Банкеръ Weekly

Юлиан Ангелов, депутат от парламентарната група на "Обединени патриоти", пред в. "БАНКЕРЪ"

Нинова използва президента в интерес на БСП


Няма да делим общата ни история с Македония, а ще я отбелязваме заедно

В договора няма клауза, в която да се признават езици. И в международното право няма подобна норма


 

Г-н Ангелов, какво печели България и какво Македония от подписването на този договор за добросъседство?

- Мисля, че и двете държави печелят от това, че ще имат най-накрая добри отношения помежду си. Вече две десетилетия отношенията между двете държави са различни в зависимост от това, кой управлява в едната или в другата. Не смятам, че този договор ощетява някоя от държавите. Напротив, нормализира отношенията им - да няма спорове, конфликти и език на омразата. Най-вече от страна на определени среди в Македония.

Но както виждате, подписването се прие доста враждебно от някои медии, общественици и анализатори.

- За съжаление не може да говорим за свобода на словото в Македония. Голяма част от медиите са контролирани от определен политико-икономически кръг, който управляваше доскоро. И всъщност те задават тона при формирането на общественото мнение. От гледна точка на това, че бившите управляващи са опозиция в момента, всяко нещо, което се предприема от сегашните управляващи, трябва да бъде критикувано и от самите медии представено като нещо много лошо за Македония, а то не е такова. По-скоро става дума за политически реакции и търсене на дивиденти от определени политически и икономически кръгове, както и от чужди държави, отколкото да се отразява настроението на хората в самата Македония.

Кого визирате? ВМРО-ДПМНЕ?

- Да, бившите управляващи. Не е тайна, че те работеха основно и прокарваха просръбски интереси, обслужваха политически и икономически интересите на Сърбия.

Как България и Македония ще поделят общата си история след подписването на този договор?

- Няма да я делим, тя е обща. Затова формулировката е такава, да не я делим вече, а да я отбелязваме заедно. Което е нормалното.

Но досега тя беше присвоявана от Македония.

- Бяха изопачавани доста исторически факти от гледна точка на налагането на македонска идентичност. Така че оттук насетне е поставено началото на нещо добро, което може да се случи на двете държави, включително в исторически план. Предвижда се създаването на комисии между двете държави, които на база на автентични документи и доказателства ще формират мнения. А това не е в ущърб на България по никакъв начин. И това, че в Македония искат да празнуват определени личности, дати или моменти от нашата история, не бива да ни плаши, защото в крайна сметка ние като българи твърдим, че сме едно и те са част от тази история. Така че е нормално и те да отбелязват и честват тези неща, които са свързани по същия начин и с тях, както и с нас.

Решен ли е веднъж завинаги въпросът с македонския език и македонската държава?

- В договора няма клауза, в която да се признават езици. И в международното право няма подобна норма. Признаваш държава и това е факт, който е международноправен акт - нещо, което България е направила към Македония. Оттам нататък няма случай в света, поне на мен не ми е известен, в който някоя държава да иска или настоява признаването на определен етнос, език или нещо подобно.

В този договор няма признаване на езици, а е упоменато, че договорът се подписва на езиците, записани в двете конституции – на Република Македония и на Република България. Такава е и декларацията от 1999 г. Тоест, не се променя нищо в тази насока, което да е в ущърб на българските национални интереси. Формулировката е една и съща от 1999-а и в още 10-15 договора, които сме подписвали с Македония по други въпроси. Никога не е ставало въпрос за признаване на език.

А за съществуването на македонско малцинство в България?

- Този момент също е отбелязан в договора с оглед на това, че се допуска защитата на интересите на македонски граждани, живеещи в България. Говорим за граждани. Всяка една държава има право да защитава своите граждани, което е нормално.

Има изричен текст, който не допуска опция, при която двете държави да насърчават и подпомагат организации и хора, които имат сепаративни действия спрямо другата държава. Тоест, организации като ОМО "Илинден" и други подобни. Оттук нататък те не трябва да имат подкрепата, включително и финансова, на македонската държава. Гражданин на Македония и самоопределянето по етнос са две различни неща.

Защо вие, Патриотите, бламирахте председателя на Комисията за финансов надзор, като не приехте предложенията й за заместници? Така бламирахте и коалиционния си партньор ГЕРБ.

- Не бих използвал думата "бламирам". Просто няма как да подкрепим предложения, с които не сме запознати и не сме виждали хората. По принцип практиката на българския парламент е, когато има предложения за КЗК, КФН, за други органи или структури, всичките хора, които се предлагат, независимо дали от парламентарни групи или от председател на дадена комисия, винаги да минават през изслушване в нашата парламентарна група - да ги видим кои са, да се представят, да кажат какво смятат да правят. А не да ги внесат направо в парламента и някой да очаква, че трябва да ги гласуваме. Това просто няма как да се случи. И не е редно. Затова не гласувахме тези предложения. Има си начин и механизъм, по който това трябва да се случи. И тогава, ако сметнем, че тези хора ще свършат работа, ще ги подкрепим.

