Банкеръ Weekly

Веселин Марешки, заместник-председател на 44-ото Народно събрание от партия "Воля", пред в. "БАНКЕРЪ"

Никой не може да ме държи на каишка


Повечето хора не искат да се борим с картелите, предпочитат промяната на БСП.

Обществото трябва да знае дали управляващите са със здрава психика и дух, дали имат зависимости с оглед на решенията, които взимат.

За шофьорска книжка правят психотест, а за управляващите държавата - не.


 

Г-н Марешки, Вие сте първи мандат депутат и вече заместник-председател на Народното събрание. Как се виждате в тази роля, подготвен ли сте?

- Да, мисля, че нямам проблем да се справя с воденето на пленарните заседания на парламента. Не мисля, че е някаква много тежка дейност. Всичко е въпрос на познаване на правилника.

Това означава също, че трябва редовно да стоите в парламента, да не отсъствате по бизнес дела например.

- Абсолютно. Както забелязахте, нашата парламентарна група още от първата седмица е единствената, която в пълния си състав беше в парламента през цялото време. И смятаме да присъстваме постоянно в работата му освен ако няма някакви уважителни причини за отсъствия, делегации в чужбина или друга неотложна дейност.

Няма ли да Ви е трудна аклиматизацията от бизнеса, където нещата са много динамични, към дейността на парламента, която е много по-бавна, дори бюрократична?

- Да, за момента нещата в парламента не са толкова динамични. Но считам, че като започнат обсъжданията на законите, а не тази бюрократична дейност по броя на комисиите и правилника, тогава ще има динамика и в работата на парламента. Така че ще бъдем доста по-активни. Всички депутати от "Воля" са успели хора от реалния бизнес и може би това ще допринесе парламентът да работи по-ритмично, по-динамично без големи забавяния и празни приказки. Хората от бизнеса носят със себе си прагматизъм и динамика. 

Къде виждате мястото на парламентарната група на "Воля" - при управляващите или при опозицията?

- Всяка една партия се явява на избори, за да бъде управляваща. Ние не мислим да правим изключение. И ако ни се даде възможност за участие в управлението, ще покажем качества, с които да се представим пред българския народ и след това да имаме очи да искаме по-голяма подкрепа.

Не се ли притеснявате, че ще ви обявят за "патерица" на Бойко Борисов?

- Ами, в другия случай ще ни обвинят, че ставаме "патерица" на Корнелия Нинова. Така че ние няма да се съобразяваме с жълтите новини, а ще гледаме прагматизма и реалните решения, които са в полза на държавата и на народа.

Ако не ви поканят в управлението, ще седнете ли до опозицията?

- Ако не ни поканят в управлението, ще подкрепяме всички решения, които са части от нашата програма, защото видяхме, че почти 90% от общата програма (на ГЕРБ и "Обединени патриоти") са копирани от нея. Така че тези неща ще ги подкрепяме. А всички други, които не ни харесват или са в ущърб на българския бизнес, на народа и държавата, естествено, че ще бъдем опозиция на такива решения.

Ще продължите ли борбата с картелите, включително и с този на горивата? И как само с 12 депутати?

- На практика с нашето участие в изборите ние направихме референдум дали хората са срещу картелите, или пък са за промяната на БСП, или пък за някакви други идеи. И се видя, че повечето хора не искат да се борим с картелите, предпочитат промяната на БСП. От друга страна, цялата държавна машина също работи и спечели битката - оказа се, че картел няма. Така че ние на практика няма с кого да се борим.

А какво ще защитавате в този парламент? Какви идеи ще се опитвате да прокарвате?

- Образование, демографски проблеми, здравеопазване, малък и среден бизнес. На бизнеса въобще трябва да му се даде шанс. За всичко това, което изостава, ние имаме прагматични идеи, които ще предложим на управляващите. И се надявам, че няма как да не ги чуят, защото вече имаме гласност в парламента. И ще трябва да ги подкрепят.

Как си обяснявате, че главният прокурор поиска имунитета Ви веднага след конституирането на Народното събрание?

- Това е по процедура. Той е длъжен да го направи, защото има срокове, в които трябва да стане, за да върви делото.

Но Вие отказахте да си свалите сам имунитета?

- Ами, вижте, всички колеги в парламента ме убеждават, че за мен е по-добре да си дам доброволно имунитета, за да не се върти този въпрос в публичното пространство.

Това, което правя, е в мой ущърб, но е в полза на публичността. В полза на знаенето на проблемите, а не на задкулисието. Всички предпочитат да си дадат имунитета и тихичко да си решават проблемите в задкулисието. Аз обаче, понеже няма от какво да се притеснявам, искам максимална публичност. Не отказвам да си дам имунитета, а искам да бъде създадена комисия, която за един-два часа да види какво дело са ми скалъпили, защото всички медии се интересуват. А после, естествено, ще си дам имунитета, за да може това дело да приключи максимално бързо.

Няма ли да Ви обвинят, че ще се губи ценно парламентарно време, докато временната парламентарна комисия събира данни, проучва поне месец?

- Няма да се губи парламентарно време, ако хората са експедитивни. На нас, а и на всички медии са нужни не повече от два-три часа, за да се разгледат документите по делото, няма нужда от месеци. Тези няколко часа са достатъчни да се отворят документите и да се покажат. Всичко да е публично. А иначе тихомълком се договарят - не ме закачайте, аз ще слушам и т. н.

