Банкеръ Weekly

Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред в. „БАНКЕРЪ“

Обществото иска политици, които намират общ език


Местните избори ще са една оценка за работата на депутатите, на правителството и дали днешната формула на управление е правилна.

ГЕРБ е единствената политическа формация, която през последните 10 години е влязла в смесените региони и иска да предложи алтернатива на избирателите

 


Г-н Цветанов, отхвърлянето от парламента на антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева не е ли шамар и за правителството?

- Невинаги механичният сбор между ГЕРБ и Реформаторския блок може да трасира определени цели на правителството. Имаше много възражения срещу този законопроект и те бяха публично изразявани както на Председателски съвет, така и от представители на отделните парламентарни групи. Може би грешката е, че нямаше необходимото обсъждане, което да доведе до оптимизиране на текста, внесен от Министерския съвет. И съм убеден, че ще влезем в хипотезата с конституцията. Спомняте си, че първият вариант на промени в нея, който внесохме, не можа да събере необходимия брой депутати. И затова се стигна до едни допълнителни разговори, които бяха проведени между всички останали парламентарни групи, за да постигнем тези 180 подписа, събрани за конституционната реформа още преди лятната ваканция.

Да, но на първото заседание на комисията за промени в конституцията преди дни АБВ оттегли своята подкрепа, което значи, че пак го няма необходимото мнозинство?

- Всички останали представители обаче дадоха подкрепата си и  ако пак приемем механичния сбор, се събираме 177 депутати. АБВ, БСП и „Атака“ засега излизат извън тази аритметика. Но в един конструктивен разговор, когато влезем в същността и детайлите на това, което правим, съм убеден, че можем да получим съответното разбиране от АБВ и дори частична подкрепа от определен брой депутати. Специално искам да подчертая, че когато обсъждахме варианта за събирането на 180 подписа, президентът Георги Първанов изигра съществена роля депутати от АБВ да се присъединят към подписката.

Все пак отрицателното гласуване за антикорупционния закон не е ли фалстарт на реформите?

- Гласуването в четвъртък (3 септември) ни кара отново да си направим изводи, че трябва да бъдем много конструктивни, много диалогични и много прецизни в текстовете, които влизат в пленарната зала. Невинаги можем да кажем, че е направена най-добрата експертиза, когато се внася един законопроект. В Народното събрание има осем парламентарни групи и всяка от тях има своите експерти, които работят по окончателното съгласуване на текстовете както на първо, така и на второ четене. Убеден съм, че това, което ще бъде направено в предстоящите седмици и месеци, е да говорим с всички, а и да се съобразим с препоръките на Европейската комисия. Категорично мога да заявя, че групата на ГЕРБ, въпреки че имахме своите възражения по някои от текстовете, застанахме твърдо зад законопроекта, защото за мен първото гласуване е заявената политическа воля на начертаните приоритети.

Доста противоречиви тълкувания се получиха за срещата ви на втори септември заедно с премиера Борисов със съпредседателите на Реформаторския блок. Искахте да успокоите по-малкия коалиционен партньор, че резултатите от местните избори няма да преформатират коалицията и правителството ли? Или обратното - да ги предупредите, че ако резултатите са лоши, ще има промени?

- Всеки избор е тест за всяка една партия, която участва в този процес. Аз си спомням 2003 г., когато бяха местните избори, после имаше парламентарни, след това през 2007-а пак местни... И тогава можеше да се види какво е отношението и оценката на избирателите към съответното правителство. Разбира се, че за нас е важно да видим какъв ще е резултатът сега на ГЕРБ, на Реформаторския блок и дали действително можем да получим тази обществена подкрепа, която да ни даде сигурността и убедеността, че се движим в правилната посока. Когато един участник в изборите получи много нисък резултат, това означава, че има проблеми и трябва да подобри кондицията си, да промени цялостната си политика. В този смисъл местните избори ще са една оценка за работата на депутатите, на правителството и дали днешната формула на управление е правилна. Но не бих искал да казвам какви ще са изводите след вота - нека първо да видим какви ще са резултатите. Смятам, че и премиерът Борисов подчерта много ясно каква ще е позицията на партията ни на предстоящите избори.

Каквото и да си говорим, вие продължавате да разчитате на ДПС за важни, стратегически гласувания. Това посочи в изказването си в първия пленарен ден след лятната почивка и лидерът на движението Лютви Местан. Според анализаторите е все по-видимо сближаването между ГЕРБ и ДПС, а сега ще се открият и нови хоризонти в тази посока, след като Делян Пеевски осветли бизнеса си и се говори, че ще напуска политиката, както посъветва Бойко Борисов...

