Банкеръ Daily

Адв. Николай Хаджигенов пред „БАНКЕРЪ“:

Парламентът напълни кошницата на Нинова с каквото тя си пожела

Г-н Хаджигенов, перфектната буря на кризите потопи много надежди, но сякаш надува платната на задкулисието. Вашият политически слоган е „Ние идваме“, но тези дни бившият премиер Бойко Борисов също заяви, че идва – за да оправи държавата. Как се съчетават тези две намерения и какво мисли улицата по въпроса?

- Мога да говоря за нас: ние идваме, за да отиде Борисов там, където му е мястото - при бай Ставри. Създаването ни се дължи именно на Бойко Борисов, задкулисието и свинщината, която той натвори за 12 години.

Вижте цялото видео от интервюто с Николай Хаджигенов ТУК:

 

Вихрушката от кризи в момента обаче служи като завеса за задкулисието, което се прероди в активен борец против задкулисието.

- Среднощните изплисквания на Борисов ме карат да мисля, че защитата му ще пледира невменяемост на бъдещия процес срещу него. Според мен и д-р Гълъбова е в шок какво да му предпише.

Дали обаче тези изявления не хващат дикиш сред народа, след като социологията показва стабилен резултат за ГЕРБ?

- Нашата социология гадае по гълъбови изпражнения. Но ГЕРБ действително има твърдо ядро, на което му липсват кражбите и продажбите. Точно както на един електорат вляво му липсва социализЪма. И докато вождът им не бъде унищожен в правния смисъл на думата, това няма да се промени.

Функционират ли схемите, създадени от ГЕРБ и в условията на промяната, година след падането на Борисов от власт?

- Съществуват. Все пак Борисов кадрува 12-13 години. Местната власт, която е същинската власт, цялата е от ГЕРБ. В Министерството на земеделието БСП направи промени, но пак по схемите на ГЕРБ - махнаха хората на „ония“ и сложиха свои хора. Четох внимателно доклада на Алекс Дунчев по темата за горите. Той констатира, че нищо не се е променило – както се крадеше при ГЕРБ, таса се краде и сега - при БСП. А на Алекс Дунчев може да се има доверие.

При това положение, докъде го докарахме с отвоюването на „завладяната държава“?

- До под кривата круша. Проблемът е, че новата власт е мекотело. Има твърдостта на малеби, и то в добрите си дни. В едно ГЕРБ са прави – че закриването на „спецовете“ не е правосъдна реформа. Получи се като с кучето на нивата. Същите съдии си взеха същите дела, за да си ги довършат по същия начин. Въпросите ги поставих на „Демократична България“ още в 45-ото Народно събрание. Те отговориха, че не могат да понесат политическата тежест. Ами стойте си вкъщи тогава. Политиката е място за взимане и отстояване на трудни решения. Иван Костов, когото не уважавам заради комунистическите му методи в управлението, взе няколко трудни решения и не направи кариера в политиката. Примерът е непопулярен, но така трябва да се прави. Чърчил спечели Втората световна война и падна от власт.

Но самият Чърчил цитира Бисмарк, че политиката е изкуство на възможното. Какви други възможности можеше да предложи картината на 47-ото НС?

- Оставихме ГЕРБ и ДПС наврени в ъгъла. И дотук. Това Народно събрание напълни кошницата на Корнелия Нинова с каквото тя си пожела. А ГЕРБ и ДПС гледат парламента като детска градина. Има образовани колеги, но те са корпоративни адвокати, не знаят как изглежда Съдебната палата отвътре. А същите хора трябва да променят Закона за съдебната власт.

Относно съдебната реформа упреците ви главно към "Демократична България" ли са насочени, след като по споразумение те се натовариха с тези ресори?

- ДБ така и не разбраха какъв автогол си вкарват с това разпределение. Там е събрана същата гъста гора теоретици. Това, което правосъдният министър направи с Гешев, е фиаско. За посветените изначално беше ясно, че ще е фиаско. Но упрекът ми не е само към "Демократична България", но и към "Продължаваме промяната".

Каква промяна предлагате вие за модела, по който да се конструира ВСС?

- Цялостна концепция за правосъдна реформа. Висшият съдебен съвет е просто стъпало.

Защо отново се получи познатата картинка: на площадите всички говорехте на един език, сега приказвате на различни наречия?

- Така е, това също е тъжна констатация. Безброй много хора гледаха на площада като на място за постигане на лични цели. Когато обявих, че става дума за политика, пред офиса ми се изви опашка, та ме заболя десния крак да ги ритам.

В онези дни вие имахте самочувствието, че с лекота можете да изкарате на улицата 100-120 хиляди човека. И сега ли мислите така?

- Шестото Велико Народно Въстание го държим в ръцете си. Случването на такъв протест е съчетание от няколко различни фактора, а не лично намерение на някого. Трябва да има причина. Една такава причина може да бъде провал на властта, друга меракът на ГЕРБ да се върне във властта, неадекватни реакции на войната в Украйна също. Дивотиите, които правят сега „Възраждане“ и БСП са силно впечатляващи.

Стара максима е, че истинските водачи не жадуват да бъдат водачи, но ситуациите ги призовават да станат лидери. И те се отзовават.

- Какво е Бойко Борисов без властта? Нищо, дупка от геврек, обикновен необразован банкянски селянин.

Говорите за левия сектор, а той в момента е пренаселен от претенденти – стари и нови. Това ли е най-апетитната територия за политиканстване у нас?

- У нас левицата изначално е сбъркана. Това са остатъците от комунистическата партия. Настоявам да се сбият и да се самоунищожат взаимно. Левица са социалдемократи, левица са либерали, зелени...

Кога и къде ще дойде „Ние идваме“?

- Ние не сме си тръгвали. Всяка седмица правим нещо. Задаваме тренд, както беше още преди площадите. Правим реална политика, независимо дали сме във властта или не. Единственият недостатък да не си във властта е, че тогава постигането на целите струва години, докато във властта - седмици. Властта за нас не е цел, а инструмент. Имаме комфорта да скачаме по главите на всички. Темата „Митрофанова“ няма да спра да я повдигам, докато правителството не я изгони. А помощта за Украйна? Кога? Когато унищожат Украйна или когато изтребят още десетки хиляди хора? На чия съвест ще лежат тези трупове?

Как разбирате тезата, че оръжията за Украйна само удължават войната?

- С погнуса. Ами ако проблемът засягаше нас?

Освен вие и Бабикян, кои са актуалните лица на „Ние идваме“?

- Мария Капон, Георги Табаков, Виктор Лилов. И още много други.

Да се върнем към света на приказките и метафорите. Конете и конюшните сега са особено актуални. Какъв цвят според вас е конят на Борисов, на който той се носел обратно към властта?

- Борисов отдавна язди собствената си сянка. Дори не магарето на Настрадин Ходжа. Даже язди споменът за собствената си сянка. Той така и не разбра, че още през 2020 г. пуснахме водата след него.

А Пеевски какъв кон язди?

- Пеевски е друг недовършен проблем. Той продължава да се освобождава от мръсни активи, изпира се. Войната в Украйна погълна ред недовършени теми. През 46-ото Народно събрание пяна ми излезе на устата да повтарям да се приеме закон по темата „Магнитски“. Нищо. А проектозаконът е готов и е в деловодството на парламента. Да им го занеса?

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във