Банкеръ Daily

Позиции

Още една златна кокошка кацна в полога на МВР

Перото за МВР в държавния бюджет за следващата 2022 г. май ще порасне и вътрешното ведомство завинаги ще циментира статута си на мегаминистерство. Или по-скоро на институция с мегабюджет. Това предположение се завъртя във пространството, след като Съветът по сигурност при правителството реши в четвъртък (9 септември) да прехвърли отговорността за оградата по границата ни на МВР.

"МВР съвсем навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към вътрешното министерство, имаме и съгласието на областните управители", мотивира се по време на заседанието служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

И така - съветът разреши и тази златна кокошка да мъти в полога на МВР! С това решение служебното правителство революционно разтовари областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково от ангажиментите им за поддръжка на съоръжението. И... пренасочи парите за тази поддръжка към ненаситната паст на МВР: около 12 млн. лв. годишно. Ако може да се вярва на статистиката, естествено, според която от построяването на съоръжението през 2013 г. досега са похарчени близо 200 милиона.

В такива случаи обаче на статистиката не трябва да се вярва, тъй като парите със сигурност са повече!

След 2014 г. "пограничните" пазарлъци взеха да стават на тъмно. Законотворците от ГЕРБ и техните коалиционни ортаци със закон обявиха оградата за стратегически обект. И позволиха губернаторите на Бургас, Ямбол и Хасково директно да сключват договори със строителните компании, а не да се "размотават" с някакъв си Закон за обществените поръчки.

А през 2018 г. ГЕРБ и "Обединените патриоти" стигнаха още по-далеч - ремонтираха закона така, че бъдещите ремонти и поддръжката на оградата да се извършват без обществени поръчки.

Така оградата се превърна в кокошка, която снасяше златни яйца и в портфейлите на "правилните" строителни компании, и в джобовете на техните политически меценати. И от близо 250 000 лв. за "ограден" километър през 2013 г., през 2017 г. цената изведнъж скочи и прескочи... 1 млн. лева. За всеки един от новоизградените "патриотични" километри...

Това сочат простите сметки. Първите 30 км бяха директно договорени по времето на кабинета "Орешарски", а през 2018 г. Симеонов се похвали че струва 180 милиона. Мизата бе вдигната още от бившият № 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов, който пък сметна, че за оградата са похарчени 200 млн. лева.

Колко точно пари е глътнала оградата, не се знае. Но служебният вътрешен министър Бойко Рашков бързо пресметна, че на първо време за ремонт на съоръжението са необходими около 4 млн. лева.

И тъй като за поддръжката вече ще се грижи "Гранична полиция", значи парите ще трябва да ги даде МВР. А това министерство се е славило досега с това, че дори и два милиарда да му стане бюджета, все ще иска допълнителни средства - било за заплати, или за възнаграждения при пенсиониране, за гориво, чепици и прочие.

Явно от сега нататък МВР ще приплаква за допълнителни пари и за бодливата тел по границата. Те, разбира се, отново ще излизат от нашия джоб на почтени данъкоплатци. Очевидно ние няма да почувстваме разликата между преди, когато средствата за оградата се изливаха в джобовете на строителите и политическите им благодетели, и оттук насетне, когато парите ще отиват към бездънния джоб на МВР.

Ала какво да правим? Както е казал мъдрият народ - човек както и да си върти задника, все отзад му се пада...Нек' сме живи, нек' сме здрави, нек'...

Facebook logo
Бъдете с нас и във