Банкеръ Daily

Предприемачът Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ пред „БАНКЕРЪ“:

Няма социална държава без силна икономика

Трябва да разградим модела внимателно, за да не убием "пациента"

Г-н Лорер, дълги години вие сте правили сериозен бизнес в различни точки на планетата, а от известно време влагате опита и усилията си в България. Значи ли това, че управлението на ГЕРБ е създало онези добри условия за предприемачество, които Борисов често изтъква?

- Причината да се върна беше надеждата, че след присъединяването ни към ЕС ще възприемем европейските ценности и начини за правене на бизнес – прозрачно, ясно, бързо, ефективно и печелившо, в рамките на един отворен пазар. Личната ми причина беше, че имам прекрасна съпруга, с която решихме да отглеждаме децата си като българчета в любимия ни град Варна. Бизнесът ми и тогава, и сега е експортно ориентиран, свързан е с високите технологии и не се влияе от българската среда.

Бяхте шеф на Комисията по прозрачността в Министерството на икономиката, а оттам тръгнаха най-фрапиращите разкрития за злоупотреби с държавни средства. Какво се появи от тази прозрачност, след като продължава да се говори за изтичане на 10 млрд. лв. държавни пари годишно, за необозрима сива икономика, за олигархични кръгове и масово превземане на бизнеси?

- Когато се оженихме в Белгия, със съпругата ми си пожелахме да се върнем в България щом магистрала „Хемус“ бъде завършена и свърже родните ни градове – моята София и нейната Варна. Първият семеен компромис направихме, когато беше построена магистрала „Тракия“, но 15 г. по-късно магистрала „Хемус“ все така я няма. Затова решихме да се заемем с въпроса от първо лице. А наименованието на Комисията по прозрачност е подвеждащо, защото нямаше нищо прозрачно в това, което намерихме. На всяка крачка се натъквахме на огромен държавен ресурс, използван - меко казано! - за неясни цели. Там живее огромна държавна структура - Държавната консолидационна компания, която под шапката си още много държавни фирми. Например - човек си задава логичните въпроси "Защо в XXI век трябва да съществува държавна строителна компания, а държавата решава и експроприира хиляди общински водоеми?" За да ги контролира държавната компания, която е натоварена и с тяхното ремонтиране.... Както показа Кирил Петков във видеата, много от тях нямат нужда от ремонт, а тези които имат - не са в списъка за ремонтиране. А като прибавим, че обновяването на водоемите става на двойно и тройно по-високи цени от пазарните, дали са много учудените, че днес сме с 10 готови и с 10 полуготови язовира, срещу прахосани колосални средства?

Водоемите ли са най-очебийният и доказуем пример за източване на държавни средства, до който се добрахте в комисията?

- Всичко е документално видимо и в голямата си част то е законно.

Ясно е, че там е ключът от бараката – „ин хаус“ поръчките също са законни, а през тях са усвоени стотици милиони.

- Технологията е много сходна. За да няма обществени поръчки, средствата се прехвърлят на държавна компания - в нашия случай като увеличение на капитала - и по-нататък стават абсолютно невидими за данъкоплатеца. От една държавна компания на друга, после на подбрани подизпълнители, накрая... диря няма. Още по-шокиращ от язовирите е правителственият комплекс. Насред ковид епидемията се планира административен мегастроеж, без да са ясни нито нуждата от него, нито финансовия импакт.

Като мегаломания ли определяте този проект или като друг портал за присвояване?

- Видяхме един хвърчащ проект, на стойност 180 милиона, за който парите отново са изпратени в ДКК, а половината дори са стигнали до подбрания подизпълнител. И всичко това - във вихъра на ковид кризата, когато ни се обясняваше, че трябва да си купим „Астра-Зенека“, защото е най-евтината ваксина, а ние нямаме пари.

Как преценявате обясненията на бившите управляващи, че са се разплащали на зелено, защото така добивали по-ниска цена?

- Звучи странно. Обществената поръчка е единствената правилна процедура за добиване на най-добра цена, защото ниската цена невинаги е точен критерий. Заплащано е за парцели, които още не са отчуждени, няма план... Фрапираща административна несъстоятелност!

След като този тип източване на публичен ресурс е узаконено, какви полезни ходове има обществото за постигане на справедливост относно случилото се дотук?

