Банкеръ Weekly

Христо Проданов, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Още очакваме оставката на министъра на културата


"Единствената партия, която има приета програма - и това е "Визия за Европа", е БСП."

"ГЕРБ водят война срещу всеки, който казва истината за това, което се случва в България."


 

Г-н Проданов, предизборно ли се захвана БСП с качеството на строителството на пътищата?

- Не, това е една от основните функции на опозицията. С броя народни представители, с които разполагаме, трудно можем да прокарваме нашите политики и предложения, дори те да са доста добри и смислени. В тази връзка другата основна функция на опозицията е да показва на обществото истината за сегашното управление и за това как се изразходват обществените средства. Това се прави по линия на парламентарния контрол и чрез получената информация в нашите приемни за нарушенията и, бих казал, кражбата, която се извършва днес в България.

Добре, но това, което се получава, е скандал след скандал. Един скандал захлупва друг и нищо повече не следва, няма никакви последици.

- Аз съм съгласен, че в крайна сметка точно така се получава. Но тези скандали са провокирани от начина на управление, от управляващите. Защото ако всичко в България се случва така, както трябва, то няма да има база за тези скандали. Но след като в страната всичко се случва така, както не трябва да се случва, то това поражда скандалите и опозицията не може и не бива да си мълчи. Ако ние си замълчим за тези злоупотреби, се превръщаме в съучастници.

Защо така упорито настоявате за смяна на състава на ЦИК? Разчитате на по-голяма квота или не харесвате сегашните членове?

- Ние искаме единствено и само да се изпълни законът. А според него на 21 март изтича мандатът на сегашната ЦИК. И пак според същия закон между един и три месеца преди изтичането на мандата трябва да започне процедура по избора на нов състав. Ние изчакахме малко, за да видим дали управляващото мнозинство ще поеме инициатива да започне тази процедура, и като видяхме, че те нямат намерение да я стартират, сигнализирахме и правим съответните предложения, за да може това да се случи. Ние сме за спазване на закона, защото в крайна сметка е необходимо да има и някаква равнопоставеност. В началото на седмицата бях на обществено обсъждане във връзка с измененията в закона за ДДС и факта, че до 31 март всички регистрирани по ДДС фирми трябва да си сменят касовите апарати. Ако те не успеят да направят това, какво следва за тях? Глоби. Значи, ако те не изпълнят закона, ще понесат санкции. А парламентаристите от управляващото мнозинство, ако не изпълнят закона, за тях не следва нищо. Това е всичко друго, но не и равноправие.

Защо извадихте записите "Ало, Банов съм", след като Елена Йончева беше обвинена от прокуратурата в пране на пари от КТБ? Това вашият отговор ли е?

- Не, това е изкарване на информация, за която ние бяхме сезирани, и както ви казах, ако бяхме замълчали, щяхме да се превърнем в съучастници. Това, което направихме ние, е да алармираме обществото за този проблем и дадохме на компетентните органи всичките материали и документи, които имаме, за да може те да разследват, да си свършат работата и да кажат това, което очаква българското общество, а то е единствено и само истината. В крайна сметка знаете, че по същия казус, само че касаещ друг период, по-последващ период от строителството на "Антична Сердика", вече има произнасяне и на втора съдебна инстанция, а решението е против държавата и държавния интерес. Така че вредата за държавата може да се окаже доста по-голяма от това, което ние изнесохме и сезирахме прокуратурата.

Вие каква реакция очаквахте от управляващите? Оставка на министъра на културата?

- Ние продължаваме да я очакваме.

Да, де, но този път премиерът Борисов не пожела да "изгори" бушона.

- Ами, правилно. Ако наистина не иска да "изгори" бушона, то да "изгаря" премиера и цялото правителство.

Защо БСП още стои в парламента? Казвате, че е изчерпан и произвежда само брак. Но стоите в него и крепите кворума. Защо не го напуснете?

- Нека да уточним. Това, което казахме преди време, е, че излизаме сред хората, за да представим нашите идеи за визията за България. В продължение на три месеца ние обиколихме всичките общини и райони и направихме доста сериозна дискусия във връзка с "Визия за България". Проведохме над хиляда срещи, получиха се много предложения по първоначалния й вариант, голяма част от тях бяха отразени в окончателния документ, който приехме в края на януари на заседанието на конгреса. Така че това, което заявихме, го изпълнихме в пълна степен и смятам, че то беше абсолютно полезно както за БСП, така и за гражданите, които се включиха в тези обсъждания.

И все пак  защо продължавате да стоите в този изчерпан парламент?