Не се ли опасявате, че с това дело и с други действия на проверяващи органи искат да Ви държат на къса каишка?

- Две неща имам като информация до момента. Вероятно става дума за комбинация от двете. Едното е, че са искали да ми заграбят бизнеса. А второто е - понеже стана точно преди кметските избори във Варна - че са искали да ме отстранят от местните избори там. Тогава никой не е предполагал, че ще се явявам на парламентарни, така че едва ли можем да говорим за каишка.

Но сега вече сте депутат и имате парламентарна група от 12 души. Възможно ли е да искат да Ви държат в зависимост, за да ползват гласовете им, когато се налага?

- Нито по този, нито по друг начин могат да ме държат на каишка, на въженце или на каквото и да било. Нито пък останалите колеги от парламентарната група. Те са свободни хора. И аз съм много свободен човек на базата на това, което съм постигнал в бизнеса и живота. А свободният човек никой с нищо не може да го държи, дори със скалъпено дело. Аз ако исках да бъда на каишка, нямаше да търся публичност, а щях да ходя да се договарям на тъмно. Затова искам публичност, за да съм независим от всякакви каишки.

Аз питам, защото в предишни парламенти сме гледали как се купуват депутати, цепят се групи, разпадат се...

- Защото са зависими. Свободата е най-голямата ценност.

Не смятате ли, че обидихте колегите си депутати, когато казахте, че трябва да бъдат проверени от подвижна лаборатория за употреба на алкохол и упойващи вещества?

- Не, напротив. Нали това е точно като имунитета. Щом считат, че трябва доброволно да си дават имунитета, защо не считат, че трябва публично да излязат пред хората и да кажат дали са алкохолици, наркомани или имат някакви други зависимости. Обществото трябва да знае дали управляващите са със здрава психика и здрав дух, дали имат зависимости с оглед на решенията, които вземат. Смятам, че това е един морален жест. Аз примерно не употребявам наркотици и алкохол или други упойващи вещества. Опитвам се да живея здравословно и го декларирам. Нека всички също да излязат да го декларират. Защото за шофьорска книжка правят психотест, а за управляващите държавата - не.

Точно с този аргумент в няколко предишни парламента въпросът беше поставян от различни депутати, но така и си остана заметен под килима. Нищо не се случи.

- Явно нямат воля да се случи това. Ние бихме подкрепили едно такова решение - всички, които се кандидатират за властови позиции, да минават през психотестове и проверка за зависимост от наркотици, алкохол и т. н.

Ще изкара ли според Вас пълен мандат от четири години правителството, което съставиха ГЕРБ и Патриотите?

- Има всички шансове, стига да промени начина си на работа в сравнение с всички досегашни. Да стане много по-ефективно и да се случва нещо реално, което българите да усещат. Ние ще подкрепяме само такива действия.

Много хора обаче смятат, че тази комбинация ГЕРБ - "Обединени патриоти" е взривоопасна. От друга страна, Бойко Борисов е решил на всяка цена да изкара този мандат докрай.

- ГЕРБ има много голяма подкрепа и в средите на ДПС. Мисля, че има и депутати от БСП, които подкрепят кабинета на Борисов. Така че чисто математически няма никакви проблеми правителството да изкара мандата. Въпросът е, че ако все пак се подхлъзне и не започне да прави нещо добро за хората, може да има натиск от улицата.

С какво трябва да започне работа това Народно събрание? С какви приоритети?

- Ами, то всичко е приоритет. Може би образованието е на първо място. Но образование без доходи също не става. Така че - образование, сигурност, доходи, бизнес. В комплект, почти едновременно.

Как гледате Вие на скандала "Дончев-Цацаров-Гергов", който продължава да тече? Засега някакви последици има само за Гергов.

- Не считам, че е нормално да се правят такива институционални срещи в частни офиси. Но това си е проблем на тези хора. Ние не водим такива разговори. С институциите разговаряме само на места, където е прието това да става.

Тогава защо не споменахте сред приоритетите съдебната реформа?

- Съдебната реформа е абсолютен приоритет. Както казах, всичко е приоритет.

Румънския модел ли трябва да възприемем?

- Румънският или италианският - този, който дава ефект. Затова казах, че ще подкрепяме правителство, което е ефективно, т.е. реално, буквално от следващия ден да се усещат някакви действия.

Неотдавна излезе информация, че КЗК Ви проверява за дъмпинг при горивата?

- Много информации излизаха. Постоянно ми правят проверки още от първия кабинет на Борисов. Нека да ги правят. Всеки ден ни проверяват бензиностанциите, аптеките. Само за първите три месеца на тези година проверките са над 20 от всички възможни институции. Важно е какъв е резултатът накрая. 

 

 

Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. във Варна. Завършва математическа гимназия, а след това учи три години инженерство в Москва, но се връща и се дипломира в Техническия университет - Варна. Влиза във фармацевтичния бизнес в началото на 90-те години, собственик е на аптеки в повечето големи градове на България. Притежава дялове в 46 компании с разнородна дейност. През 2015 г. влиза в бизнеса с бензиностанции. Бил е общински съветник и заместник-председател на Общинския съвет в морската ни столица. На местните избори през 2011 г. се явява като независим кандидат за кмет на града и стига до балотаж с номинирания от ГЕРБ Кирил Йорданов. През 2016-а се състезава на президентските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във