Банкеръ Weekly

Волен Сидеров, председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака", пред в. "БАНКЕРЪ"

Парите на евродепутатите са извън граждански контрол


"Явно на евроизборите ще се явяваме кой както прецени."

"Радвам се на всяка българска партия, която комуникира с партии като тази на Льо Пен."

"Не е партньорско и коректно САЩ да ни взимат пари за самолетите си."


 

Г-н Сидеров, пред разтрогване на брака ли са "Обединените патриоти"?

- Всичко е възможно в един брак, включително разтрогване. Няма нищо вечно, освен господ Бог.

Но се задават евроизбори. Сега ли е най-подходящият момент за това?

- В "Обединени патриоти", доколкото чувам колегите, се оформя виждането, че тези избори не били автоматично свързани с коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти", която е със споразумение за управление на държавата. Особено колегите от НФСБ - че евроизборите не са пряко свързани с управлението. Аз имам друго виждане, но не мога да го налагам. И явно на евроизборите ще се явяваме кой както прецени. Така се очертава, така го виждам.

Подредбата на евролистата и водаческото място ли станаха "ябълката на раздора"?

- Няма никаква "ябълка на раздора". Повтаряте една и съща спекулация. Аз колко пъти трябва да повторя, пред колко медии, че никога не съм поставял въпроса за водачество и за листи! Никога! Как да го кажа по-ясно? Никога не е имало разговор за водене на листи. Можем ли да го отбележим веднъж завинаги?  

Тогава по-дълбоки ли са проблемите между вас - лидерите на трите партии? Идейни различия ли имате?

- Не виждам причини за този нездрав интерес към семейството на "Обединени патриоти". Досега такъв интерес съм виждал само към примерно отношенията между Златка и Благо Джизъса, нещо такова. Това е логично в сферата на жълтото и пикантното. Но проблемите между Патриотите, чак пък толкова да са важни за медиите? По-скоро го виждам като някакъв импулс, нещо, което повече върши работа и на ГЕРБ, и на БСП - това, да се представя, че има някакви страшни проблеми между Патриотите. Нашите идейни различия са били ясни още от началото. Валери Симеонов е против да имаме нормални икономически отношения с Русия, против енергийните проекти с участие на Русия, "за" санкциите срещу Русия. Аз съм на обратното мнение. Но това ние не го откриваме сега, ние си го знаехме и с тези различия сме се коалирали за управлението на България. Така че няма нищо ново.

Според социолозите обаче, ако се явите поотделно на евровота, няма да имате нито един представител в Европейския парламент и тяхната препоръка е да сте заедно.

- О, много са загрижени социолозите, които ни препоръчват това. Едно умилително отношение и загриженост виждам към това дали ще имаме, или няма да имаме евродепутат. Сега, като казвате социологията, не знам коя имате предвид. Има социология например, която показва, че на отворен въпрос, т.е. без да се изреждат партии, без да се насочва анкетираният към някоя партия, той се сеща за "Атака" в пъти по-често, отколкото за "Обединени патриоти" като цяло. Тоест  "Атака" е разпознаваемата сила сред всички тези патриотични формации. А социологията като цяло неведнъж е грешила в преценките си, примерно за "Атака" само ще говоря, че няма да влезем в парламента. Няколко пъти се е повтаряло това. След което се е оказвало, че не става така. Така че да не се вторачваме в прогнозите на социолозите - то все още има и доста време до изборите. Всичко е възможно. Най-възможното е, както обикновено, те да посбъркат малко в своите прогнози.

Доколко е вярно, че водите преговори с Николай Бареков?

- Аз не крия нищо. Ние с Бареков бяхме заедно на няколко форума в България. Председателят на Алианса на европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил беше тук. След това имахме среща в Кишинев, Молдова. Аз не крия контактите си с Бареков, който е член на ръководството на консервативния алианс и който дава възможност, проявява някакъв позитивен лобизъм партия "Атака" да бъде член на този алианс. Което я прави член на едно семейство от формации, в което е и Републиканската партия на САЩ, там са и много европейски партии, които имат критично отношение към Евросъюза и искат неговото реформиране и са против политиката на Макрон и Меркел за привличане на мигранти - "елате милиони мигранти тук в Европа". Ние сме за по-европейска Европа, по-суверенна и в икономически, и в цивилизационен план. Това са моите преговори с Бареков. Те са открити, публични, няма нищо тайно.

Да, но партията на Веселин Марешки стана член на едно друго семейство, в което е и партията на Марин Льо Пен. Притеснява ли ви патриотичната коалиция, която Марешки направи със земеделци, социалдемократи и отцепници от ДПС, бивши членове на Реформаторския блок?

- Не, не, напротив. Радвам се на всяка българска партия, която комуникира с партии като тази на Льо Пен. Ние също много отдавна имаме контакти там, с австрийската "Партия на свободата" на Щрахе, те са сега в управлението. Предстои да се видим и със Салвини, да направим контакт и с "Лигата", с предишното ръководство на която имахме връзка. Няма нищо лошо български партии да се присъединяват към консервативни и антиглобалистки формации. Напротив, това ще направи присъствието на подобни формации по-силно утре в Европа, евентуално в Европарламента, и те ще могат да определят дневния ред на Европа.

