Банкеръ Daily

Позиции

Пак ще късаме оковите на веригите

Хипермаркетите в България трябва да предлагат повече български стоки! Болката е позната, а пръст в отдавна отворената рана сложи пак Корнелия Нинова. След среща с Асоциацията на млекопреработвателите вицепремиерът и министър на икономиката заяви ангажимент за законодателни промени. За кой ли път, защото още през 2017 г. депутатите от БСП внесоха проект за ремонт на Закона за храните, според който търговските вериги трябваше да продават определен процент български стоки при съкратени срокове за разплащане с производителите. 

"Шумно рекламираните мерки за защита на родното стигнаха само до предоставяне на площи във веригите за продажба на български регионални продукти. Толкоз. Няма проценти за български стоки, няма отстъпки, няма облекчения за такси, реклами и т.н. Колко му е търговецът да задели два щанда и какво от това?!“ Казвам със съжаление: това е имитация на защита на българския национален интерес. И отново предлагам да приемем закона, внесен от нас още през 2017 г., ако наистина сме загрижени за българското“, коментира лидерът на БСП.

Всъщност, онова постановление трябваше да хвърли спасителен пояс на производителите ни в корона кризата. „Война с никой не водя!", декларира бойко тогава земеделският министър на ГЕРБ Десислава Танева. Само че станахме свидетели на поредния управленски водевил, приключил набързо с обичайното фиаско. След гръмовна размяна на удари от медийна дистанция бе спретнат един дружески брифинг, на който за пореден път потребителите бяха направени на маймуни. А до "заравянето на томахавките" се стигна, след като веригите отсякоха, че това няма как да стане. Зададен бе и енигматичния въпрос дали министър Нинова не гони преразпределяне на пазара в полза на някой едър олигарх?

Иначе имало разбиране за онова, какво означава „по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител”. Веригите били представили мерки, „с които да предложат по-добри канали за достигане на продукцията на малките производители до потребителите”. От брифинга не се разбра какви точно са те, но пък имаше лек опит за сплашване: видите ли, ако спрат да ни продават прескъпо вносните боклуци, ще блокират и продажбата на български стоки в Европа. Така, след като размътиха водата, правителството и хипермаркетите  „плеснаха и се прегърнаха“ публично. Оттогава досега всеки да решава на кое да вярва.

Същото важи и за другата линия, по която ни пробутват Брюкселско зеле - за разликите в качеството на храните между старата и новата Европа. След първоначалните скандални разкрития и признаване на проблема с половин уста Европейската комисия излезе с такива йезуитски констатации в доклади по две отделни проучвания, че направо ни събра очите. Установени били различия в половината изследвани продукти, но разликите в качеството и съставките били сетивни и не следвали географски модел. Пък и Комисията дала за прилагането на евро-законодалството за храните и предложила изменение на съответната директива. Към днешна дата всичко си и същото. 

Та Нинова да натиска, че да стане ясно има или няма такава държава, която да не дава пет пари за качеството на храните, което е определящо и за качеството на живот. Но пък и българските производители да се замислят с какво продукцията им бие вносната откъм сурогатни добавки и химия, че забравихме вкуса на българското. Открият ли, държавната подкрепа ще е заслужена, а оковите на веригите - разхлабени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във