми за чиста енергия и с цикичен характер. Други пък купуват европейски активи основно като алтернатива на американския фондов пазар с идеята да ги продадат, ако Байдън удържи обещанието си да повиши корпоративните данъци. 

Въпреки че изходът от американските избори са обгърнати от значителна несигурност и, както сочи опитът, много неща могат да се променят в последните три месеца, те имат потнециал да се превърнат в още едно важно събитие за европейските пазари. Акциите на компаниите от еврозоната, на германските държавни облигации и на еврото реализираха силен подем през последните месеци благодарение на безпрецедентните стимули, включително и договорения Фонд за икономическо възстановяване на стойност 750 млрд. евро. 

Един от най-големите страхове сред играчите от Уолстрийт е обещанието на Байдън да премахне по-голяма част от данъчните облекчения, въведени от Тръмп през 2017-а, които подгряха подема на щатските борсови индекси. В почти рекордните им котировки не е отчетено това потенциално препятствие пред ръста на фирмените печалби, посочва Крис Дайър - директор на поделението за глобални фирмени книжа в "Ийтън Ванс". Това мотивира решението му вместо в щатски акции да увеличава вложенията в книжа на европейски банки и циклични компании, защото те биха спечелили от подкрепеното от стимулите икономическо възстановяване на общността.  

По-малко протекционизъм

Изгледите за по-слабо конфронтационна глобална политика на Америка при Байдън и по-ниски пазарни колебания също биха окуражили инвеститорите в Европа. 

Според Еуард Парк - заместник главен инвестиционен директор на "Брукс Макдоналд Асет мениджмънт" - регионалните износители биха спечелили от намалелите търговски рискове по отношение на Китай, а повишената покупателна способност на китайците би подкрепила европейските промишлени сектори, особено в Германия. Парк смята, че акциите на европейските автомобилни компании и на производителите на стоки за дълготрайна употреба ще спечелят най-много от подобен сценарий. 

По отношение на еврото Парк очаква то да продължи да поскъпва при евентуална победа на Байдън заради заниженото търсене на долари в условията на по-ниски геополитически рискове.  

Тези прогнози споделя и Волфганг Бауер - менижър на инструменти с фиксиран доход в "Ем енд Джи инвестмънс", който неотдавна е увеличил дългите си позиции в евро и е закрил част от доларовите. 

Енергия, инфраструктура

По време на юлската си кампания Байдън изложи плановете си за чиста енергия и инфраструктура, включващи разходи за 2 трлн. щ. долара за период от четири годии. Целта - до 2030-а да се намалят до нула въглеродните емисии от производството на енергия. Според експерти на "Джей Пи Моргън асет мениджмънт", европейските компании ще са големите победители от тази програма. 

Растящите разходи за инфраструктура ще имат положително влияние върху цикличните европейски сектори, каквито са енергетиката и производството на суровини и материали, смята Натан Туфт - шеф на звеното за инвестиции в глобални активи на "Манюлайф инвестмънт мениджмънт". 

Прогресът на Европа

Някои инвеститори, като Рос Хътчинсън от "Абърдийн стандард инвестмънтс", смятат потенциална победа на Байдън за дребен плюс за европейските рискови активи и акцент върху икономическото възстановяване на региона и мерките за стимулиране. Хътчинсън продължава да държи на германския десетгодишен дълг, залагайки на ниска инфлация за продължителен период от време. 

За Дориан Карел - мениджър на активи в "Шрьодерс", перспективата на европейските акции и кредитни книжа се е подобрила през последните седмици след постигнатото съгласие между европейските лидери да одобрят Фонда за икономическо възстановяване на Европейския съюз, изпратило силно послание в подкрепа на стопанстото на общността.

"Шрьодерс" дава леки предпочитания на Европа пред САЩ в средносрочен план заради по-приемливите цени и по-малките досегашни вложения в европейски активи. От гледна точка на потенциални бъдещи промени в САЩ пък банкерите смятат ЕС за тактическа възможност.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във