Банкеръ Daily

Евродепутатът Радан Кънев пред „БАНКЕРЪ“:

Пеевски очевидно е твърде голяма щета за либералната група в ЕП

S 250 15412a39 cd40 4fe6 9bf2 d7bda048672f

Г-н Кънев, да влезем в съдебния ребус. Наскоро вие получихте сериозна доза критики от демократичния сектор за мнението, че проблемът в българското правосъдие не е персонален, а системен. Не се ли притеснявате, че подобна позиция заемат най-ярките представители на статуквото ГЕРБ и ДПС?

- За да е съвсем ясно, ще си повторя позицията. Персоните на Цацаров и Гешев в прокуратурата и КПКОНПИ са напълно нетърпими от гледна точка на демокрацията и върховенството на правото. Това е позиция, която шумно съм защитавал, включително и от трибуната на ЕП. Въпросът е дали тяхното отстраняване е достатъчно. Отговорът ми е също толкова ясен - естествено, че не е достатъчно. Факт е, че много главни прокурори се смениха, а в тях и обкръжението им беше най-тежкият системен проблем.

Вижте цялото интервю с Радан Кънев ТУК:

Управляващите от ПП обаче обвързват старта на каквито и да било реформи със смяната на тези две фигури. Не попадаме ли в омагьосан кръг?

- По отношение на г-н Цацаров това е очевидно, а и позицията на управляващото мнозинство е категорична. По отношение на главния прокурор, всички знаем, че това не е лесна задача. И ако задачата се окаже невъзмъжна за бързо решаване, това трябва ли да е причина за стопиране на реформите в съдебната система?

Но тезата е, че чуждестранните инвеститори чакат именно тези две персонални промени, за да започнат на спокойствие активен бизнес в България. И ето нова задънена улица.

- Боя се, че и чуждестранните, а и българските инвеститори чакат доста по-силни сигнали, че България се превръща в правова държава. С Кирил Петков и Асен Василев тези разговори сме ги водили още през 2013 г. и нямаме никакво разминаване в позициите си. В управляващата коалиция страхът ми е насочен към БСП, макар да съм сигурен, че там има немалко хора, които също искат промяната. Но пък знаем, че има и други.

Как изглежда от позицията на ЕП г-н Пеевски, седейки на първия ред в родното Народно събрание?

- Как изглежда г-н Пеевски в очите ЕП отговор даде самото ДПС – той два пъти беше избиран за евродепутат и нито веднъж не встъпи в тази длъжност. Очевидно е твърде голяма щета за либералната група в Европарламента. Явна предпочитат хора, които изглеждат по съвсем друг начин - нямам предвид визуално, а от гледна точка на биографиите им. Що се отнася до избора му в националния парламент, тази демонстрация трябва да се разглежда успоредно с демонстрацията, която Ердоган направи при българския вот в Турция, където се оказа, че гласуването отнема 5 секунди, докато в България е минута. Това беше в голяма степен геополитическа демонстрация. Явно отношенията между ДПС и Ердоган се стоплиха, докато отношенията между Анкара и Брюксел са в точката на замръзване. А България е гранична държава и въпросът далеч надхвърля личността на Делян Пеевски.

Ръководството на ДПС обаче се изрази в смисъл, че актът „Магнитски“ е правен труп в ЕС. Така ли е?

- Естествено, че законодателните и административни решения на САЩ нямат правно действие в Европа. Но че имат политическа тежест видяха самите представители на ДПС в ЕП.

„Магнитски“ не води до юридически последици, но води до глобални финансови и репутационни щети.

- Аз не се грижа за имуществото на г-н Пеевски. Но между ЕС и САЩ има доверие, че каузата за борба с корупцията е обща.

Да направим плавен преход към зеления преход отново през ДПС. От средите на ДБ съм чувал гласове, че Движението е най-подготвената за зелената таксономия и дигитализацията политическа сила у нас. Споделяте ли това становище?

- Колегите от ДПС в ЕП са работещи и подготвени политици. Четат и знаят за какво става дума. Показват завидна лоялност към групата на либералите. Но ДПС е доказало, че няма как да бъде решението като вътрешен фактор за изчистване на българската енергетика и за установяване на енергийна независимост. ДПС е важен деструктивен и корупционен фактор в нашата енергетика. Не е случаен третият санкциониран по „Магнитски“, заедно с Пеевски и Божков.