- Аз не мога да дам едноличен отговор на това защо продължаваме да участваме в заседанията на парламента, защото нямаме решения на парламентарната група, на Националния съвет - органите, които вземат решенията за БСП. Така че не искам да се ангажирам с отговор на този въпрос.

Не закъснявате ли с подготовката на структурите си за изборите? Г-н Цветан Цветанов вече активно обикаля страната...

- Аз бих ви задал друг въпрос. Вие чули ли сте някоя от партиите, която възнамерява да се яви на европейските избори, да има приета програма за тези избори? Аз смятам, че единствената партия, която има приета програма - и това е "Визия за Европа", е БСП. Това е основното, с което ние трябва да се явим на тези избори - политиките, а не хората и апарата, когото Цветанов в момента обикаля и се опитва да го стяга. Това, което се случва при нас, е нещото, което трябва да се случи в една истинска партия - приемаш документа, с който се явяваш на изборите. В момента вървят събрания на основните партийни организации в цялата страна, които обсъждат този документ, и съответно на базата на този документ номинират лицата, които смятат, че биха се справили с изпълнението на тази политика.

Вие сам знаете обаче, че хората не четат програми, а слушат какво им се казва и гледат тези, които го казват, т.е. личностите.

- Това е грешен подход, защото в крайна сметка политиката е дебат и борба на идеи. Така че, когато не четем идеите и това, което ни се предлага за бъдещето като развитие на Европа, според мен е грешен подход. Личностите трябва да са тези, които изпълняват дадената политика. Тоест политиката да не се прави заради личностите. А личностите да изпълняват политиката.

БСП твърди, че се стреми към предсрочни избори. Но за да има шанс те да се случат, за да имате основание да настоявате за тях, е необходимо да победите на евровота.

- Само че аз смятам, че няма вариант това да не стане. Разговорите, които водя, и това, което виждам - немотията, бедността, факта, че се намираме на дъното на всички положителни класации в Европа, показват, че хората искат алтернатива. И тази алтернатива се казва БСП, тя ще спечели изборите на 26 май.

Според социологическите проучвания ГЕРБ продължава да води пред БСП с процент - процент и половина. Един от изводите на социолозите е, че хората искат ГЕРБ да се махне, но не припознават алтернативата в БСП, те се оглеждат за нещо трето.

- Нещо трето фактически няма време да се появи. Така че алтернативното и различното на това, което се случва днес в България, е точно БСП. И аз съм сигурен, че това е причината, която ще ни доведе до победата на европейските избори.

Нали не се съмнявате, че обвиненията на вашите опоненти, че БСП е антиевропейска партия, че дърпа към Орбан, ще се засилват с всеки изминал ден и това няма да е във ваша полза.

- В крайна сметка ние сме пробългарска партия. Ние сме първо българска, след това социалистическа и най-накрая партия. Всичко това, което пише в програмата "Визия за Европа", е свързано с тези репери в наименованието ни. Българският интерес, социалните права на хората в България и в Европа - всичко останало е на заден план. А това, което говорят нашите опоненти в лицето на Цветанов и другите, които ходят ежегодно да закусват в САЩ, не му обръщаме особено внимание.

Вие успяхте да се скарате и с ПЕС по някои важни теми. В този смисъл  ще има ли проблеми при реденето на листата на БСП за евроизборите? Станишев срещу Йончева ли е положението в момента за водаческото място?

- Моите наблюдения са, че в момента има номинации и за двамата - и за Сергей Станишев, и за Елена Йончева. Процедурата в БСП е ясна. След като минат събранията на партийните организации, продължават общински и областни конференции  и в началото на април Националният съвет ще подреди листата. Тогава ще видим членовете на Националния съвет какво място ще отредят на всеки един от тези, които са номинирани.

Как ще коментирате опита да се организира протест срещу президента Румен Радев?

- Ами, както казахте, опит. Аз видях, че имаше 20-30 човека, което реално е лесно за организиране. А кой стои зад тази организация  нямам информация. В крайна сметка всеки е свободен да протестира и да изявява своите позиции. Аз не смятам, че президентът Радев е харесван на сто процента от всички българи, а и най-вероятно няма такъв човек по света. Това е нормално.

Не подозирате ли ГЕРБ? Те водят война с президента.

- Това е очевидно. Но ГЕРБ водят война срещу всеки, който казва истината за това, което се случва в България. Те водят война и срещу БСП, и срещу президента, срещу всеки, който не е в тяхната завера, бих казал.

 

Христо Проданов е роден на 24 март 1977 г. в Панагюрище. По професия е инженер и икономист. Владее английски и руски език. Депутат за първи мандат в 44-ото Народно събрание. Член е на Комисията по икономическа политика и туризъм и тази по въпросите на децата, младежта и спорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във