Банкеръ Daily

Кирил Петков пред „БАНКЕРЪ“:

Новата метла мете най-добре!


  • Сменят се енергийните бордове и купуваме с 50% по-евтин азерски газ. 

  • Ако 70% от бизнеса ти е свързан с държавата, ти си лобист, а не бизнесмен. 

  • Не може министрите да контролират самите себе си

  • Приоритет № 1 е преформулирането на КПКОНПИ.

  • 15% от българската икономика има експортен потенциал и точно тези фирми определят стандарта на живот на българина.

  • На Дунав трябва да има 5 моста, а под Стара планина - 3 тунела. Южна и Северна България трябва да станат икономически единни.

 

Г-н Петков, ако ГЕРБ спечели изборите и стане първа политическа сила, ще отчетете ли като историческа грешка неявяването на партиите на промяната с общи листи, което ви предвещаваше твърдо първо място?

- Не. Аз се надявам, че „Продължаваме промяната“ ще стане първа политическа сила. Но дори ако ГЕРБ са първи, те няма да могат да направят кабинет. И ние като втори ще реализираме мандата чрез коалиционно правителство.

Значи твърдо стоите на позицията за следизборна консолидация?

- Да. Вярвам, че и БСП ще поиска да бъде част от тази консолидация.

Но в случай, че ИБГНИ остане под бариерата, цял сегмент от протестния вот отпада и гласовете ще бъдат преразпределени между останалите партии, включително ГЕРБ и ДПС. Или пък на мястото на ИБГНИ в парламента ще се появи друг субект, който вероятно няма да бъде ваш съмишленик. Тогава?

- ИБГНИ ще мине границата. Но обратното ще бъде проблем. И въпреки това не виждам начин ГЕРБ и ДПС да организират парламентарно мнозинство.

Какво се случва с общия предизборен документ, за който вие заговорихте още преди кампанията?

- Разговорите не спират. Ние излъчихме програмата си, която е основополагаща за този диалог. В нея има много ясна теза: нулева корупция. Така че показателят за изпълнението на програмата ни също е ясен: докъдето изкореним корупцията...

Съществува ли някъде по света такъв блажен остров с нулева корупция?

- Разликата между малка корупция и нулева корупция се изразява с поговорката, която съм чул от баба ми: „Рибата мирише откъм главата“. Ако искаме да ограничим максимално това явление, главата трябва да казва решително: нулева корупция и никаква толерантност към нея

Няма част от програмата ни, в която борбата с корупцията да не е основополагаща. Здравеопазване без корупция би изглеждало по съвсем различен начин. За същите 5.6 млрд., лв. които се харчат от НЗОК, ние можем да постигнем много повече. В момента директори на болници получават по 90 000 лв. на месец, а за специализанти с бъдеще няма свободни щатове. Колкото и да е банално, всичко това е свързано с изтичане на пари и с кражбата им от едни хора. 

В образованието е същото – определени фирми печатат учебниците година след година и печелят огромни средства. Министър Денков сега разкри, че 8 млн. са откраднати от ученическите лагери.

Как ще изкорените корупцията в енергетиката, която във всичките си ешелони е изградена от кадри на ГЕРБ и ДПС и е контролирана от тях? В това отношение се отправят остри въпроси и към президента Радев, и към служебния премиер Янев, например - че бездейства, докато "Булгаргаз" саботира изграждането на интерконектора с Гърция и доставките на азерски газ за България.

- Съгласен съм. Това е проблем, който веднага трябва да се реши. Първото, което ние ще направим, е да махнем тези бордове – те в момента не работят за интересите на България. Защо това не се случва още? Защото Законът за публичните предприятия ги пази. Ако трябваше да действам по норматив, и досега директорите на ББР щяха да са същите. Причината да ги няма е, че аз в прав текст им казах: ако обжалванията на вашите уволнения не са основателни и по тази причина банката загуби много пари, ще предявя лични искове към вас - също за много пари. Изправени пред този риск, те сами си подадоха оставките.