- Ако преди фиксацията и персонализацията върху дадени личности от определени политически партии е можело да се приеме за допустимо, защото е носело някакви позитиви за техните конкуренти, то сега е друго. Днес обществото иска да вижда резултати, политици, които намират общ език, въпреки различията си. И смятам, че в това, което ние сме формирали като поведение, има сблъсък на политически идеи. Мисля, че е много погрешно да се правят някои внушения през последните няколко месеца. Ще се върна на периода, когато бяха събрани подписите за конституционните промени. Сто и осемдесет подписа бяха невъзможни, ако Радан Кънев и Лютви Местан не бяха провели множество интензивни срещи. И в общи линии намалиха взаимните атаки, което очерта възможността и перспективата да се съберат тези 180 подписа. Трябва ли ние да тълкуваме, или да правим внушения, че Радан Кънев предаде Реформаторския блок, след като седна да говори с г-н Местан и представители на ДПС? Политиката е много добра за държавата, когато политиците намират общ език по важни национални теми. Тук не говорим за някои опити, които са правени през годините назад. Кажете ми едно гласуване, за което смятате, че ДПС и ГЕРБ са били единствените, които са го подкрепили? Но пък видяхте, че когато сме единствени - ГЕРБ и Реформаторският блок, не сме в състояние да приемем един така важен закон, който беше публично оповестяван като основен приоритет както на правителството, така и на съответните парламентарни групи. Категорично мога да заявя, че ние сме единствената политическа формация, която през последните 10 години е влязла в смесените региони и иска да предложи реална алтернатива на местните избиратели. И всички тези партии, които са от началото на прехода, и тези, които сега са част от Реформаторския блок, и БСП, и всички останали, които са били до 2005-а, те всъщност оставиха тези региони на ДПС. Трябва ли движението да носи вина за това? Вина носят тези, които са го допуснали. И това са тези политици, които днес излизат и казват: ние се борим срещу... Давам пример: излиза някой и казва - ние се борим срещу някакво статукво. Ама, ако ти си участвал в създаването на това статукво? Да вземем кмета на Хасково. Какво ще направят от Реформаторския блок? Ще подкрепят Георги Иванов, за когото имаше толкова много журналистически разследвания? Нашият кандидат, г-н Беливанов, е в пъти по-стойностен, по-достоен и е прозрачен в работата си.

Не Ви ли притеснява, че ръководствата на вашите организации в Провадия, в Лом и на други места напускат, несъгласни с предложените кметски кандидатури? В Провадия дори има обвинения, че това е човек на ДПС.

- Когато човек не е на терена, не знае същността на нормалния политически живот на една партия и оценката, която дава обществото, може да се направят различни тълкувания и внушения. Ще кажа, че Диана Агностева е била преди това към ДСБ, не към ДПС и е демократично мислещ човек. Издигаме я като кандидат, защото досегашният общински ръководител влезе в удобната схема, в която в момента влиза Реформаторският блок както в Хасково, така и в Монтана. Ние не искаме да държим статукво, което е вредно за общината. За Лом нямаме никакви притеснения. Сега може да се види доколко са били лоялни и принципни всички наши членове и симпатизанти там. И дали единственото, към което са се стремели, не е кметският пост? Нормално ли е Пламен Цеков, който се възприемаше като единствен възможен кандидат за кмет в този град, сега, за да задоволи егото си, да отиде при Татяна Дончева...?

Но той е ваш кадър. Беше депутат от ГЕРБ, направихте го шеф на Здравната каса.

- Да, да, да...Периодите, когато партията е в опозиция, са много здравословни. И в периоди преди избори, когато започват да се избистрят истинските лица на тези хора, партията, както каза г-н Борисов, се очиства. Това е силата на ГЕРБ. Трябва да Ви кажа, че няма община, няма населено место, което да не съм посетил поне пет пъти през годините, в които се занимавам с политика.

Вашите опоненти казват, че начинът, по който организирате избори, може да се определи така - „искаме всичко, на всяка цена с всички средства“. Това бил методът „Цветанов“. Така ли е?

- Не. Ако говорим за метода „Цветанов“, както ми задавате въпроса, това е ежедневна работа. От 2006-а насам. От

тогава методът „Цветанов“ е, че в понеделник тръгвам от София и се прибирам в петък или в събота вкъщи. През цялото това време съм обикалял от село на село, от град на град, от голяма в малка община, за да покрия целия този пъзел, за да докажа, че партията ГЕРБ има своята представителност във всяко едно кътче на страната. ГЕРБ е може би една от малкото системни партии в България, която за девет години е побеждавала в девет национални избора. И вероятно е единствената народна партия, която изцяло припокрива профила на ЕНП.

Разговора води Елизабет Дафинова

 

Цветан Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. Завършил е НСА. После работи в системата на МВР. Бил е заместник-кмет на столицата. Днес е един от тримата заместник-председатели на ГЕРБ. Вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия кабинет на Бойко Борисов от 2009 до 2013-а. Женен, с три деца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във