- Правистите трябва да разглеждат случилото се назад във времето. Пари са раздавани на посредници, които не са стигнали до подизпълнителите. Сега имаме подизпълнители без пари, от които се очаква да свършат нещо, имаме държава, която е платила, имаме и неизяснени посредници, които са прибрали парите. И нямаме магистрала. Впрочем - в контекста на предишното управление и обществените поръчки са били нагласяни.

Как, според вас, се изгражда такъв модел, който е в състояние да завладее държавата? И къде, предполагаемо, се намира сърцето му?

- Говорили сме си още когато бяхме в служебното правителство, че при разграждането на този модел трябва да сме много внимателни, защото то е като при разглобяването на бомби в някои филми. Проблемът е толкова дълбок, че трябва да внимаваме да не убием пациента при разграждането. Във всяко министерство има по 15-ина човека, които движат схемите на корупцията. Идентифицирането им е първата стъпка.

Одитиращи органи има в изобилие, но началниците във ведомствата се проверяват от техни подчинени.

- Комисията по прозрачността беше междуведомствена и показа, че така може да се изгради ползотворна среда. Ако го направим в по-голям мащаб, промяната няма да е толкова сложна.

Не трябва ли пътят на промяната да бъде утъпкан първо от юристи?

- Задължително. Всяко действие предприемаме заедно с юристи и политици, с цялостен поглед върху законодателството и парламентарната среда.

Въпрос, който е симптоматичен и предопределящ за мнозина в противоположен аспект: в случай, че „Продължаваме промяната“ поеме управлението на страната, ще предложите ли на Бойко Рашков поста на редовен министър на вътрешните работи?

- Много ми харесва как работи г-н Рашков и как представя своята работа пред медиите. В скорошната ни история не се помнят акции от такъв мащаб срещу търговията с гласове, която убива демокрацията.

Замисляните икономически темпове и скокове трудно могат да се случат, без активизиране на преките чуждестранни инвестиции. Как да подмамим мултинационалните компании, за да забравят всичко това, което ги е пропъждало десетилетия?

- Бизнесът прави сметката си бързо. Всички знаем причината у нас да няма големи чуждестранни инвестиции. Първата им спирачка са институциите, особено онези, които пазят законността и реда. Всеки външен инвеститор много добре разбира, че ако има физически активи у нас, те във всеки един момент могат да бъдат атакувани. Особено, ако не са с мащабите на големите концерни и не могат да разчитат на политическа защита. Затова този тип инвеститори се насочват към Румъния, Сърбия и дори Северна Македония. Вече губим бизнес и към тези места. Добрата новина е, че когато се разчу за започващите промени у нас, в министерството на икономиката започнаха да се обаждат инвеститори за средно големи индустриални проекти, които са проявявали интерес и са опипвали почвата и преди това. Така че отново опираме до институционалната сигурност.

Как планирате да се справите с прекомерно раздутата администрация, но без да настъпи паника и реваншизъм?

- Това е паника, която ГЕРБ насажда умишлено. Наскоро мой приятел направи сравнение. По времето на социализма строителството беше изцяло държавно, а в министерството работеха 600-700 човека. Сега строителството е частно, а в МРРБ се "трудят" няколко хиляди души. Всички сме наясно, че администрацията е прекомерна. Но съкращаването й нито ще е моментално, нито рязко. Електронното управление ще покаже кои администрации работят добре и кои не.

Ще попитам и вас: не сбъркахте ли, като отказахте общи листи с други партии на промяната, което отреждаше твърда победа на изборите на обединения сектор?

- Не мисля. Има остра нужда от центристко политическо мислене и действие. Както казваме ние – десни политики за леви резултати. Работим добре и с десните, и с левите сили на промяната, но искаме избирателят да знае, че ПП е центристка партия.

Третият път на Тони Блеър?

- Или „Ен марш“ на Еманюел Макрон. Ако щете и Джо Байдън, със сегашната му програма – нови работни места, чрез огромни инфраструктурни проекти и сериозна социална защита.

На млади години сте били социалист. Как четете сега известната мисъл "Ако не си бил социалист на 20 години - нямаш сърце, ако си останал социалист на 40 години - нямаш глава"?

Любима моя фраза. Преминал съм точно по този път. Младите хора трябва да имат емпатия и съчувствие, а с възрастта да разбират, че единствено силната икономика позволява на държавата да поддържа социални системи.

Какво е гражданството ви?

- Българско. Само българско.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във