Към служебния министър на енергетиката се трупат упреци за бездействие по отношение на компрометирани кадри на статуквото. Основателни ли са те, според вас?

- В енергетиката е също толкова лесно да сменим модела на корупция, колкото и в ББР. Но са нужни радикални и ясни мерки.

Данни от газовата промишленост на Азербайджан сочат, че България в момента ползва по-малко евтин азерски газ дори от договореното и платеното. Как оценявате критиките към президента и служебния премиер, че под личната им протекция се прокарват интересите на „Газпром“?

- Имал съм разговори по темата и с президента Радев, и с премиера Янев. Те искат промяната, а мотивацията им е като нашата. Стъпките на енергийния министър също са в тази посока, но той минава през най-формалните процеси не от нежелание, а защото е безрисково. Това забавя всички възможности да се сменят директорските бордове на енергийните дружества. Ако в тях бяха назначени нови личности, сега щяхме да купуваме с 50% по евтин газ от азерите. Невероятно е, че тези хора имат наглостта и безсрамието да продължават да го правят в момент, когато българският бизнес се гърчи във високите енергийни цени. Това, което направихме за 4 месеца в контролираните от нас дружества, ще бъде репликирано със същата скорост и в енергийните дружества. Щом имаме възможност да го направим, разбира се.

Значи ли това, че и в момента България продължава да плаща „данък зависимост“ на Русия и на „Газпром“?

- Според мен, да. На 100 процента има зависимост! Някой упражнява натиск върху тези хора и не им "разрешава" да вземат нормални икономически решения.

И тази сила е отвъд възможностите на премиер и президент?

- В момента законът пази тези хора.

Как тогава вие, ако дойдете на власт, ще се справите и с тях, и със ситуацията?

- По същият начин като в ББР – ще ги уволним. Те ще обжалват и ще лъснат загубите на нашите енергийни дружества. Тогава ще предявим лични искове към всеки от тях.

Наричат целокупната администрация „Армията на ГЕРБ“. Има сериозни основания да се смята, че в голямата си част тя е добре отгледана и достатъчно привилегирована. Тази администрация може ли да бъде демонтирана и заменена с нова?

- Администрацията трябва да се дели на три групи. Една огромна група са свестни хора. Но във всяко министерство има по петнайсетина човека, през които минава корупцията. През тях изтичат по 8 млрд. лв. годишно

В корупцията има тайна, а тайната не търпи много хора. Това е пътят на парите. Точно тази администрация трябва да бъде премахната много бързо. 

Третата група са хора, които трябва да се съкратят. Те работят в „шапки“, като БЕХ, ДКК, „Автомагистрали“ и са там, за да протектират корупционните практики. В момента във всяко министерство има одитни дирекции, които докладват на министъра. Това също трябва да се премахне – няма как да ревизирате за корупция човек, който ви плаща заплатата. КПКОНПИ трябва да се преформулира като антикорупционна агенция и всички отделни одитни звена трябва да рапортуват там. За да не могат министрите да контролират самите себе си.

Политическото време за страната тече с бясна скорост. В какви срокове промените, за които говорите, са възможни?

- Времето за страната тече със страшна сила. И струва страшно много.

Какво бихте могли да свършите в рамките на правилото за 100-те дни?

- Новата метла мете най-добре. Ако разполагаме със 121 депутати, първо ще се фокусираме върху антикорупционната агенция.

Това през разформироване на КПКОНПИ ли минава?

- Или разформироване и създаване на нова структура, или преструктуриране на сегашната комисия. Това е приоритет Номер 1. Заедно с това ще вървят промените в министерствата, бордовете също могат да се променят бързо – видяхме как става това във Фонда на фондовете, където заменихме „нашите хора“ с висококвалифицирани кадри.

Имате ли в програмата си възглед за догонващо икономическо развитие? Темата напоследък беше придърпана от ДПС, но опитни макроикономисти говорят по нея от десетилетия...

