Банкеръ Daily

Позиции

Пазарите тестват доколко е оценен икономическия бум

Оптимизмът за продължителен икономически подем набира скорост.

През седмицата шефът на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън - вдъхна надежда на акционерите на банката, че добрите време "биха могли лесно да прелеят и в 2023-а" за американското стопанство. Сходна розова оценка направи и МВФ с прогнозата си, че глобалната икономика ще нарасне мощно през следващите две години, водена от САЩ и от напредналите държави. 

Подобно доверие вече помогна на глобалните борсови индекси да се изкачат до нови рекордни висоти през седмицата.

Най-важният въпрос за Майкъл Макензи - инвестиционен редактор на "Файненшъл таймс" и бивш брокер на финансови деривативи за Tullett & Tokyo - е: 

каква част от добрите новини вече са отчетени в пазарните оценки?

Един от начините за преценка колко далеч е стигнало пазарното доверие, е цената на щатския борсов индекс S&P 500, която е на косъм от 4100 пункта. Това е усреднената котировка, която анализатори на Уолстрийт, анкетирани от агенция "Блумбърг", очакват в края на 2021-а. Подобно е положението и на почти всички фондови тържища, след като глобалните инвеститори се пренасочиха към компании, за които се очаква да спечелят от ваксините и от стимулираното възстановяване на икономическата активност през 2021-а.   

Европейският индекс STOXX 600 надхвърли 435 пункта - средната стойност, която анализаторите очакват за края на 2021-а. Японският TOPIX се задържа доста над целевите 1700 точки за средата на годината след като през март достигна върховите 2000 пункта.

Това силно финансово представяне основателно повдига летвата за бъдещите доходи, но същевременно поставя доверието под натиска на неблагоприятни фактори. На фона на очакваните предизвикателства, корпоративните печалби трябва да надхвърлят сегашните оценки, за да продължат тенденцията на пазарен възход. Анализатори на "Ситигруп" прогнозират 29% ръст на чистите приходи на фирмите от глобалния индекс MSCI All World Index. Което означава, че те ще продължат да се търгуват при вече впечатляващите 19 пъти над бъдещите им печалби за период от 12 месеца. 

Жизнерадостният пейзаж развалят няколко неблагоприятни фактора.

Първият е очакваното увеличение на данъците на мултинационалните конгломерати след като администрацията на президента Байдън предложи нов модел на облагането им и минимален глобален корпоративен данък. С по-високите налози от 2022-а Белият дом иска да компенсира разходите по щедрите фискални програми за преодоляване на щетите от пандемията. Растящите цени на фирмените входове обаче не са дора новина за корпоративните печалби.

Друга област на притеснения е вероятността за затягане на кредитните стандарти в Китай, което може да засегне европейските компании и производителите на суровини. Поради това анализатори препоръчват на инвеститорите да държат в портфейлите си циклични американски фирми, които могат да спечелят от засилването на стопанството и същевременно са с по-защитени позиции в Европа. 

Покупките на акции на фирми с по-ниско качество, които се очертава да поскъпнат от горещата икономика, беше печеливша стратегия през последните няколко месеца. Но този тренд показва признаци на умора. И вниманието се прехвърля към книжата на индустриални, финансови и технологични компании със силни баланси. Оснванията са, че тези висококачетвени книжа по правило имат по-добри финансови резултати след пика на стимулите. Според "Ситигруп" тези акции "никога не са имали отрицателна десетгодишна доходност поне от 1986-а, дори след като се извадят изплатените дивиденти". 

В дългосрочен план важен въпрос за инвестиционната перспектива е наследството от сегашните щедри фискални и парични програми за подпомагане на националните стопанства.

В писмото си до акционерите Даймън повдига важна тема: постоянният ефект от този паричен бум ще стане напълно ясен едва когато се види качеството, ефикасността и стабилността на инфраструктурата и на другите правителствени инвестиции. 

Сегашните равнища на доходността на десетгодишните американски правителствени облигации не предполагат особено доверие сред инвеститорите в дългови книжа в особено успешен изход от кризата. Лихвените проценти нараснаха рязко през тази година, макар и от изключително ниски стойности, което има смисъл когато икономиката излиза от рецесия и навлиза във фаза на подем. Но пък доходност от 1.66% за десетгодишните щатски ДЦК не изглежда особено убедителна за тази фаза на възстановяването в сравнение с предпандемичните близо 2% годишно в началото на 2020-а. 

По-високите лихви са напълно възможни през 2021-а заради растящите правителствени разходи и инфлационния натиск. Съществува обаче риск те да загубят ускорение след изтеглянето на стимулите, а целият допълнителен дълг, натрупан по време на заразата, ще натежи сериозно на активността. 

За инвеститорите в акции, които са нащрек заради връщането на инфлацията и в очакване на доста по-високи лихви на облигациите след пандемията, има един още по-обезпокоителен сценарий: скромни дългосрочни очаквания за растеж въпреки огромните стимули. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във