Но Марешки и неговата коалиция се явяват като конкурент на "Обединени патриоти" и посягат към вашия електорат.

- Няма нищо фатално, конкуренцията е хубаво нещо. Възможно е да се разшири този електорат. Аз не разглеждам политическото присъствие като някакво бракониерство, че някой ще ми вземе електората. Нали това е смисълът на демокрацията? Аз съм се борил да има много различни партии, да се състезават, хората да могат да избират. Така че няма нищо драматично Марешки да бъде в тази ниша. Нищо чудно да работим заедно. Така го виждам.

Иронизирате ли Цветан Цветанов, когато го наричате "голям политик" и го сравнявате с генерал Дьо Гол?

- Напротив, той е голям - и на ръст е висок, и в профил леко прилича на Дьо Гол, така че е съвсем сериозно.

Имате предвид неговото майсторство да осигурява кворума с ДПС и "Воля", без да разчита на Патриотите?

- Ами, наистина проявява майсторство, да. В това отношение няма равен, както се казва.

Решението за преговори със САЩ за "Ф-16" не се ли яви като поредната разделителна линия във вашата коалиция?

- Ами, не знам дали се е явила така внезапно като разделителна линия, защото моята позиция е много ясна от години. В парламента аз предложих нещо много прагматично. Държавата САЩ, не НАТО, ползва у нас четири военни бази вече 12 години, без да плаща стотинка. В същото време ще преговаряме с държавата САЩ, хайде не с нея, а с фирмата производител, за самолети за близо два милиарда лева. Някак си не ми се вижда честно и коректно партньори в НАТО като САЩ, огромна държава, мощна, несравнима с България, да взима пари за своите самолети, а да не плаща за базите. Аз предложих бартер. Още повече  че има такива прецеденти. САЩ подариха на Египет съвсем наскоро 16 от същите изтребители "Ф-16", а на Индонезия - 24 броя. Това са държави извън НАТО. На такива държави им подаряват самолети, на България й искат пари - изчислявахме с мои колеги, че при нас се пада най-висока цена на самолет. Просто някак си не е партньорски коректно.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче твърди, че "Ф-16" е най-доброто, което страната ни може да купи.

- Най-доброто е България да не дава тези два милиарда за самолети, а част от тях да даде за сфери, които са наша предизборна тема. Утре хората мен ще питат, както и военния министър, и Симеонов също, какво стана с пенсиите, за които говорехте, че ще направите минималните 300 лева. Оказа се, че за изтребители има милиарди, а за пенсии няма. Това ще питат хората и няма какво да ги укоряваме, те ще са прави. Затова най-доброто за България беше да се постигне договорка за подаряване на авиационна техника и спестяване на тези пари, за да може да ги използваме по-рационално.

Говори се, че НФСБ настоява Валери Симеонов да стане съпредседател на парламентарната група, пък вашата партия не била съгласна.

- Това е пак от типа кулоарни слухове. Като се съберем на група или на Коалиционен съвет, никога не е ставало дума, никой не е поставял въпрос за съпредседателство. Ако някой тепърва представи този въпрос, ще го видим, ще го обсъдим. Но до момента не е представян.

Какво стана с вашето предложение евродепутатите да даряват по-голямата част от заплатите си за лечение на деца? Някои провидяха, че тази идея е насочена срещу Ангел Джамбазки.

- Защо само срещу него, те са 17 човека? Аз виждам доста разум в това, защото говорим за едни много сериозни заплати, а знаете, че българите гледат накриво малко евродепутати да получават такива огромни пари. В същото време средните доходи тук да са много по-ниски и да се събират дарения за лечение на деца, да се правят кампании. Би могло да се направи един фонд, в който да бъде целево насочено финансиране от тези заплати. Аз не мога да накарам евродепутатите насила, това трябва да е доброволен акт. Но нека всеки да каже: да, искам или пък не, не искам, не смятам, че е нужно. И с това да излезе в кампания. Защото иначе само се броят бройките - тези вземат 6, тези - 5, тези - 7, сякаш броим някакви голове в мач. А какви ще са тези хора, какво ще защитават, какви позиции ще заемат, какво ще е мнението им по джендър философиите, по мигрантите, по важните за Европа, даже фатално важните въпроси? Това е основното. И би могло хората, общественото мнение, да изискват дарителство от евродепутатите. Нека да декларират сега колко пари са сложили в сметка от евродепутатството. Оказа се, че те не се отчитат пред нашата Сметна палата. Ние тук - български депутати, общински съветници, всички партийни лидери и прочее, сме длъжни да декларираме всеки лев и всякакъв имот. А евродепутатите се оказват извън граждански контрол. Това също трябва да се помисли как да стане законово, така че да са наясно хората. Отива евродепутат с нула евро спестявания и свършва мандата с половин милион евро примерно. Има такива случаи, няма да посочвам имена.

 

Волен Сидеров е роден на 19 април 1956 г. в Ямбол. Завършва Техникум по полиграфия и фотография в София, а преди няколко години и теология в Шуменския университет. Журналист по професия. Бил е главен редактор на в. "Демокрация", после работи в други печатни издания, води и телевизионни предавания. През 2005-а създава партия "Атака", която влиза в парламента. През 2006-а се кандидатира за президент и стига до балотаж с Георги Първанов. Депутат в 40-ото, 41-вото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във