Банкеръ Daily

Енергийният експерт Стефан Гамизов пред „БАНКЕРЪ“(ЧАСТ І):

По важни за Москва теми Борисов само се е подчинявал

С Първанов и Петков, БСП отсега блокира създаването на кабинет

Г-н Гамизов, любима теза за хората от ГЕРБ е, че президентът Радев бил руска марионетка. Като енергиен експерт не намирате ли, че руските зависимости са болезнена тема за самия Борисов?

Русия упражнява спрямо България хибридно влияние. Доскоро спестявах много неща от съюзническо уважение към ЕС. Но за мен е болезнено, че в България управляващата дълги години партия ГЕРБ беше създадена от външни сили, много близки до режима в Кремъл. Говоря за гравитиращите около германския ХДС фондации. Ще припомня един прост факт: когато стана руската инвазия в Украйна и окупацията на Крим, първият, който хукна към Москва да се договаря с Путин, беше г-н Зеехофер. А най-силна политическа подкрепа правителството на ГЕРБ получаваше от администрацията на Ангела Меркел, за която на Запад неофициално говорят, че е марионетка на Кремъл. Такъв беше и нейният предшественик Герхард Шрьодер, също в силна зависимост от режима в Москва, видяхме къде отиде да работи след политиката(в „Газпром“ – бел. авт.).

Сега в сходна роля влезе и бившият френски премиер Франсоа Фийон.

Да, това е възмутително: западни политици, с претенции за морал, да отиват на служба в диктаторски режим.

Вие наскоро изнесохте шокиращи документи за корупция и руски зависимости у нас, които направиха впечатление на всички, с изключение на прокуратурата. Сред тези твърдения, вие споменахте, че и в момента НЕК прокарва проект на Борисов в руска посока за 1 млрд. лв. Какво конкретно имате предвид?

Енергетиката е единствения сектор, който, след идването на служебното правителство, се оказа непокътнат, поради наглата и арогантна политика за назначаване на хора, която ГЕРБ прокара в законодателството. Никакви конкурси не е имало, а нагласени назначения. И ако нашето законодателство беше модерно, то щеше да преследва тези практики. Само че ГЕРБ направи всичко възможно България да не стане модерна държава. Сега сме държавата, която не е предала своя план за възстановяване и развитие, а проектите, които предлагат те, са безсмислени и малоумни. Прословутите проекти „Яденица“ и „Горна Арда“ са безумни от всяка гледна точка. По мои наблюдения, голямо влияние в проектите за енергетиката има г-жа Цветелина Бориславова.

Води ли тази следа към Бойко Борисов?

Не знам. Но забелязвам, че нейната фондация от години финансира предаване в БНТ, свързано със зелена енергия. Надявам се, проектите им в тази посока да излязат смислени. Но твърдя, че това не е пътят за развитие. Всички, които се занимаваме с бизнес на високо равнище в сектора, сме изолирани от този процес.

Как четете тази част от пана за възстановяване и развитие на ГЕРБ, в която са предвидени 3 млрд. за „Булгартрансгаз“? Търси ли се начин за възстановяване на похарченото по „Турски поток“?

Не. Търси се наливане на пари за още и още строителство на някакви съоръжения за природен газ. Но тук трябва да припомня, че на ниво ЕК се води полемика за изключването на природния газ от бъдещата Зелена сделка – газът е гориво с достатъчно висок потенциал за въглеродни емисии. Реалността е, че природният газ не е бъдещето.

В свои постове писахте, че Бойко Борисов угажда на руските интереси от 7 г. АЕЦ“Белене“ и „Турски поток“ ли имате предвид?

Превземането на българската държава от руската стана през 2013 г. тогава Русия извърши в България тих преврат и овладя всички структури на българската държава. От тогава ние вървим само надолу, драматично надолу.

Как се случи това превземане – все пак България е парламентарна република?

С поставянето на определени хора на определени длъжности. Тези хора поставиха в шах и мат цялата политическа система. После се подчиниха обществената и икономическата системи. Класически начин на работа на двете външни служби на Русия – те колонизират държави. Това е заради слабата им икономика, за да паразитират върху други страни. Вижте Близкия Изток – руснаците направиха всичко възможно да го има конфликтът там, за да се контролират високи цени на петрола и газа. Русия е 160 млн. население, а има БВП 1,7 трилиона. ЕС има над 20 трилиона, САЩ също. От икономическа гледна точка Русия е джудже. В резултат на което службите им са виртуози в превземането на държави, за да се паразитира върху тях.

В цитираните години България е управлявана от ГЕРБ и Бойко Борисов. С какви механизми се случи превземането на България?

Руснаците винаги действат по един и същи начин. Анализират как функционира дадено общество и кои са ключовите позиции, на които се взимат решенията. На тези позиции се поставят свои хора. От там нататък се обезсмисля дори кой ще бъде министър председател. След 2013 г. Бойко Борисов еднолично решаваше въпроси, които не са важни за руснаците, а за олигарсите. По стратегическите за руснаците теми той не е имал никакво участие във взимането на решенията, а само се е подчинявал. Както е било с „Турски поток“, с арбитража за АЕЦ“Белене“, с блокирането на модернизацията на АЕЦ“Козлодуй“. Блокирайки модернизацията на АЕЦ“Козлодуй“, руснаците нанесоха удар върху Украйна, но тази тема ще развия отделно.

При това положение как си обяснявате настървението, с което Борисов прехвърля руските зависимости върху Радев и служебния кабинет?

Президентът Радев никак не ми изглежда като марионетка на Москва. Ако той е руска марионетка, то тогава не знам Борисов какъв е. Президентът постави въпроса за стойността на „Турски поток“, което е много чувствителна тема. Важни са не декларациите, а действията. Лошото е, че партията, която го издигна блокира още отсега създаването на правителство в следващия парламент, с привличането на хора, като Първанов и Румен Петков. Затова подозирам, че БСП се готви за следваща марионетка на Русия и ще се опитва да пречи на всички разследвания, свързани с руските интереси, включително погрома срещу ПАВЕЦ“Чаира“, който никак не беше случаен. Някой прибира всеки ден по 200 хил. евро, затова, че балансиращата мощност на България е в развалини. И основните виновници за тези злоупотреби не са службите и прокурорите, а депутатите на ГЕРБ през годините – защото така и не модернизираха законодателството на държавата. Наказателното ни законодателство е от 1967 г. и отговаря на условията от времето на комунизма.

Тези дни се появи информация, че любимата на Борисов „Атомстройекспорт“ се е сдобила по поръчка на НЕК  с нов договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ“Белене“. Сумата не е висока, но актът сякаш потвърждава правилата на зависимостите?

Тук ще се усмихна горчиво. Бившият шеф на НЕК, същият, който не обжалва решението на арбитража в Женева за реакторите в „Белене“, в тесен кръг цинично казваше, че проблемът на НЕК бил преди дълговете му да станат 1 млрд. – тогава вече нямало значение, дали са 2 или 4 млрд. – хората свиквали с цифрите. А в цитирания случай става дума за някакъв си милион за съхранение – на фона на огромните присвоявания, те даже трябва да бъдат похвалени за стопанственост. Докато ПАВЕЦ“Чаира“ спря, защото Гамизов отказа да даде рушвет, а „Тошиба“ бяха издухани от пейзажа и 4000 страници под формата на чертежи и инструкции бяха откраднати.

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във