- В тази сфера имаме много специфични идеи. Първо да кажа как изглежда българската икономика през нашия поглед. Анализирахме всички 300 000 „живи“ фирми в страната - не ангро, а компания по компания. Видяхме, че 15% от българската икономика има експортен потенциал, а 85% търгува вътрешно на пазара. Тези 15% дългосрочно определят стандарта на живот на българина. Интересното за тях е, че са в добри индустрии, но работят с много ниска добавена стойност. Имаме експортен потенциал, но не успяваме да направим големи печалби от него. Съществуват обаче едни 4500 компании (1.5%), които - въпреки корупцията и административните тежести - са успели да направят продуктивността си по-висока от средноевропейската.

Въз основа на този анализ направихме модел – какво би станало, ако 15-те процента с експортен потенциал, заработят като вече успелите 1.5 процента? Икономиката се удвоява. Там е заровена магията за българския бърз растеж. Държавата обаче трябва да бъде активна в този процес. Министерството на икономиката трябва да бъде преструктурирано и да стане Министерство на икономиката и иновациите, а всички звена в него да заработят координирано за общата стратегия. ББР трябва да работи заедно с европейските фондове, с Фонда на фондовете, който да инвестира в нови стартъпи, с Българската агенция за експортно застраховане, с Агенцията за инвестиции. Тези отделни звена трябва да заработят като един организъм с обща цел: повишаване на българския експортен потенциал и покачване на добавената стойност.

Ако с тази координация вкараме средства там, където има най-бърз растеж, и спрем 8-милиардните годишни кражби, за 4 г. ще имаме коренна трансформация на българската икономика. За всичко това е нужна и нова инфраструктурна стратегия. Ние смятаме, че на Дунав трябва да има 5 моста, а под Стара планина - 3 тунела. Южна и Северна България трябва да станат икономически единни.

Не смятате ли, че отварянето на търговската граница със Северна Македония е най-добрият начин за приобщаване на съседите?

- Абсолютно! Имах добър разговор със зам.-министъра на икономиката на Северна Македония. Дойде при мен и каза "Хайде да говорим за бизнес", аз му отговорих "Хайде да не говорим за нищо друго". Ако съберем интересите на българските и северномакедонските фирми, бизнесът ще стане. Ако заработят, тези взаимни връзки биха били основата на благоприятното развитие в нашите отношения.

Българското общество е леко подозрително към икономически успелите хора. Смятате ли, че ще припознае  такъв тип политически кандидати?

- Проблемът е с дефиницията на бизнеса. Ако 70% от бизнеса е свързан с държавата, това не е бизнес, а лобизъм. Аз, като нормален гражданин, не вярвам на лобисти.

От ПП дадохте да се разбере, че политическата ви лодка се движи и с дясно, и с ляво весло. Тони Блеър преди години прокламира Третия път като равновесие между дясната идея за свободата и лявата за равноправието. Има ли я тази комбинация при вас?

- Да. И в Щатите сега пробива движение, наречено "Новият център". Ние сме за същото: свобода за икономиката и бизнеса, съчетана със здрава обществена мрежа, от която никой не изпада през борда.

Има ли вероятност да се разколебаете от политиката, в случай на неочакван за вас резултат?

- Не. Захванали сме се много здраво.

В „СТУДИО БАНКЕРЪ“ Методи Лалов запита многозначително защо Кирил Петков е напуснал ДБ. Каква е истината от първа ръка?

- Нямам упрек към ръководството на ДБ. Осъзнах, че за да има политическа промяна, трябва да се случат някои неща. Да има политически филантропи, а не политически инвеститори, да има независими медии, да присъства харизма в отбора. Когато напуснах ДБ през 2017 г. осъзнах, че ще бъда по-успешен за промяната в България, ако съм част от политическите филантропи. С Асен решихме, че ще сме по-полезни като развиваме успешен бизнес и правим образователни центрове, а не като ходим по партийни събрания.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във