Банкеръ Daily

Доц. Иво Инджов пред „ БАНКЕРЪ“:

Очертават се нови избори през юли

Г-н Инджов, означават ли изборните резултати край на ерата Борисов и управлението на ГЕРБ?

Все пак ГЕРБ спечели изборите, макар и с доста по-малко от социологическите прогнози, и ще има най-голямата парламентарна група. Да не забравяме, че тази партия държи и повечето общини в страната, където има много голям финансов и административен ресурс. Не бих казал, че точно изборният ден сложи точка на ерата Борисов, но той беше втората важна крачка в посока на демонтирането на този порочен, корупционен, олигархичен модел на управление, придружен с отблъскващ политически език. Първата бяха протестите от миналата година.

В парламентарно отношение позицията на ГЕРБ - след изчезването на необходимите политически подпорки - сякаш е цуг-цванг, липса на полезен ход. Така ли е, според Вас?

След изпадането на ВМРО, ГЕРБ ще бъде най-самотната партия в парламента, а лидерът й - най-самотният политик. Обичаше да казва, че стои сам като куче в Банкя, нещо подобно ще му се случи сега и в политически план. Всички партии от бъдещия парламент изрично декларираха, че няма да взаимодействат с него. Така че ГЕРБ най-вероятно ще минат в опозиция, макар че по конституция първи ще получат мандат за съставяне на кабинет. Новият момент е, че БСП няма да получи втория мандат по право, защото остава трета политическа сила. Втора е партията на Слави Трифонов и тук ситуацията може да се отпуши.

Това означава почти сигурен кабинет с мандата на ИТН.

Имаше спекулации за правителство на малцинството с мандата на ГЕРБ, но ако Трифонов подкрепи такъв вариант, това би означавало политическо самоубийство. По-вероятно е шоуменът да опита да състави програмно правителство от експерти, които да бъдат посочени от ИТН, ДБ, Изправи се! Мутри вън!, със задължителна подкрепа на депутати от БСП. Което не е невъзможно, но е с ниска степен на вероятност.

Може би не е толкова невероятно, защото след срамът, който БСП понесе, може би хората там ще станат по-отворени към чуждите програми.

По-вероятно е да се очакват нови предсрочни избори през лятото, може би в края на юли. Ако все пак бъде излъчено експертно правителство, неговият хоризонт също ще е къс: преработка на Изборния кодекс – видеонаблюдение, дистанционно и електронно гласуване и пр., ревизия на 11-годишното управление на Борисов... Правителството с кратък мандат би могло да свърши тази работа до есента, след което да се отиде на предсрочен вот с по-ясен идеологически и програмен сблъсък. Защото сегашните избори бяха референдум „За“ или „Против“ Борисов.

Извънпарламентарна опозиция няма ли да пропусне изгодна възможност за овладяване на политическата ситуация, позволявайки на ГЕРБ, БСП и ДПС да се преустроят и мобилизират до есента?

Така е. Моето лично пожелание е те да оставят настрана неразрешимите си проблеми, да забравят за разделителните линии, които сами прокараха, и да се опитат да съставят дългосрочен кабинет. Но пак повтарям, ще са им нужни и депутатите на БСП, иначе сметката не излиза. Политическият реализъм ме кара да мисля, че това няма да се случи.

Изключвате ли варианта ГЕРБ да се преобрази в конструктивна опозиция, с цел заличаване на негативите? Или да възвърне обществения си авторитет като се присъедини към реформаторите?

Те използваха такава риторика, като направиха на коляно проекта за конституция.

В един момент дори бяха готови да оглавят и протестите срещу себе си.

В политиката не трябва да изключваме нищо. Но условието партия ГЕРБ да бъде припозната като конструктивен партньор е оставката на Борисов и оттеглянето му от политическия живот. Ако той се опита да играе ролята на Доган в ДПС, това няма как да се получи.

В следизборната си поява - под кроткия снежец в Банкя, Борисов изглеждаше хем изнервен, хем притеснен, хем агресивен, но... и сговорчив. И заговори за някакво експертно управление под негово ръководство до декември. Какъв знак е желанието за тази отсрочка?

Тази поява беше много странна – от една страна притеснен, а от друга ядосан, уплашен и заплашващ, при това - моли за експертно правителство. Сюрреалистична сцена – с официален костюм, на фона на прословутата джипка, под сипещия се на парцали априлски сняг. Защо той иска тази експертна отсрочка до декември? Няма как да хване дикиш, че е заради усвояването на евросредствата, защото тези пари ще започнат да идват чак от лятото и до декември срокът за усвояването им е много къс – те се усвояват с години, колкото е програмният им период. Ако пък има предвид овладяването на корона кризата, това би било легитимно искане, но овладяването се прави не от джипката и от министър-председателя, а от компетентните здравни власти. Очевидно търси време, за да пренареди картите си или да замете някакви следи във властта.

ДПС, припознато от улицата като основен стълб на задкулисието, падна значително под очакванията си. В следизборната нощ обаче Карадайъ завоалирано и мистериозно спомена за някакво „модерно коалиране“. Как разшифровате тази фраза възможно ли е сараите да готвят нов план за приобщаване към властта?

ДПС неведнъж са спасявали ГЕРБ в решителни парламентарни гласувания, макар да твърдят, че са опозиция, а в предизборните митинги говореха за милиционерското минало на Борисов и за ролята му във „възродителния процес“. Сега пак искат да участват във властта, но след това слабо представяне, не вярвам да им се получи. Ако останат пети, това ще ги декласира в очите на политическия елит и повече няма да бъдат парламентарен балансьор.

Звучен шамар получиха и т. нар. патриоти. Какво показва това – че националистическият вот е иззет от други партии или че „патриотите“ са отвратили електората от себе си?

Еднозначен отговор засега няма. Най-вероятно част от този вот е отишъл при Слави Трифонов, възможно е и при Божков. Не е изчезнал, но е силно сепариран. Важното е да не се радикализира.

Строши ли се моделът, наричан метафорично „КОЙ“?

Ако съдим по демонстративното оттегляне на Пеевски от политиката, бизнес начинанията и медиите му, както и по срива на ГЕРБ и ДПС, моделът е силно напукан. Но по-важно е какво става във вътрешността му. Нужни са още тласъци, за да бъде строшен. „Избори до дупка!“ - имаше такъв лаф навремето.

Авторът му, агент „Николай“, сега е сред стожерите на статуквото. А те облъчват народа, че изборите коствали много, а демокрацията излизала скъпо...

Скъпо излизат обществените поръчки с нагласени победители, неефективното саниране, покупките на ненужни неща за държавната администрация. Не трябва да се плашим от изборите.

Промяна или подмяна се случи в неделя?

Втората стъпка към промяната.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във