Илко Желязков, за когото никой не говори.

- На пръв поглед невзрачна и публично непозната фигура. Но известна в достатъчно среди, включително и в САЩ, като офицерът на Пеевски в енергетиката. Биографията му показва, че е заемал ключови позиции именно в този сектор. Колкото ДПС е по-далече от енергетиката, толкова по-близо ще стигнем до чиста и евтина енергия, която сега звучи като мечта.

Като радетел на зеления път, как ще се противопоставите на тезата, че нашата енергийна независимост е здраво закопана в мините на Маришкия басеин? Не отстояват ли и поляците подобна позиция?

- Полша върви доста пред България в националната стратегия за зелен преход. Те казват: ние имаме 80% въглищен дял в енергетиката си, напълно сме зависими от него и нашият преход ще бъде бавен. Но в същото време те работят за този преход. Залагат реалистични цели и в момента Полша е веднага след скандинавските държави с най-голям процент вятърна енергия в енергийния микс. Полша инвестира агресивно в сектор вятър. И сега този сектор дава не по-сигурна, а по-евтина енергия от въглищата. Слава богу, нашата зависимост от въглища е между 30 и 40%, а не 50-60%, както някои представят картината. Усреднено тежестта на въглищата в българския микс е една трета. Важна и базова мощност е, но е много скъпа. Това е митът, който трябва да развенчаем. Към днешна дата на свободния пазар, прилична цена добиват фирмите с дългосрочни фиксирани договори с възобновяеми източници – вятър и фотоволтаици. Шокиращи стойности достига цената на „Ден напред“. Висока е и цената на въглищните централи за регулирания пазар, без да смятаме непрекъснато увеличаващата се цена на въглеродните квоти. Цената на ток от ВЕИ е най-евтина, въпросът е да се насърчат дългосрочните договори в тази посока. Най-лошото е, че в България 75% от бизнеса на свободния пазар е на „Ден напред“, където е ценовата паника. Усреднено за ЕС, 80% от бизнеса е на дългосрочни договори. Затова и много държави минават през кризата по-лесно. Нужни са мъдри, но и спешни законодателни решения. Държавата трябва да влезе в ролята си, но не чрез мораториум, който ще избие капака на тенджерата. Цените могат да се гарантират със спокойни и трайни механизми. Също така трябва да скъсаме със зависимостта от газа, не толкова да мислим за диверсификация. Видяхме какво се случи с цените, когато източноазиатския пазар започна да поглъща американския и руския газ.

В този смисъл, добра ли е идеята на Брюксел АЕЦ и газът да бъдат определени като зелени инвестиции, срещу което моментално скочиха Германия и Австрия?

- Този въпрос поражда гигантско напрежение. Освен това, обвързването на атома и газа не е справедливо. От българска гледна точка атомът е устойчива енергия, въпреки притесненията от съхранението на отпадъците. Ние зависим от ядрената си енергетика и очевидно в средносрочен план не можем без нея. Никой вече не говори дали да поддържаме АЕЦ, дебатът е кога и къде да се строят новите мощности. Докато нищо устойчиво не се вижда в идеите за нови газови проекти у нас – цените на газа са шокиращо нестабилни.

Освен това и метанът е парников газ.

- Да, и там квотите също играят своята значителна роля. Очаквам ядрената енергетика да бъде призната от ЕС за устойчива, но когато прави новаторски стъпки. А ние сме се вкарали в капан с беленските реактори от ХХ век. Новото правителство трябва да има предвид, че вратата за ядрената енергетика ще остане отворена, но вратата за двата ни реактора ще бъде затворена.

Ако погледнем към синия ребус, текат ли разводи в ДБ?

- Като човек, който държи на семейството, не употребявам семейна терминология в политиката. Вече 4 години отговарям, че на коалицията й е нужно повече единство.

След краха на последните избори, лидерите на „Да, България“ и ДСБ си подадоха оставките, но нищо реално не последва. Не прилича ли това на някои политически технологии от „Позитано“ 20?

- В рамките на броени седмици и трите съставки на ДБ ще проведат избори за нови ръководства. А дали досегашните лидери ще се кандидатират за нов мандат, не мога да отговоря.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във