Банкеръ Weekly

Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители":

Очакванията са излъгани

Г-н Николов, защо твърдите, че очакванията на обществото, че въвеждането на SЕРА  ще поевтини международните преводи в евро са излъгани?

- Защото очакванията бяха за намаляване на таксите. Но две трети от проверените от нас банки не го направиха.

Кой трябва да следи как се въвеждат изискванията на SЕРА?

- Само БНБ. Но тя го прави, а и от гледна точка на формалните технически изисквания няма никакви забележки, механизмите са налице, но няма желания ефект. А ефектът трябваше да бъде - първо, бързина в рамките на Европа, и второ, конкурентни цени в таксите и комисионите. Намаления в цените трябваше да има, защото банките не плащат скъпо на S.W.I.F.T., защото преводите не минават през Америка. Идеята беше да се оптимизират разходите и оттам вече това да се отрази в тарифите. Само че при нас не се получи.

В Стара Европа получи ли се?

- Нямаме възможност да проверим как се е отразило в еврозоната, но според достоверни източници намаляването на цените е било всеобщо.

Имаше ли разлика в изискванията за еврозоната и за страни като България?

- Само в сроковете. За нас последната дата беше краят на октомври 2016-а, а за евровите държави - март 2014-а.

Има ли база за сравнение по отношение на цените между отделните банки у нас?!

- База за сравнение няма. Някой банки ги пишат "превод по SЕРА" - "превод извън нея". Други пишат "ЕИП" - европейско икономическо пространство. По много различни начини са оповестени тарифите и това обърква всеки потребител да си избере максимално изгодна оферта.

Какво ще правите с резултатите от изследването?

- Ние направихме това проучване не с цел да ядосаме някой регулатор, а за да сме полезни на хората да могат да правят информиран избор.

Направихте ли съпоставка между фирмите за бързи преводи и банките?

- Не сме, но идеята е добра.

Ако влезем в еврозоната, таксите ще се намалят, нали?

- Да, и тези входящи такси за преводи от чужбина най-вероятно ще паднат. Надявам се с нашето проучване да дадем още един аргумент в полза на приемането на еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във