ГЕРБ разсърдиха ли ви се, че не ги подкрепихте?

- Не съм забелязал. Според мен и в тяхната парламентарна група не бяха представени тези хора. Нямам информация да се е случило. Така че не видях да има сърдити от ГЕРБ. Нашата парламентарна група има мнение, различно от това на други парламентарни групи. Без значение дали сме в управляващото мнозинство или не. Имаме споразумение, което включва определени неща, но има и такива, които са извън него. И трябва да се уговарят допълнително.

Сега процедурата ще започне отново. Вие ще давате ли ваши предложения?

- За тази комисия (КФН) няма как да предлагаме. Предлага ги председателят. Но е редно председателят да дойде в нашата парламентарна група и да каже: имам 5-6 кандидати, които смятам, че могат да свършат работа. Вие кои от тях бихте подкрепили, за да знам, че мога да разчитам на вашата подкрепа? Нали трябва да има някакъв информиран избор. Не може просто ей така да гласуваш за нещо, за което после на нас ще ни търсят сметка, че не си вършат работата. Това няма как да стане.

Приемате ли идеята на лидера на БСП Корнелия Нинова, която тя изказа на Бузлуджа, ръководителят на новия антикорупционен орган да се назначава от президента, а заместниците му да се избират с квалифицирано мнозинство от Народното събрание?

- Всякакви варианти е възможно да подкрепим, но все пак трябва да ги анализираме преди това. И да преценим кое според нас е правилно. Защото на Бузлуджа можеш да кажеш всичко, но въпросът е дали това ще върши работа и дали ще намали корупцията в България. Не може да се отрече фактът, че г-жа Нинова добре си служи с президентската институция в интерес на нейната партия и лично на нея. Което не е коректно.

Нинова най-редовно вкарва президента и президентската институция в определени казуси, като счита, че от човека и институцията с най-висок рейтинг печелят нейната партия и тя. Затова го прави. Не че иска да реши проблемите с корупцията в България или нещо подобно и има гениална идея. Втората й цел е ежедневно да бъдат критикувани и оплювани управляващите. И всичко, което е било хубаво през годините като идеи, програми, лозунги, да бъдат усвоявани отново все едно, че вчера се е събудила в политиката.????? И досега нито тя, нито нейната партия имат вина за това, което се случва в България вече близо три десетилетия. Такива прийоми са несъстоятелни, защото най-малкото имаме паметта за техните управления. Ако те искаха да направят тези неща - и за съдебната реформа, и за антикорупцията, и други, които в последните една-две години си присвоиха от "Обединените патриоти" - можеха да ги направят съвсем спокойно, тъй като 4-5 пъти управляваха държавата. Ние, "Обединените патриоти", за първи път участваме пряко в управлението на страната. И смятаме, че ако това управление продължи 4 години, ние ще изпълним това, което сме поели като ангажимент пред хората, които са ни подкрепили.

Не помрачи ли имиджа на Патриотите скандалът с активистката на НФСБ, която беше замесена в трафик на мигранти?

- Вижте, в България няма как която и да е партия да избяга от това, че определени хора или нейни членове могат да направят нещо, грешка в живота си или престъпление. Няма как това да се прецени предварително и да се знае. Не вярвам да има такива негативни последици за нас, тъй като още не е доказано, че тя е виновна. Надявам се по-скоро да стане ясно каква е ситуацията и дали тя има вина, защото се чуха тежки обвинения и жената беше освободена. Аз се надявам тя наистина да няма нищо общо с канала. Не са хубави тези неща. Но както видяхте, разликата между нас и БСП е, че Анелия Велева си подаде оставката от поста, който заемаше в партийна структура, напусна и самата партия, за да не може това, което се случва да хвърля петно върху формацията й и "Обединените патриоти" като цяло. А при БСП виждаме хора като Манол Генов с обвинения за купуване на цигански гласове, и то с доста събрани факти. Но по никакъв начин не видяхме разграничаване от него или той самият да се разграничи от БСП, докато приключат следствените действия, които да докажат дали е виновен или невинен. Това е разликата.

Как гледате на аферата "Суджук гейт"?

- Това са грозни неща в българската политика. Но ще припомня, че ГЕРБ взеха политическо решение, освободиха Живко Мартинов от ръководните постове в Добрич, сложиха нови хора. Самият народен представител напусна и парламента. Така че оттук нататък трябва да се докаже неговата вина и ако е виновен, да бъде наказан. Пак казвам, тези неща са грозни и дано по-малко такива има в българската политика.

 

 

Юлиан Ангелов е роден на 5 май 1975 г. в Русе. Завършва профил "Фехтовка" в ЕСПУ "М-р Ат. Узунов" в родния си град, а след това Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов със специалност "Икономика на търговията" и Русенския университет "Ангел Кънчев" със специалност "Културно-историческо наследство". Член е на ВМРО-БНД от 1997 година. Организационен секретар на партията. Депутат в 43-ото и 44-ото Народно събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във